Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sølvgutta om boikott av Russland. - Støtter ikke det som virkemiddel

Flere nasjoner har varslet at de vil boikotte verdenscupavslutningen i Russland. De norske gutta vil derimot reise.

SØLVGUTTENE: Emil Hegle Svendsen (f.v), Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Lars Helge Birkeland fikk i dag sine sølvmedaljer fra OL-stafetten i skiskyting i går. Gutta reiser hjem til Norge allerede i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SØLVGUTTENE: Emil Hegle Svendsen (f.v), Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Lars Helge Birkeland fikk i dag sine sølvmedaljer fra OL-stafetten i skiskyting i går. Gutta reiser hjem til Norge allerede i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Skiskyttergutta fikk sine sølvmedaljer fra stafetten på Medal Plaza dag, før de ble busset videre til flyplassen og hjemreise i kveld, norsk tid.

- Det var stemningsfullt og artig. Det eneste som manglet var «Ja, vi elsker», sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet etter medaljeseremonien.

Stafetten ble som kjent - overraskende - vunnet av Sverige.

Sølvmedaljen ble uansett feiret på skikkelig vis. Herrestafetten var den siste skiskytingsøvelsen i OL, og gutta tok seg en fest sammen med støtteapparatet.

- Det var veldig moro. Vi har ikke snudd døgnet her, så jeg var ikke i seng før i sjutida om morgenen. Norsk tid har vært helt perfekt, for da er de bare å hoppe rett inn i norsk tid igjen når vi kommer hjem, sier Emil Hegle Svendsen.

Amerikansk uttalelse

Nå venter verdenscuprenn i Kontiolahti, Holmenkollen og Russland før sesongen er over. Men nå ser det ut til at verdenscupavslutningen i Russland kan bli en stusslig affære:

USA, Tsjekkia og Canada har bestemt seg for å boikotte rennene i Tjumen fra 20.–25. mars–på grunn av de russiske dopingskandalene som rulles opp.

De amerikanske utøverne kom i dag med en felles uttalelse:

«Med hensyn til ren idrett og vår egen fysiske sikkerhet har vi ikke samvittighet til å delta. Å arrangere verdenscupfinalen i Russland nå sender et uhørt budskap om likegyldighet til doping.»

De norske gutta har ikke tenkt å gjøre som USA, Tsjekkia og Canada.

- Jeg er ikke for boikott som virkemiddel, så jeg kommer ikke til å gjøre det. Men selvfølgelig, om Norge skulle velge å gjøre det, så har jeg ikke noe valg, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Du synes ikke det er greit å gi et tydelig signal om motstand mot russisk doping?

- Det er bra å gi et tydelig signal om du har veldig sterke meninger om noe, men jeg synes det er vanskelig å ha sterke meninger om noe jeg ikke vet mye om.

- IBU bestemmer

Johannes Thingnes Bø liker heller ikke ideen om boikott av verdenscuprunden i Russland.

- Nei, det er ikke aktuelt. I så fall må det være en samlet boikott der alle står over, og det tror jeg blir vanskelig å få til uansett, så jeg er forberedt på å reise, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

- IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) bestemmer hvem som får lov til å arrangere og ikke, og jeg må bare stille meg bak deres oppfatning av det. Hvis Russland får lov til å arrangere renn, så må jeg reise dit for å konkurrere. Det er jo det jeg vil.

- Skal ikke ligge på latsiden

For Johannes Thingnes Bø handler det også om sammenlagtseieren i verdenscupen. Han er bare 54 poeng bak Martin Fourcade, og de to er et hav foran resten. En av dem vinner den største krystallkula i vinter.

- Ja, jeg har jo litt å kjempe om, og da vil det være ekstra kjedelig å stå over, sier Johannes Thingnes Bø.

Han gleder seg allerede til å konkurrere igjen. Verdenscupsprint i finske Kontiolahti 8. mars er neste renn.

- Jeg er allerede veldig fokusert på neste verdenscup, og gleder meg til å reise igjen, så jeg skal ikke hjem å ligge på latsiden. Nå skal jeg legge ned en solid treningsinnsats, så jeg er klar til rennene i Finland, Holmenkollen og Russland til slutt, sier Johannes Thingnes Bø.

Han ble olympisk mester på normaldistansen, og har også med seg sølv fra miksstafetten og herrestafetten. Det er hans tre første OL-medaljer.

- For meg har OL vært terningkast 6. Det kunne selvfølgelig ha gått bedre, men det kunne også ha blitt dårligere, så jeg er strålende fornøyd. Jeg nådde målene mine, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!