Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sølvet glipper på grunn av kontroversiell regel: - Har lenge vært en stor motstander av det

Landslagssjefen hadde helst sett at dagens 5000 meter ikke hadde blitt avgjort på tusendeler.

BRONSE: Sverre Lunde Pedersen gikk inn til bronse på søndagens 5000 meter, men bare to tusendeler skilte ham fra en sølvmedalje. Ikke alle mener at det er en fornuftig praksis. Foto: Eurosport
BRONSE: Sverre Lunde Pedersen gikk inn til bronse på søndagens 5000 meter, men bare to tusendeler skilte ham fra en sølvmedalje. Ikke alle mener at det er en fornuftig praksis. Foto: Eurosport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYOENGCHANG (Dagbladet): Løpet til Sverre Lunde Pedersen besto av 371 618 tusendeler.

De siste to av disse, skulle vise seg å bli avgjørende i kampen om OL-sølvet.

Selv svarer hovedpersonen på spørsmål fra Dagbladet at det er «sykt at det kan skje etter 12 runder», men legger samtidig til at det er sånn det er i toppidretten.

- Det er OL, og alt kan skje. Det er små marginer, og det visste jeg også at det kom til å være, sier han.

- Stor motstander

Men at løp slik som dagens 5000 meter blir avgjort med så å si minst tenkelige margin, er ikke ukontroversielt.

Landslagssjef Sondre Skarli har følgende å si da han får spørsmål om hvorvidt løp som dette bør avgjøres på tusendeler og på målfoto:

- Jeg har lenge før dette løpet vært en stor motstander av det. Jeg synes det er veldig rart. I alle fall når feilmarginen til en starter, et menneske som står der med pistol og skal avgjøre på bevegelse om det er tjuvstart eller ei, kan skille både tusendeler og hundredeler, sier han.

- Jeg ser bare ikke poenget i det.

Skarli er likevel klar på at det er «formildende omstendigheter» at Lunde Pedersen og Ted-Jan Bloemen gikk i samme par. Målfotoet viste at den utvandrede nederlenderen, som konkurrerer under kanadisk flagg, var foran.

- Det gir en mye bedre følelse enn om de hadde gått i forskjellige par. Det hadde vært veldig bittert, for da hadde du ikke visst om han egentlig var foran eller bak. Men på generelt grunnlag synes jeg ikke man trenger å avgjøre løp på tusendeler, sier Skarli.

NESTEN: Sverre Lunde Pedersen etter målgang på 5000 meter. Bare to tusendeler skilte ham fra en sølvmedalje. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NESTEN: Sverre Lunde Pedersen etter målgang på 5000 meter. Bare to tusendeler skilte ham fra en sølvmedalje. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Dødt løp

For Håvard Bøkko kom dagens 5000 meter noen dager for tidlig med tanke på ankelen som fikk seg en smell for ei uke siden.

Han endte nesten 15 sekunder bak Sven Kramer, og forteller selv at han manglet den siste harde gjennomkjøringa kroppen trenger før et slikt løp.

Likevel var han strålende glad på lagkameratens og hele troppens vegne etter at den bebudede medaljen ble sikret allerede i første forsøk. Han er samtidig enig med landslagssjefen i at det ikke er helt rettferdig at et fem kilometer langt løp blir avgjort på tusendeler.

- Nei. Også i forrige OL ble gullet og sølvet på 1500 meter avgjort på tusendeler. Er det 100 meter sprint så skjønner jeg det, men når man går i over seks minutter synes jeg det er dødt løp når man er på hundredelen likt, sier han.

PALLEN: Sven Kramer og Sverre Lunde Pedersen på pallen etter løpet. Aldri har nordmannen vært nærmere det suverene skøyte-esset fra Nederland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PALLEN: Sven Kramer og Sverre Lunde Pedersen på pallen etter løpet. Aldri har nordmannen vært nærmere det suverene skøyte-esset fra Nederland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vil uvissheten til livs

Mikael Flygind Larsen er Eurosports skøyteekspert under lekene i Sør-Korea. Han sier til Dagbladet at han synes de enten kan fjerne tusendelene, eller bruke de hele tiden. Problemet i hans øyne kommer når løperne må gå i uvisshet en stund etter målgang.

- Jeg synes man skal gjøre det synlig så man slipper uvissheten. Det har man gjort i flere andre idretter - blant annet i bob, sier han.

Han er også enig i at det kan bli ekstra problematisk i løp hvor de aktuelle utøverne ikke går i samme par. Samtidig vil han hylle Lunde Pedersen for løpet han gjorde søndag formiddag.

OL 2018: I dag var OL-entusiast og Dagbladet-journalist Asle Hansen gjest, og sammen med Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther, snakket vi om det tredoble gullet, og om det er et bevis på at Northug-vrakingen var riktig. Vis mer

- Han leverte et klasseløp. 6.11 på lavlandsbane er rett og slett rått, sier Flygind Larsen, og peker også på at nordmannen aldri har vært nærmere verdens ubestridte skøyteener i en årrekke - Sven Kramer.

- Det var tydelig i dag at Kramer er stressa, og at han merker presset. En hel nasjon krever at han skal vinne. Samtidig gjør han nettopp det, selv om han kanskje ikke hadde sin beste dag i dag. Men Sverre er nærmere i dag enn han noen gang har vært.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!