Solskjærs taktiske triumf: Slik tok United Chelsea på senga

Ole Gunnar Solskjær har vist at han har bidratt med mer enn godt humør og spilleglede i Manchester United.

TRIVES I LONDON: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United har slått storklubbene Arsenal, Tottenham og nå Chelsea på bortebane. Foto: JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix
TRIVES I LONDON: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United har slått storklubbene Arsenal, Tottenham og nå Chelsea på bortebane. Foto: JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ole Gunnar Solskjær fikk akkurat den responsen han håpet på fra spillerne etter det forsmedelige PSG-tapet. Med 2-0-seieren over Chelsea i London, står Manchester United med imponerende sju strake borteseire under Solskjær.

To av de øvrige topplagene som har blitt slått på reise i nyere tid er Tottenham og Arsenal, en sterk prestasjon av de røde, men også et bevis på at Solskjær er mer enn bare et friskt pust.

Da nordmannen fikk den midlertidige jobben i Manchester United og smått begynte å vinne kamper, var det ikke de taktiske disposisjonene hans som ble trukket fram som nøkkelen til at United-skuta endelig hadde snudd.

Solskjær fikk mest skryt for at han lot spillerne spille med frihet, og at den giftige atmosfæren som tilsynelatende lå som et teppe over garderoben med José Mourinho ved roret, nå var blitt byttet ut med latter og glede.

Det viktigste, mente flere av ekspertene, var at spillerne hadde blitt løslatt fra gamletrenerens lenker. Hva så med Solskjærs taktiske grep?

Skryt etter seier

Etter 1-0-seieren mot Tottenham på Wembley ble han hyllet for taktikken i første omgang, hvor laget satte de offensive backene til Spurs på prøve ved flere anledninger.

Det var også dette grepet som førte til at backen Kieran Trippier mistet ballen i forkant av seiersmålet. United var heldige som ikke slapp inn mål i kampen, etter at David de Gea sto en god kamp, men resultatet var likevel en fjær i hatten til Solskjær.

- Manageren fortalte oss i starten av kampen at det ville være vanskelig å slå korte pasninger. Han fortalte oss at det ville være lettere for oss å vende spillet og se - nærmest uten å kikke - til andre siden av banen for å vende spillet, fordi det var der vi ville finne rom, sa Ander Herrera etter kampen.

De taktiske grepene til Solskjær har ikke vært så mye oppe til diskusjon i øvrige kamper, mye fordi de røde har møtt antatt svakere motstand. Fokuset har ligget på Uniteds offensive backer og villigheten til å angripe - mer enkle ting.

Men da klubben endelig tapte en kamp under Solskjær, i Champions League mot PSG, kom kritikken.

Tidligere Arsenal-manager Arsené Wenger var blant dem som mente at Solskjær ikke traff med taktikken, selv om han ble tvunget til å gjøre to tidligere bytter på grunn av skade på Anthony Martial og Jesse Lingard.

- I Champions League kan du ikke bli dominert på midtbanen hele kvelden. Manchester United ble dominert på midtbanen. PSG spilte med fem midtbanespillere og de mistet aldri ballen, sa Wenger blant annet ifølge engelske Independent.

Solskjærs taktikk

Det snur fort i fotball. Etter Chelsea-seieren i går kveld vanker det skryt fra mange hold. Her er noen av punktene som trekkes fram i Solskjærs taktiske triumf:

*Paul Pogba ble brukt høyere i banen mot venstre, en rolle franskmannen har hatt i Juventus. Det var fra denne posisjonen han fant Ander Herrera med en perfekt vektet pasning, som spanjolen enkelt kunne sette i mål. Pogba var også tilretteleggeren på Manchester Uniteds andre scoring.

Ingen spillere har bidratt til flere scoringer under Solskjær enn Pogba, med totalt ni mål og sju målgivende pasninger på 13 kamper.

«Manchester Uniteds Paul Pogba-taktikk viser at Solskjær fortjener jobben», skriver lokalavisa Manchester Evening News.

- Forestillingen i dag var fantastisk, taktikken fungerte. Vi ba midtbanespillerne våre om å presse høyere i banen og komme seg inn i boksen, og det fungerte. Forsvaret i andre omgang var fantastisk, sa Solskjær til BBC etter kampen.

*Ander Herrera fikk frihet til å angripe, selv om det betydde mindre dekning for å ta ut Chelseas viktigste spiller: Eden Hazard. En oppgave Herrera forøvrig også løste bra. José Mourinho hadde en tendens til å bruke Herrera utelukkende til defensive oppgaver.

Solskjær sa på pressekonferansen etter kampen at han ville ha flere spillere i boksen, siden de to spissene Romelu Lukaku og Marcus Rashford opererte mye på kantene mot Chelsea. Det taktiske grepet betalte seg da Herrera satte inn 1-0-scoringen.

- Fantastisk respons. Han spiller mot en av de beste defensive midtbanespillerne i verden med Kanté ved siden av seg, og jeg syns han fant rommene, sier Solskjær om Pogbas innsats.

*Juan Mata, som fikk plass i elleveren på bekostning av vrakede Alexis Sanchez, spilte fremst i en diamant på midtbanen. Solskjær gikk dermed bort fra sin vante 4-3-3 eller 4-2-3-1-formasjon. Jobben til Mata var å legge press på Chelseas midtstoppere og ta Jorginho ut av kampen. Det lyktes han med.

- Det er forskjellige måter å stoppe et lag på. Og de har så mange gode spillere, sier Solskjær på pressekonferansen etter kampen.

- Juan Mata gjorde en fantastisk jobb på Jorginho og de var perfekte defensivt, sa nordmannen.

*Solskjær «lar» ofte motstandere ha ballen. En gjennomgående ting under nordmannens ledelse har vært at mannskapet hans har mye ballbesittelse mot antatt svakere motstand, mens mot topplagene på bortebane har de røde latt motstanderen holde på ballen for å satse på kontringer.

Det var tilfellet mot Tottenham (39 prosent), Arsenal (37 prosent) og nå mot Chelsea (33 prosent). Mot Leicester på bortebane hadde United ballen i 45 prosent av tiden. Det viser at Solskjær er fleksibel når det gjelder kampplan.

- Mesterklasse

En som ikke leverte varene i går, var stjernespiller Eden Hazard, til tross for at han jobbet utrettelig gjennom kampen.

- Han var ikke mye involvert i kampen, de tok ham ut. De oppløste Chelseas taktikk slik som lag gjør for tiden. Mata spilte i den falske tierrollen, lå lavere i banen og tok ham ut av kampen. De delte opp spissene for at forsvarslinja skulle ligge lavt og det fungerte, sier den tidligere Arsenal-forsvareren Lee Dixon i BBC.

Etter kampen vanket det blant annet skryt til Solskjær fra Gary Lineker i BBC-studio.

- Taktikk i mesterklasse, sa Lineker i innledningen av pausepraten.

Den tidligere Manchester United-forsvareren Phil Neville skrøt også Solskjærs tilnærming til storkampen.

- Ole angriper. Han spiller fotballen som klubben krever. Når du tenker på det som ble levert under José Mourinho her, hvor Anthony Martial og Marcus Rashford spilte venstre- og høyreback. han har endret hele mentaliteten i klubben ved å spille slik Manchester United bør spiller, sier Neville på BBCs Match Of The Day.

Neste oppgave for Manchester United er Liverpool på Old Trafford førstkommende søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer