PANGSTART: Ole Gunnar Solskjær kunne nærmest ikke fått en bedre start i Manchester United. Foto: RICHARD CALVER/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix
PANGSTART: Ole Gunnar Solskjær kunne nærmest ikke fått en bedre start i Manchester United. Foto: RICHARD CALVER/REX/SHUTTERSTOCK/NTB ScanpixVis mer

Solskjærs mange utfordringer - slik har han taklet dem

Ole Gunnar Solskjær (45) hadde flere store oppgaver da han tok over Manchester United. Slik har nordmannen levert.

Ole Gunnar Solskjær (45) har ledet Manchester United en snau måned. Før ansettelsen ble det stilt mange spørsmål om hva nordmannen ville klare å utrette i storklubben fram til sommeren.

Vi har i den anledning tatt en titt på noen av Solskjærs største oppgaver og utfordringer før han tok over, og sett på hvordan han har løst dem så langt.

Få tilbake spillegleden

Manchester United så tidvis ut som et slagent mannskap med José Mourinho ved roret. Kilder tett på klubben skal ha fortalt ESPN at 90 prosent av spillerne hadde mistet respekten for portugiseren.

Ifølge den anerkjente journalisten Mark Ogden skal humøret i spillergruppa ha endret seg drastisk etter at Mourinho forsvant. Og det beste eksempelet på det kom på banen mot Cardiff, hvor Manchester United vant 5-1 i Wales.

Det var første gang siden Sir Alex Ferguson forlot klubben i 2013 at Manchester United hadde scoret fem mål i ligaen.

Den tidligere Manchester United-spilleren Quinton Fortune fikk se den gode stemninga i gruppa på nært hold før kampen mot Newcastle.

- Jeg var så heldig at jeg fikk treffe dem i formiddag. Jeg møtte dem på hotellet, og da jeg spaserte inn under lunsjen, minnet det meg om tiden under Sir Alex. Det var en familiefølelse, sier Fortune til Dagbladet.

I sin første pressekonferanse snakket Ole Gunnar Solskjær om å se framover.

- Å jobbe de neste seks månedene med å få fram glede, få fram smilet, vinne kamper, for vi er for langt bak i ligaen, sa Solskjær blant annet.

Manchester United står med seks seire på seks kamper under Solskjærs ledelse, og det er mye som tyder på at det er en god harmoni i spillergruppa.

Få det beste ut av Pogba

Paul Pogba så tidvis ut som en skygge av seg selv under José Mourinho, og det gikk mange rapporter på at det ikke var noen god stemning mellom duoen.

Samme dag som Mourinho fikk sparken som United-manager, la Pogba ut et bilde av seg selv med et lurt smil om munnen og teksten «caption this» (legg tekst til dette). Oppdateringen fikk sosiale medier til å koke, og bildet ble tolket som en feiring av portugiserens avgang.

Dagen etter at Manchester United-manager José Mourinho tok fra Paul Pogba jobben som visekaptein i september, dukket det opp en video fra en Manchester United-trening, der det så ut som forholdet var alt annet enn bra mellom duoen.

Pogba var verdens dyreste spiller da han ble gjenforent med gamleklubben, og har under Mourinho måttet tåle offentlig kritikk ved flere anledninger. I desember ble Pogba blant annet vraket mot Arsenal.

Etter at Solskjær tok over roret har Pogba stått fram som en av de viktigste brikkene i United-laget. Superstjerna ble kåret til månedens beste spiller for desember og har scoret fire mål (i tillegg til fire assist) på like mange ligakamper - mot tre ligamål på 13 starter under Mourinho denne sesongen.

Solskjær annonserte august i fjor at han ville bygget laget rundt Paul Pogba dersom han var Manchester United-manager, og har levd opp til de uttalelsene. Pogba har fått blomstre i en nokså fri rolle på midtbanen og kommer ofte inn i motstanderens 16-meter når sjansen byr seg.

- Det er smått utrolig at det går an. Solskjær har forandret alt på tre kamper. De har scoret tolv mål på tre kamper, det har ikke Manchester United gjort siden 2011. Pogba er arkitekten utpå banen, sa TV 2-ekspert Brede Hangeland etter kampen mot Bournemouth.

Komme blant de fire beste

Da Solskjær tok over Manchester United lå de røde hele elleve poeng bak fjerdeplassen som gir Champions League-kvalifisering. Nå er avstanden «bare» seks poeng, etter at flere av de andre storlagene har avgitt poeng.

I tillegg har Manchester United slått Tottenham, noe som gjør at de røde er sju poeng bak London-laget på tredjeplass.

- Vi er ikke vant til å bli nummer seks, vi er vant til å kjempe om ligatittelen. Det er kanskje for langt opp nå, vi er kanskje for mange poeng bak, men det er målet og vi må se framover, sa Solskjær i sin første pressekonferanse.

Nordmannen hadde nok ikke sett for seg at det skulle gå så fort å kjempe seg tilbake i kampen om en topplassering.

Rydde opp i forsvaret

Solskjærs mannskap holdt endelig nullen mot Newcastle i ligaen, før de gjorde det samme mot Reading i FA-cupen og mot Tottenham på Wembley. Før det hadde de røde sluppet inn mål i alle de tre første kampene under Solskjær.

Men statistikken var enda dystrere før nordmannen tok over, for Manchester United hadde bare holdt nullen i to av totalt 17 ligakamper. En sterk kontrast til mannskapet som sesongen før slapp inn nest minst mål etter Manchester City (28 baklengsmål).

Manchester United har allerede sluppet inn flere mål til nå enn etter 38 kamper forrige sesong (32), og selv om det har bedret seg under Solskjær, har ikke klubben møtt sterk motstand med unntak av Tottenham, der David de Gea spilte en stor kamp mellom stengene.

Solskjær startet med Victor Lindelöf og Phil Jones som stoppere mot Cardiff og Huddersfield, før Eric Bailly fikk sjansen mot Bournemouth (der han ble utvist). På backene har Solskjær benyttet seg av Luke Shaw, Diogo Dalot, Ashley Young og Antonio Valencia.

Solskjær varslet rulleringer før han tok over, og tiden vil vise hvilken backrekke han foretrekker foran keeper David de Gea.

Spille underholdende fotball

Manchester United kan ikke beskyldes for å ha spilt underholdende fotball etter at Sir Alex Ferguson ga seg. Etterfølgerne David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho hadde en annen tilnærming til spillet enn skotten.

Solskjær har vært tydelig på at han vil at laget skal spille offensiv fotball, og laget har scoret solide 15 mål på fem ligakamper under 45-åringen.

- På en uke endrer du ikke .. Du endrer tankesettet. Jeg vil at mitt lag skal spille på en spesiell måte og du gir litt føringer her og der. Det er en arbeidsprosess. Det tar tid for spillere å gå fra en manager og detaljene han ønsket. Vi vil forbedre oss etter som tiden går, sa Solskjær etter 3-1-seieren over Huddersfield.

Samtidig mener nordmannen at det ikke bare handler om å angripe.

- Alle tror at jeg er ute etter å angripe hele tiden. Men fundamentet er hvordan du forsvarer deg - hold nullen og du har en god sjanse til å vinne en fotballkamp, sa Solskjær etter 4-1-seieren over Bournemouth.

Få det beste ut av stjernene

Ole Gunnar Solskjær tok over en spillertropp der noen av de største stjernene allerede var ute av spill. Romelu Lukaku (hadde fått fri av personlige grunner) og Alexis Sanchez (sleit med en skade) var ikke i aksjon i de første kampene.

- Det er så mange gode spillere her. Vi har stor kvalitet i stallen. Vi har seks spisser. Jeg ønsker akkurat nå å spille med fire. Vi må rotere og ha kommunikasjon med spillerne, sa Solskjær før kampen mot Bournemouth.

Etter hvert har Lukaku levert to scoringer på tre innhopp i ligaen, og scoret også i FA-cupen mot Reading - etterlengtet for en spiss som til tider sleit under Mourinho.

For etter et bra VM med Belgia, ble kraftspissen til tider benket denne sesongen. Han gikk også 997 minutter uten scoring i alle turneringer tidligere i sesongen.

Tidligere denne måneden publiserte Manchester United et intervju med Lukaku, hvor han roser Solskjær og avslører at den nye United-sjefen tok grep allerede ved første møte.

- Han har lært meg mye, sier han og nevner bevegelser som et eksempel.

- Men han er åpenbart klar over hvilken type spiss jeg er. Helt siden dagen jeg kom tilbake til treningsfeltet, har han gjort en total analyse av meg. Jeg ble virkelig overrasket, men det har hjulpet meg mye og jeg ser fram til å jobbe videre med ham, sier Lukaku videre.

Nå gjelder det å få det beste ut av Alexis Sanchez og Fred. Førstnevnte har vært en skygge av seg selv etter overgangen fra Arsenal (har høyest lønn av samtlige spillere i klubben), mens sistnevnte har skuffet etter den store prisen Manchester United bladde opp for ham i sommer (rundt 600 millioner norske kroner).

Det blir Solskjærs neste store oppgave, å få den kostbare duoen til å prestere på gressmatta.

Samle klubben og fansen

Manchester United-fansen var splittet i synet på José Mourinho, og mot slutten av tiden hans i klubben virket det mer og mer tydelig at også supporterne mente det var på tide med et skifte.

Da Dagbladet besøkte Manchester i forbindelse med lanseringen av Ole Gunnar Solskjær som ny manager, var fansen vi møtte nesten utelukkende positive til signeringen.

- Det er en fantastisk idé! Jeg har dratt på stadion i alle år, sett Ole Gunnar spille her, og elsket ham. Han er det United trenger, for de trenger noen som kjenner klubben inn og ut, mente den lokale supporteren Micky.

- Han har et godt rykte, mye historie og et sterkt bånd til United. Ole var en overraskende ansettelse, men han er rød tvers gjennom. Han kan gi oss selvtillit, lagmoral, og det United handler om; å spille offensiv fotball, underholdning og glede, mener Simon.

Og med gode resultater kommer glede. Solskjær kunne ikke fått en bedre start som manager med den historiske seiersrekka, som selv ikke Sir Matt Busby kan vise til.

Gjøre Old Trafford til et fort

Manchester United har vunnet to av to hjemmekamper under Solskjær, noe som ikke har vært normalen den siste tiden. På de åtte siste hjemmekampene i ligaene under Mourinho, sto United med 4-3-1 på Old Trafford.

Dersom Manchester United skal holde følge med de beste lagene i Premier League, må laget igjen gjøre Old Trafford til et fryktet sted for gjestende lag, slik det var under Sir Alex Ferguson.