Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole Gunnar Solskjær om tiden som Premier League-manager

Solskjærs innrømmelse fra Cardiff-epoken: - Det er én ting jeg angrer på. Jeg har tenkt mye på det

Ole Gunnar Solskjær erkjenner at han ikke var en så moden fotballtrener som han trodde da han fikk sjansen som Premier League-manager.

IKKE KLAR: Ole Gunnar Solskjær mener at han ikke var så klar som han trodde for en managerkarriere i Premier League. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IKKE KLAR: Ole Gunnar Solskjær mener at han ikke var så klar som han trodde for en managerkarriere i Premier League. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

MOLDE (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær (44) hadde en legendarisk karriere som fotballspiller, ikke minst under sir Alex Fergusons vinger i Manchester United. Den lærdommen har han forsøkt å ta med seg inn i trenerkarrieren.

Et av momentene har vært tilnærmingene til bruk av stillerstallen og omfattende rotering. Der Rosenborg har hatt mest suksess med å kjøre en fast stamme inn i deres 4-3-3-system, har Solskjær rotert flittig i en stor og jevn stall.

I likhet med Ferguson oppnåde Solskjær suksess med dette i sin første periode som Molde-trener med to strake seriegull i sine to første sesonger, før han fulgte opp med cupgull i sesong nr. 3. Da gikk veien videre til Cardiff og Premier League.

Der videreførte Solskjær strategien om flittig rotering i laget. Til Dagbladet forteller spisslegeden at han angrer på akkurat det.

- Jeg lærte mye i Cardiff og ville ikke vært foruten den tiden. Jeg har reflektert mye over det som skjedde og innser at jeg kanskje ikke var så god og moden trener som jeg trodde. Tre år i Molde var ikke nok likevel, sier Solskjær til Dagbladet.

- Er det noe du angrer på?

NORSK: Ole Gunnar Solskjær hentet Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem og Mats Møller Dæhli til Cardiff, men fikk nei fra klubben på ønsket om å kjøpe Joshua King. Foto: NTB scanpix
NORSK: Ole Gunnar Solskjær hentet Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem og Mats Møller Dæhli til Cardiff, men fikk nei fra klubben på ønsket om å kjøpe Joshua King. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ja, det er én ting: Det med rotering kontra å sette et lag. Det var mange veldig jevne spillere i Cardiff-stallen. Det var hipp som happ hvem som spilte. Hvis vi tapte en kamp, ble det litt sånn at jeg da ga sjansen til noen andre, sier 44-åringen.

- Sett i ettertid ser jeg at jeg kanskje burde ha latt spillerne få prøve seg over flere kamper om gangen, slik vi kunne fått kontinuitet og mer selvtillit. Jeg har tenkt mye på det i ettertid, erkjenner den tidligere Cardiff-manageren.

Solskjærs erkjennelse

Den lærdommen tar Solskjær med seg inn i årets sesong som Molde-trener. Nå skal blåtrøyene revansjere den skuffende fjorårssesongen som endte i 5. plass. I år er målet å ta opp kampen med Rosenborg i jakten på seriegullet.

- Det er gullet vi jobber for. Jeg har lært mye av de siste årene. I 2011 og 2012 roterte vi mye med suksess. Et lag som vinner mye, er det lett å rotere. Et lag som trenger selvtillit, bør man rotere mindre på det. Det merket jeg da jeg kom til Cardiff og nedrykksstrid, forteller Solskjær til Dagbladet.

Han opplevde dette også i perioder i fjor. I år er stallen betydelig tynnere, blant annet fordi Molde ikke skal spille europacupfotball. Det betyr mindre rotering i Molde-mannskapet denne sesongen.

- Vi har en mye mindre stall i år. Vi har fem færre etablerte spillere å rotere på, med tre stoppere og tre midtbanespillere fordelt på to plasser. Spisser har vi mange av og etter min mening de beste i Eliteserien, mener Solskjær.

Den nye rollefordelingen

Han begrunner den påstanden slik:

- Vi har det beste arsenalet og mange å velge om. Det er spisser med selvtillit, og jeg elsker å jobbe med spisser. Jeg får hovedfokuset på det området. Erling Moe tar mye av det defensive, mens Mark Dempsey var midtbanespillere og trives der. Jeg er gammel spiss og er veldig glad i å jobbe med dem, forteller 43-åringen.

- Er det noen av Molde-spissene som er like god til å avslutte som deg?

- Det er avslutninger i løpet av treninger og kamper som jeg ikke kunne ha kopiert. Kanskje. I dag. Hehe, sier Solskjær og ler.

Molde satser i år på en ung stall med sultne spillere. Solskjær tror spillerne som vant «The double» under Tor Ole Skullerud i 2014 og som fulgte opp med suksessen i Europa League sesongen etter, ble for mette.

Jakten på Rosenborg

Nå skal de sultne unggutta revansjere fjorårssesongen.

- Rosenborg ligger på et annet nivå økonomisk enn oss. Men det er gratis å jobbe hardt og trene bra. Det er det vi satser på. Vi skal ta det igjen på treningsfeltet, sier Solskjær og tenker blant annet på trønderenes signering av Nicklas Bendtner.

- Det er spennende med slike profiler i Eliteserien. Vi hadde Eidur Gudjohnsen her i fjor, som spillerne elsket å høre på. Eidur var et veldig godt innslag i hverdagen vår. Han tok ikke så stor plass i gruppa og pratet ikke om da han spilte med Ronaldinho og co, men gutta spurte Eidur etter hvert. Han bidro med mye, forteller Molde-treneren.

  • Tirsdag fortalte Solskjær til Dagbladet at han forsøkte å hente Joshua King til Cardiff, men at klubben nektet waliserne å hente enda en nordmann. Molde serieåpner i Eliteserien borte mot deres nyopprykkede nabo Kristiansund BK lørdag 1. april.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media