SUKSESS: Solskjær har siden han tok over blitt hyllet i media for hvordan han styrt United. Tallene bekrefter at endringene er enorme under nordmannens ledelse. Foto: REUTERS / Eddie Keogh / NTB Scanpix
SUKSESS: Solskjær har siden han tok over blitt hyllet i media for hvordan han styrt United. Tallene bekrefter at endringene er enorme under nordmannens ledelse. Foto: REUTERS / Eddie Keogh / NTB ScanpixVis mer

Solskjærs ville tall: Dårligst under Mourinho, best under Solskjær

Manchester United er dobbelt så gode statistisk sett under Ole Gunnar Solskjær på flere områder.

Det er velkjent at forandringene poeng- og spillemessig har vært store under Ole Gunnar Solskjær, sammenliknet med hans forgjenger José Mourinho. Siden nordmannen tok over har det blitt ni seire på ti kamper for Manchester United.

Da United slo Leicester 1-0, vant klubben fem bortekamper på rad for første gang siden Sir Alex Ferguson gjorde det samme i 2012. Nordmannens tall i United blir med andre ord stadig mer imponerende så lenge de fortsetter å vinne.

I tillegg er antall mål under Mourinho og Solskjær bemerkelsesverdig. Under Mourinho denne sesongen scoret United 29 mål på 17 seriekamper før han fikk sparken. Etter at Solskjær tok over, har klubben allerede scoret 20 mål på åtte seriekamper under nordmannen.

Imponerende kontringsstatistikk

Klubben var i lang tid under Sir Alex Ferguson kjent som et meget giftig kontringslag. Statistikken til Sky Sports viser at de mistet det aspektet totalt under Mourinho. Under portugiseren leverte United bare 0,18 kvalifiserte kontringer per kamp, noe som var dårligst av alle lag i Premier League.

Under Solskjær derimot, har Manchester United gått fra verst til best på kontringsbiten i Premier League. Nå leverer de 1,13 kontringer hver kamp, og Solskjær påpeker overfor Sky Sports at han verdsetter gode overganger.

- Med måten vi spiller på med fart og kraft, så burde vi aldri glemme vår historie med kontringer, selv om vi er et av lagene som ønsker å dominere kamper. Hvis motstanderen legger seg dypt, må vi finne en måte å spille mot slike lag også. Men når vi forsvarer oss, må vi forsvare for å ta kontringer kjapt, forklarer nordmannen.

Men de er også gode i kamper som de må styre selv. Whoscored viser til at under Solskjær har United hatt over 600 pasninger i løpet av en kamp ved fem anledninger. Om man sammenlikner med tiden under Mourinho, så klarte de det bare 3 av 17 ganger denne sesongen.

Samuel Luckhurst, som er skribent i avisa Manchester Evening News, peker på tre konkrete ting som gjorde at Mourinho fikk sparken, men som Solskjær har allerede forbedret:

  • Manglende videre progresjon når laget er i form.
  • Ingen forbedring når det gjelder spillestil.
  • Manglende progresjon når det gjelder å utvikle unge spillere.

Skribenten påpeker at Mourinho gjorde store feil mot slutten av United-karrieren, for eksempel å spille med en forsvarstrio, der to av spillerne var Marcos Rojo og Scott McTominay. Han viser også til at Paul Pogba, som har vært en av de store stjernene under Solskjær, bare spilte to av de seks siste kampene under Mourinho.

«Top class»

Rashford har under Solskjær blitt benyttet som midtspiss, og det har betalt seg. Siden nordmannen tok over har Rashford scoret hvert 111. minutt, mens under Mourinho scoret han hvert 283. minutt, ifølge Whoscored.

I tillegg er han oftere frampå med skuddforsøkene sine. Whoscored viser til at under Mourinho hadde Rashford i underkant av to skuddforsøk per kamp. Under Solskjær har han derimot hatt nesten fem skuddforsøk per kamp.

Skribent Luckhurst opplyser om at entusiasmen rundt nordmannen er enorm.

- Supportere som stopper Solskjær på gata er entusiastiske og uttrykker at de håper at han blir i klubben etter sesongslutt.

- «Top class» er hvordan kilder i garderoben har beskrevet Solskjærs håndtering av garderoben, uttaler Luckhurst i sitt innlegg om manageren.

Jesse Lingard har bekreftet overfor Evening Standard at Solskjær og hans assistent Mike Phelan har vært en god match med United.

- De kjenner ligaen og klubben inn og ut, så å føre det videre og få oss til å spille slik har gått perfekt, forklarer Lingard.

Slik er tallenes tale for Solskjær sammenliknet med Mourinhos periode i United:

Statistikk (per kamp) Under Mourinho Under Solskjær
Seiersprosent41,287,5
Antall poeng1,502,75
Antall mål1,72,5
Skudd12,716,4
Innslupne mål1,70,8
Skudd innsuppet i prosent127
Sjanser skapt9,412,0
Sprinter99111