ALLE ANDRE I FOKUS: Ole Gunnar Solskjærs personlighet og væremåte får alle rundt ham til å føle seg spesielle. Hans lederskap handler ikke lederen. Det handler om de som får lederen til å se god ut når de lykkes sammen. Foto: Jon Super/AP
ALLE ANDRE I FOKUS: Ole Gunnar Solskjærs personlighet og væremåte får alle rundt ham til å føle seg spesielle. Hans lederskap handler ikke lederen. Det handler om de som får lederen til å se god ut når de lykkes sammen. Foto: Jon Super/APVis mer

Ole Gunnar Solskjær

Solskjærs suksess forklares best med Solskjær

Fem uker inn i Ole Gunnar Solskjærs vikariat i Manchester United står folk i kø for å analysere og forklare suksessen. For denne spaltisten er svaret enkelt; Ole Gunnar Solskjær.

MANCHESTER UNITED HAR gjort mange feil siden Sir Alex Ferguson gikk av 8. mai 2013. Den største, som også er blitt gjentatt gjennom tre managere på fem og en halv sesong, har vært at de har gitt utenforstående tillatelse til å forandre klubben. Men da en nordmann med dette nivåets dårligste cv fikk jobben gjorde de alt riktig.

Fordi Ole Gunnar Solskjær er Manchester United.

AT TIMINGEN FOR Ole Gunnar Solskjærs inntreden på Old Trafford var perfekt var det ingen som tvilte på for en drøy måned siden. Det kunne man lese ut av terminlista. At Manchester United trengte en samlende person etter sjølgode og egenrådige José Mourinho lå også i kortene. Bekreftelsen på det kunne man lese ut fra valget av vikar. Men alt det andre som falt på plass da Ole Gunnar Solskjær overtok ansvaret i verdens største fotballklubb, var det vanskelig å se komme.

Det kan man lese av resultatene.

Og uttalelsene, smilene og stemningen i klubben.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR er blitt denne sesongens snakkis, gåte og store paradoks i internasjonal fotball. 18. desember hadde han i internasjonal sammenheng tre ingenting-titler (Norge) og en åtte måneders Cardiff-katastrofe på samvittigheten. Nå har han et av fotballens kongeriker. Og selv om jeg leser og hører den ene forklaringen etter den andre – og selv om jeg veldig ofte også nikker anerkjennende når jeg leser og hører ekspertenes forklaringer rundt det som har skjedd å Old Trafford – så sitter jeg med en følelse av at mennesket og personen Ole Gunnar Solskjær trumfer alle andre forklaringer.

Det er Ole Gunnar Solskjær som er greia.

Det er greia hans som er hele suksessen.

Å LØFTE EN virksomhet fra å være god til å bli eksepsjonell kan skje over både korte og lengre perioder. Tidsaspektet er det ingen fasit på. Konjunkturer og utenforliggende faktorer vil alltid påvirke prosessen. Men ingenting skjer, uavhengig av tid, uten en helt spesiell leder.

Med helt spesielle egenskaper.

YDMYKHET BLANDET MED stahet og ekstrem iboende vilje er ifølge "Level 5 Leadership", en femårig forskningsstudie fra Harvard University, helt avgjørende egenskaper for en god leder. For et par uker siden fikk jeg tilsendt en artikkel basert på forskningen. En norsk student ved universitetet i Seattle mente Ole Gunnar Solskjær matcher de fleste kriteriene. Og observasjonen tiltres, slik jeg har lært Ole Gunnar Solskjær å kjenne siden han debuterte for Manchester United for litt mer enn 26 år siden, er det to egenskaper som slår meg:

Ydmykhet og vilje.

DETTE ER EGENSKAPER som kan omskrives til beskjedenhet og fryktløshet. Han tar jo ikke plass, Ole Gunnar Solskjær. Men er uredd som få. Og det dummeste du kan gjøre er derfor å misforstå denne ydmykheten (beskjedenheten), og gjøre det til en mangel på ryggrad og kraft.

Ydmykhet gir Ole Gunnar Solskjær gjennomslagskraft.

Viljen er selve kraften.

Som fotballmann er han er myk utenpå og hard inni.

HAN ER OGSÅ raus når det gjelder de han har under seg og jobber med. I motsetning til forgjengeren, som gjerne så seg i speilet når ros skulle fordeles, åpner Ole Gunnar Solskjær vinduet til omgivelsene.

Suksess er ikke først og fremst hans fortjeneste.

Den tilhører like mye de andre, om ikke mer.

MOTSATT ER DET når det blåser på toppene og kritikken kommer. Når det skjer har personligheter som José Mourinho gjerne en tendens til å åpne alle vinduene på vidt gap, og skylde på alle andre.

Ole Gunnar Solskjær, derimot, ser seg selv i speilet.

Når det går dårlig, er det hans ansvar.