Solskjærs taktiske revolusjon: - Noe du aldri ville sett under Mourinho

Ole Gunnar Solskjær har gjort noen justeringer som er verdt å merke seg.

FÅR UTFOLDE SEG: Ole Gunnar Solskjær gir instruksjoner til backen Diogo Dalot, som i likhet med Ashley Young og Luke Shaw har vært offensiv iunder Solskjærs ledelse. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix
FÅR UTFOLDE SEG: Ole Gunnar Solskjær gir instruksjoner til backen Diogo Dalot, som i likhet med Ashley Young og Luke Shaw har vært offensiv iunder Solskjærs ledelse. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB ScanpixVis mer

Manchester Uniteds vikarierende manager Ole Gunnar Solskjær har fått mye skryt etter at han tok over jobben i den engelske storklubben.

Klubben står med tre seire av tre mulige og en småpen målforskjell på 12-3 etter å ha vunnet 5-1, 3-1 og 4-1. Først og fremst har Solskjær fått skryt for det blendende offensive spillet, som til tider var totalt fraværende under forgjengeren Mourinho.

Men det er også noen justeringer defensivt som er verdt å merke seg, justeringer som får det offensive maskineriet til å blomstre enda mer. For analyser viser at Uniteds backer står veldig høyt i banen under nordmannens ledelse.

«Hvordan Manchester Uniteds forsvarere har vært hjertet i Solskjærs taktiske revolusjon», skriver lokalavisa Manchester Evening News.

- Det er noe du aldri ville sett under Mourinho, var dommen fra tidligere Manchester United-spiller Wayne Rooney, da han analyserte backspillet til gamleklubben.

Etter Fergusons ånd

Da hadde backduoen Diogo Dalot og Luke Shaw beinet opp og ned kantene og gitt Solskjærs mannskap bredde høyt i banen mot Huddersfield. Det samme gjaldt da Ashley Young spilte i stedet for Dalot mot Cardiff og Bournemouth.

- Jeg vil at backene skal komme. Det er for meg mer og mer vanlig i den moderne fotballen. Det er viktig i moderne fotball at backene angriper, har Solskjær tidligere uttalt, skriver Manchester Evening News.

Det er nok en uttalelse som går rett i hjertet til mentor Sir Alex Ferguson, som hadde som filosofi at motstanderlaget skulle bekymre seg for forsvarspillerne hans.

Bare spør tidligere United-stopper Jonny Evans, som tidlig i karrieren skal ha etterlyst støtte fra en offensiv back da han havnet i en en-mot-en-situasjon bak i banen.

- Du er Manchester United, gutten min. La dem være bekymret over deg, var svaret fra Ferguson, ifølge The Telegraph.

Offensive backer var normen på Old Trafford under skottens ledelse. Men i nyere tid har ikke akkurat Manchester United vært ensbetydende med det fenomenet.

Det kan være i ferd med å endre seg.

Naturlig bredde

Manchester Evening News peker blant annet på at Mourinho spilte med fem i forsvarslinja mot svakere motstand som West ham og Southampton i sin siste tid som manager i klubben, selv om Dalot angrep mye fra sin backposisjon i 4-1-seieren over Fulham.

Solskjærs backer gir laget naturlig bredde og grovarbeidere som Ander Herrera og Nemanja Matic, som forøvrig har blomstret igjen, demmer opp når backene angriper.

Luke Shaw har fått en ny sjanse denne sesongen etter å ha vært ute i kulda i lengre tid, og backen spilt tre strake kamper under Solskjær.

- Han tar med seg det offensive og raske spillet tilbake til Old Trafford. Jeg er sikker på at fansen kommer til å glede seg over det like mye som vi (spillerne, journ.anm.) gjør, sier Shaw om Solskjærs inntog.

Vinger som Anthony Martial, Juan Mata og Jesse Lingard liker å trekke inn i banen og komme til avslutninger rundt og i boksen, noe som gjør at de offensive backene fyller tomrommet etter angriperne.

Det blir spennende å se hva Solskjær velger å gjøre når Manchester United møter mer kvalifisert motstand. De to neste kampene er Newcastle og Tottenham borte.

Vil holde nullen

Og det er ikke slik at Solskjær bare er ute etter å angripe.

- Alle tror at jeg er ute etter å angripe hele tiden, sier Solskjær etter 4-1-seieren over Bournemouth.

- Men fundamentet er hvordan du forsvarer deg - hold nullen og du har en god sjanse til å vinne en fotballkamp, sier 45-åringen.

Akkurat det å holde nullen er noe som Manchester United ikke har maktet under Solskjærs ledelse, men spillerne har lovet nordmannen å gjøre det i nær framtid.

Enn så lenge får fansen kose seg med at klubben spiller en offensiv og morsom fotball igjen. For det har ikke vært mye av det de siste sesongene.