Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sølv og bronse til hoppgutta

Johann André Forfang tok sølv og Robert Johansson fulgte opp med bronse bak tyske Andreas Wellinger.

STRÅLENDE GLAD: Johann Andre Forfang og Robert Johansson jublet sammen med de andre norske hopperne etter sølv og bronse. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
STRÅLENDE GLAD: Johann Andre Forfang og Robert Johansson jublet sammen med de andre norske hopperne etter sølv og bronse. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG/OSLO (Dagbladet): Johann André Forfang tok Norges tredje sølvmedalje da han hoppet ned til sølv i normalbakkerennnet. Forfang ledet an en sterk norsk laginnsats og Robert Johansson fulgte rett etter på bronseplass.

Det var kun Andreas Wellinger som klarte å slå de norske hopperne. 22-åringen fra Tyskland har vist seg frem på treningene og her var han best også i konkurransen. Wellinger hoppet hele 113.5 meter i den andre omgangen og med et praktfullt nedslag ble han for sterk for de norske gutta.

Det var lov å ha forventninger til de norske hoppgutta etter det de har levert denne sesongen. Mens både Daniel-André Tande og Johann André Forfang har vært brennhete i verdenscupen, var Robert Johansson best i prøveomgangen lørdag.

Det ble likevel en fantastisk norsk dag i hoppbakken. Forfang forsvarte sin andreplass fra den første omgangen med 109,5 meter i den andre omgangen, mens Johansson hoppet seg opp fra 10. plass til bronsemedaljen.

OL 2018: I dag var legenden Arne Scheie gjest i Dagbladets OL-program, hvor vi blant annet snakket om Marte Olsbus sjokk-sølv, at den norske gullalderen kan være over, og selvfølgelig - alt om dagens hopprenn. Med Esten O. Sæther som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer Vis mer

- Det er utrolig deilig. Det var mulig å nyte det mens jeg holdt, det var utrolig gøy å hoppe i dag, sa Forfang til Eurosport etter å ha vært på pallen.

- Dette har vært et mål helt fra jeg gikk på barneskolen, sier han til Dagbladet.

Johansson var minst like fornøyd etter sin første pallplass for sesongen.

- Jeg hadde fryktelig lyst på medaljen, så det var utrolig deilig. Det er vanskelig å sette ord på nå, men det er et stort mål i min karriere som jeg har oppnådd.

Treneren var naturlig nok strålende fornøyd med sine elever etter den doble medaljefangsten.

- Robert sitt hopp var helt fantastisk og så følger Forfang opp med et glimrende hopp. To medaljer er helt fantastisk, sa landslagstrener Alexander Stöckl.

Kaldt og vindfullt

Hopprennet ble preget av mye vind og lange ventetider og pauser på toppen. Nesten tre timer tok det for å avholde hele rennet. Vinden gjorde forholdene bitende kalde. Med vinden var det hele 20 effektive kuldegrader. Verst gikk det utover Simon Ammann. Sveitseren med fire OL-gull i karrieren måtte på og av bommen flere ganger.

- Det blåser fælt der opp og det ble fryktelig kaldt på toppen. Det er ekstremt kaldt og blir bare kaldere og kaldere, sa Stöckl til ​Eurosport.

Etter en litt svak første omgang av Johansson og Tande slo de to nordmennene kraftig tilbake i den andre.

Først kom Daniel André Tande. Etter et litt skuffende førstehopp på 103,5 meter slo Kongsberg-gutten til med 111,5 meter i det andre hoppet og hoppet seg opp fra 13. plass til sjetteplass.

OL 2018: Se Scheie kommentere nordmennenes innsats under første omgang i normal bakke i Sør-Korea. Andre omgang kan du se i OL-sendingen etter hopprennet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Robert Johansson ville ikke være noe dårligere. Lillehammer-hopperen hoppet bakken ned og satte nedslag på 113,5 meter, det lengste hoppet i bakken under OL.

Sterk første omgang av Forfang

I en ellers svært jevn førsteomgang stakk polske Stefan Hula fra. Hoppet hans målte hele 111 meter og var i tilleg stilrent. Polakken har aldri vært på pallen i verdenscupen, men var helt på topp etter den første omgangen. I den andre klarte han ikke presset og ble til slutt nummer fem.

Johann André Forfang var helt med i medaljekampen etter den første omgangen. Tromsøværingen var nummer to, seks poeng bak Stefan Hula, på samme poengsum som favoritten Kamil Stoch.

De andre norske var ikke helt med i toppen etter den første omgangen. Robert Johansson som var best i prøveomgangen, hadde dårlige forhold på toppen og strakk seg ikke lengre enn 100.5 meter. Med lite trekk for vinden var Johansson likevel nummer ti etter første omgang.

Daniel André Tande fikk til et brukbart hopp, men klarte ikke helt å følge lengden til lagkamerat Forfang og var nummer 13 halvveis.

Andreas Stjernen ble plukket av bommen med for sterk vind, men på andre forsøk kom han seg ut. Stjernen fikk ikke helt svar i skiene og mistet høyde og hoppet 104 meter i gode forhold. Stjernen fulgte opp med 103.5 meter i den andre omgangen. Det holdt til en 15. plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!