Premier Leagues yngste lag - klart flest engelskmenn av storklubbene

Solskjærs grep forbauser: - Veldig urettferdig

Ingen sendte en yngre ellever på banen i Premier League enn Ole Gunnar Solskjær i helga. Graeme Souness mener nordmannen legger et urettferdig stort ansvar på Marcus Rashford (21).

ANSVAR: 21 år gamle Marcus Rashford får i overkant mye ansvar av Ole Gunnar Solskjær, mener Graeme Souness. Foto: REUTERS/Andrew Yates
ANSVAR: 21 år gamle Marcus Rashford får i overkant mye ansvar av Ole Gunnar Solskjær, mener Graeme Souness. Foto: REUTERS/Andrew YatesVis mer

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United stilte den yngste elleveren i hele Premier League da de serieåpnet med 4-0-seier over Chelsea på søndag, viser Dagbladets gjennomgang.

Med en gjennomsnittsalder på 24,1 år i elleveren, hadde storklubben med adresse på Old Trafford den yngste elleveren fulgt av Norwich, Southampton, Bournemouth og dernest Chelsea, som tapte 0-4 mot Solskjærs gutter.

Lars Tjærnås, med Premier League-erfaring fra Wimbledon F.C. sammen med Egil «Drillo» Olsen, tror Solskjær kjøper seg litt tid med å satse ungt, men ikke veldig mye.

- Jeg tenker at han gjør det forbi han mener de er best, ikke fordi de er unge eller engelske. Når det gjelder alder har han ikke tid til å vente - i alle fall ikke lenge. Han blir veid og målt fra uke til uke, sier Tjærnås til Dagbladet.

Kontrastene er enorme til da Manchester United møtte Chelsea for ni år siden, nærmere bestemt 3. april 2010.

Dette var Alex Fergusons eldste ellever i perioden som Manchester United-manager med en gjennomsnittsalder på hele 31,3 år. 26 år gamle Darren Fletcher var yngstemann i en meget rutinert ellever med rutinerte menn som Ryan Giggs, Paul Scholes, Edwin van der Sar og Gary Neville.

YNGST I KLASSEN: Ingen Premier League-lag stilte yngre enn Manchester United i helga. James Wilson/Sportimage via PA Images
YNGST I KLASSEN: Ingen Premier League-lag stilte yngre enn Manchester United i helga. James Wilson/Sportimage via PA Images Vis mer

David de Gea (28), Aaron Wan-Bissaka (21), Victor Lindelöf (25), Harry Maguire (26), Luke Shaw (24), Paul Pogba (26), Scott McTominay (22), Jesse Lingard (26), Andreas Pereira (23), Marcus Rashford (21) og Anthony Martial (23) var Solskjærs elleve unge utvalgte i premieren.

- Kjøper seg godvilje

Det gir en gjennomsnittsalder på 24,1 år. Chelsea ligger på 25, mens Arsenal, Liverpool og Manchester City alle plasserer seg på 26-tallet, litt yngre enn snittet i Premier League. Tottenham har den eldste gjennomsnittselleveren i den engelske toppdivisjonen. Watford har for øvrig ligaens eldste ellever.

- Jeg pleier å si at i en toppklubb er det nest viktigste å bruke unge og gjerne lokale spillere. Det viktigste er å vinne. Men han kjøper seg nok noe godvilje i tunge tider fra styret og supportere med det, men han kommer aldri unna at han må vinne uansett, mener Tjærnås.

I tillegg til å ha den yngste førsteelleveren, har Solskjær i tillegg valgt et lag med større lokal forankring enn tidligere. Mot Chelsea startet seks engelskmenn for de røde djevlene.

UNG GLEDE: Daniel James jubler sammen med Scott McTominay og Marcus Rashford. Foto: Reuters/Jason Cairnduff EDITORIAL
UNG GLEDE: Daniel James jubler sammen med Scott McTominay og Marcus Rashford. Foto: Reuters/Jason Cairnduff EDITORIAL Vis mer

- Valget av mange briter er kanskje mer bevisst. Solskjærs tid i klubben som spiller ga suksess med en britisk stamme, så han har nok tanker om å gjenskape det, sier Lars Tjærnås til Dagbladet.

Seks engelske spillere i helgas ellever er dobbelt så mange engelskmenn som Liverpool, Manchester City og Chelsea hadde, med tre hver. Tottenham og Arsenal startet med fire engelske spillere, viser Dagbladets gjennomgang.

- Veldig urettferdig

Tidligere Liverpool-spiller og -manager Graeme Souness, med årevis erfaring fra en rekke engelske og internasjonale storklubber, synes Solskjær legger i overkant mye press og ansvar på ungguttenes skuldrer.

- Rashford er bare 21 år, men har allerede fått et enormt ansvar på sine skuldrer. Solskjær planlegger å la 17- og 18-åringer bidra regelmessig for Manchester Uniteds førstelag allerede nå, sier Souness til Sky Sports og tenker blant annet på 17 år gamle Mason Greenwood.

- For så unge spillere er det veldig, veldig vanskelig. Det er Manchester United vi snakker om, sier han tydelig bekymret.

SATSER UNGT: Både Ole Gunnar Solskjær og Frank Lampard forsøker å bygge opp sine respektive lag med en ung stamme. Foto: REUTERS/Phil Noble
SATSER UNGT: Både Ole Gunnar Solskjær og Frank Lampard forsøker å bygge opp sine respektive lag med en ung stamme. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

Skotten tror ikke dette ville ha skjedd under Alex Fergusons ledelse.

- Under Fergusons tid ville Rashford neppe ha spilt fast. Han ville ikke ha spilt uke ut og uke inn. Rashford ville da heller ha fått spille litt her og der og kommet inn på et velfungerende lag som vant trofeer, hvor han ville fått god tid på seg til å bli en sentral brikke, mener Souness.

Han synes Rashford utsettes for i overkant mye ansvar og press.

- Jeg synes det er veldig urettferdig å legge så mye press på en 21-åring og bygge laget rundt ham, sier 66-åringen videre.

- Fra øyeblikket da overgangsvinduet ble stengt, ble Rashford, en 21-åring, hovedspissen for denne fotballklubben. Han scoret ti mål på 33 kamper sist sesong. Det er ikke nok for Manchester United. Det er for mye press på så unge skuldrer, mener han.

Kontraster

Alex Ferguson hadde både svært rutinerte og unge mannskap i løpet av sin managerkarriere på Old Trafford.

SOLSKJÆR: Ole Gunnar Solskjær blir av bookmakere tippet å være den første som mister jobben. Video: Kristoffer Løkås. Reportere: Christian Monge og Kristoffer Løkås, Dagbladet TV Vis mer

Fergusons forvandling fra det rutinerte laget i 2010 til det unge i 2011 er enorm. Da gikk gjennomsnittsalderen fra 31,3 fra møtet med Chelsea i april 2010 til de slo Tottenham 3-0 i august 2011 til en gjennomsnittsalder på bare 23,5.

José Mourinho hadde betydelig høyere gjennomsnittsalder enn Solskjær, men stilte en enda yngre ellever enn Solskjær i løpet av sin tid som Manchester United-manager én gang. Men det var unntaket som bekreftet regelen i serieavslutningen mot Crystal Palace i 2017.

Da slapp Mourinho til unggutter som Joel Pereira, Demetri, Mitchell Timothy Fosu-Mensah, Axel Tuanzebe og Josh Harrop i en kamp de ikke hadde noe å spille for. Det ga en gjennomsnittsalder på 22,8.

Den yngste elleveren i en enkeltkamp i Premier League noen gang sto for øvrig Middlesbrough for i 2006 med 20,8, også den en unntakskamp grunnet store skadeproblemer.

Det unike med Solskjærs unge mannskap mot Chelsea er at dette var mer eller mindre Manchester Uniteds toppede mannskap som herjet og vant 4-0, der det var Daniel James (21) og Mason Greenwood (17) som kom inn fra benken, i tillegg til rutinerte Juan Mata.