Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solskjærs største utfordringer

Grusom borteform, få scoringer, og muskelskader i en fleng. Dette er problemene Ole Gunnar Solskjær må løse i Manchester United.

SLITER: Ole Gunnar Solskjær har fått en tøff start på sesongen. Problemene er mange. Foto: David Klein / Reuters / NTB Scanpix
SLITER: Ole Gunnar Solskjær har fått en tøff start på sesongen. Problemene er mange. Foto: David Klein / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
  • Newcastle - Man Utd 1-0 (0-0)

NEWCASTLE (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær og co. skuffet nok en gang på bortebane, og har ikke vunnet på fremmed gress siden mars.

På pressekonferansen etter tapet sa nordmannen at han skal i tenkeboksen i landslagspausen.

- Det kan bli små taktiske endringer, for vi har holdt fast på de samme prinsippene, startellever og system til nå. Vi må bestemme om dette er måten vi skal gjøre det på, sa Solskjær, og la til:

- Åtte kamper er ikke mange kamper. Trolig fortsetter vi slik vi har gjort.

Dagbladet har tatt en titt på fem problemene som Solskjær må løse.

Den grusomme borteformen

Det mest aktuelle å snakke om er den nevnte borteformen.

Ole Gunnar Solskjær og co. sjokkerte Fotball-Europa da de vant 3-1 borte mot PSG, og ble det første laget i Champions League-historien til å gå videre etter tomålstap på hjemmebane.

Den kampen ble spilt 6. mars. Siden har ikke United vunnet på bortebane på totalt elleve forsøk.

De røde djevlene var uheldig borte mot Wolverhampton og Southampton i serien, men har også vist begredelige forestillinger mot West Ham og AZ Alkmaar i nyere tid.

MISBRUKT: Ole Gunnar Solskjærs advokat, Erik Flågan i Stray Vyrje Advokatfirma, varsler grep etter at nordmannen og Dagbladet er blitt misbrukt. Vis mer

Hvor er målene?

AZ-kampen endte 0-0. I den kampen registrerte ikke United ett eneste skudd på mål, noe som aldri har skjedd dem før i Europa League.

Selv om United vanligvis produserer mer enn de seks målsjansene de gjorde i den kampen, er mangelen på mål den største forskjellen fra Solskjærs periode som midlertidig manager, til permanent.

Denne sesongen står de med elleve mål på elleve kamper. I løpet av de siste 23 kampene, har de bare scoret to mål eller mer i tre kamper.

Hvis man ser bort fra straffespark, må man tilbake til 27. februar for å finne forrige gang United scoret på en dødball. Det er verst i ligaen.

I forkant av Newcastle-kampen viste The Times blant annet til hvordan Marcus Rashford og Jesse Lingard har prestert før og etter PSG-kampen.

De scoret åtte mål til sammen på 20 kamper fra da Solskjær kom inn som midlertidig manager, og fram til PSG-kampen nevnt ovenfor. Siden 8. mars står de med fattige fire mål fordelt på 27 kamper.

Den svake pressingen

Høyt og intenst press har vært et av Solskjærs kjennetegn i lang tid, men i de siste kampene har det til tider vært fraværende.

Nordmannen snakket mye om dette i sesongoppkjøringa, og da de vant 4-0 i serieåpningen mot Chelsea, der flere av målene kom på grunn av pressingen, så det ut til at de hadde noe på gang.

Siden har derimot pressingen blitt svakere og svakere. Tidligere United-kaptein Roy Keane slaktet spillerne ved 1-0-målet til West Ham nylig på grunn av dårlig press. Gary Neville omtalte spillerne som «energiløse».

Og da United møtte AZ på torsdag, trakk Fredrik Midtsjø fram nettopp den manglende intensiteten som Uniteds største svakhet.

- Det er litt for enkelt å spille dem ut, sa nordmannen.

MISFORNØYD: Ole Gunnar Solskjær er alt annet enn fornøyd med underlaget Manchester United spiller på torsdag kveld. Video/reporter: Håkon Brandsnes / Dagbladet Vis mer

De gjentatte muskelskadene

Hele Old Trafford var sjokklammet da Manchester United måtte gjøre alle byttene sine før pause da de møtte Liverpool i vår.

Dette ble starten på den fæle sesongslutten til United forrige sesong.

Solskjær snakket mange ganger om at spillerne måtte bli bedre trent, og under sesongoppkjøringa uttalte blant annet Marcus Rashford at de «aldri har jobbet hardere».

- Våre hyppigste skader de siste åra har vært lyske- og hamstringskader, så et av våre mål er å sørge for at alle er tilgjengelige for manageren på dag én av sesongen, sa Rich Hawkins, fysisk trener i United, i sommer.

Mot AZ måtte derimot Jesse Lingard, som kom inn som innbytter, gå av banen rett før slutt med en hamstringskade. Diogo Dalot måtte ut med det som så ut som en lyskeskade mot Newcastle.

Anthony Martial og Luke Shaw har i tillegg vært ute i seks uker på grunn av muskelskader.

Solskjærs eksperimentering

På grunn av de hyppige skadene har Solskjær måttet eksperimentere med både startellevere og uvante posisjoner for de tilgjengelige spillerne.

James Ducker i The Telegraph viser til Danny Gabbidon, en av spillerne til Solskjær i Cardiff, sine uttalelser om at nordmannen byttet spillere for ofte, samtidig som han brukte dem i uvante roller.

Dette har man blant annet fått se i kampen mot AZ. Da prøvde Solskjær å bruke Daniel James, som er ving, på topp, mens Mason Greenwood, som er spiss, på vingen.

Det tok ikke mer enn tjue minutter før Solskjær endret på rollene igjen. Men da ble James flyttet ut på høyrekanten, i stedet for venstrekanten som er hans foretrukne rolle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!