Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sølv til Bjørndalen

Sikret sjuende norske andreplass i OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagens skiskytter-jaktstart for menn ble en svært spennende affære, noe nordmennene bidro sterkt til.

Halvard Hanevold gikk ut fra start som andremann, rett bak Sven Fischer, og etter andre skyting ledet nordmannen med et halvt minutt.

Hanevold skjøt seg bort

Men på tredje skyting presterte han å skyte tre bom, og dermed var han hektet av i kampen om gullet.

Til gjengjeld blandet Ole Einar Bjørndalen seg inn, og bare franske Vincent Defrasne lå foran Simostranda-ekspressen foran siste skyting.

Her skjøt Defrasne to bom, mens Bjørndalen nøyde seg med én. På den siste etappen inn mot mål gikk Bjørndalen dessuten i tet, og sjansene økte da Defrasne holdt på å falle.

- Svært tungt

Men da det kom til spurten, holdt ikke kreftene helt. Defrasne vant, 2,7 sekunder foran nordmannen, mens Tysklands Sven Fischer endte på tredjeplass.

SØLV: Ole Einar Bjørndalen (t.v.) tapte spurten om gullet, som gikk til Vincent Defrasne. Foto: Heiko Junge/Scanpix
SØLV: Ole Einar Bjørndalen (t.v.) tapte spurten om gullet, som gikk til Vincent Defrasne. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

- På slutten var det så tungt at jeg nesten ikke klarte å gå. Jeg så verken at Defrasne hadde et lite fall eller at Fischer nærmet seg, forteller Bjørndalen til NRK.

Halvard Hanevold skjøt seg altså bort fra tetstriden, men sikret seg en flott femteplass. Frode Andresen fulgte på plassen deretter. Stian Eckhoff var eneste nordmann utenfor topp ti. Han endte på 17. plass.

Topp tre og norske plasseringer i mål:
1. DEFRASNE Vincent, Frankrike - Tid: 35:20,2 minutter.

2. BJØRNDALEN Ole Einar, Norge - Etter: 2,7 sekunder.

3. FISCHER Sven, Tyskland - Etter: 15,6 sekunder  

(...)

5. HANEVOLD Halvard, Norge - Etter: 37,5 sekunder
6. ANDRESEN Frode, Norge - Etter: 56,7 sekunder 
17. ECKHOFF Stian, Norge - Etter: 2:40,0 minutter

15.05: Bjørndalen taper spurten mot franskmannen, og han ender på sølvplass, 2,7 sekunder bak vinneren. Halvard Hanevold ender på femteplass, Frode Andresen blir nummer seks.

15.04:
Bjørndalen og Defrasne går sammen inn mot mål, mens Sven Fischer nærmer seg bakfra.

SØLV: Ole Einar Bjørndalen tapte spurten om gullet. Foto: Heiko Junge/Scanpix
SØLV: Ole Einar Bjørndalen tapte spurten om gullet. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

15.02: Bjørndalen leder når det er en kilometer igjen til mål.

15.00: Bjørndalen ligger bare 6,5 sekunder etter Defrasne.

Fjerde skyting (stående):

Defrasne skyter kjapt, men får to bom. Bjørndalen skyter enda kjappere, og skyter bare en bom. Dette blir veldig spennende!

14.55: Bjørndalen har tatt litt innpå Defrasne inn mot passering 9,2 kilometer. Hanevold taper derimot noe til lederen.

14:53: Bjørndalen og Hanevold ligger på andre- og tredjeplass, omtrent et halvt minutt og ett minutt etter ledende Defrasne.

Tredje skyting (stående):

Hanevold skyter tre bom på første stående skyting! Defrasne fyller og vil lede klart. Bjørndalen bommer bare en gang, men har virket sliten i sporet etter en sterk åpning.

14.49: Hanevold senker tempoet i motbakkene, antakelig for å senke pulsen foran tredje skyting.

14.47: Halvard Hanevold leder, halvminuttet foran Defrasne. Bjørndalen følger 15 sekunder deretter. Andresen ligger på fjerdeplass, tross de tre strafferundene.

Andre skyting (liggende):

Hanevold fyller, mens Andresen skyter tre bom. Bjørndalen må gå en strafferunde. Vincent Defrasne (Frankrike) skjøt fullt hus, og plasserer seg mellom Hanevold og Bjørndalen. Eckhoff skyter to bom.

14.43: Vindstille og perfekte forhold før andre skyting.

14.40: På 3,5 kilometer ligger tre nordmenn i tet! Bjørndalen følger halvminuttet etter Andresen og Hanevold.

Første skyting (liggende): 

Sven Fischer leder før skytingen, men bommer to ganger.

Både Frode Andresen og Halvard Hanevold skyter fullt hus! Det samme gjør Ole Einar Bjørndalen, som i tillegg går strålende i sporet. Stian Eckhoff bommer derimot en gang.

14.33: En aggressiv Ole Einar Bjørndalen har tatt inn fem sekunder på Sven Fischer til første passering, 1,7 kilometer. De øvrige norske går omtrent like fort som tyskeren.

14.31: Alle de norske har gått ut fra start.

14.30: Løpet er i gang! Gutta går 12,5 kilometer. Det har sluttet å snø siden jentene gikk.

SAN SICARIO/OSLO (Dagbladet.no): Halvard Hanevold er i ferd med å gjennomføre et vanvittig bra mesterskap. Med bronse på normaldistansen og sølv på sprinten, mangler han bare et gull for å få medaljesamlingen komplett i Torino.

I dag har han et fantastisk utganspunkt for å gjøre noe med akkurat det. Hanevold starter bare åtte sekunder bak sprintvinner Sven Fischer, og har bevist at han har funnet langrennsformen.

- Jeg har selvfølgelig gode sjanser til å vinne, men Sven har enda bedre sjanser siden han går ut først, fortalte Hanevold etter gårsdagens treningsøkt på stadion i San Sicario.

I tillegg til Hanevold, har også Frode Andresen et godt utgangspunkt foran jaktstarten. Fra startnummer tre går han ut 43 sekunder bak Fischer, men Andresen er som kjent en av de aller raskeste i sporet og tar igjen 43 sekunder på Fischer på en god dag.

Men Andresen har ikke råd til å bomme mer enn verken Fischer eller Hanevold om han skal passere dem til slutt.

En annen nordmann som heller ikke har råd til å bomme, er Ole Einar Bjørndalen. Fra startnummer 12 må han ta igjen 1.14 på Fischer. Og like bak ham starter Stian Eckhoff med 1.39 å ta igjen på teten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!