Sølvguttens nye gullplan

Andreas Thorkildsen og trener Åsmund Martinsen vet hva som må til for å vinne tilbake gullet under EM i Gøteborg neste år. Da bør Thorkildsen løpe 60 meter ned mot sju blank.

HELSINGFORS (Dagbladet): Først halvannen time etter konkurransen møtte Thorkildsen trener Åsmund Martinsen og ble gratulert med sølvet av sin viktigste støttespiller. Martinsen ser allerede framover mot resten av sesongen, som inkluderer Golden League-stevnene i Zürich, Brüssel, Berlin og Monte Carlo, samt NM. Men parhestene tenker også på opplegget foran neste sesong. I år har Thorkildsen stabilisert seg på et jevnt nivå mellom 85-87 meter. Foran OL i fjor prioriterte de teknikk. I år har de prioritert generell styrke.

-  Neste år må vi prioritere begge deler, sier Martinsen til Dagbladet.

Må bli raskere

Men de skal gjøre det på litt andre måter.

-  Andreas er ganske rå fysisk. Jeg tror ikke han kan bli så mye sterkere. Han har kommet opp på styrkenivået han skal være på, men han kan bli mer eksplosiv og dette skal vi jobbe med.

-  Hvordan?

-  Det handler om å bli råere i løftinga av vekter. Løfte litt lettere vekter, og mer eksplosivt. For eksempel løfte serier på tid. Seks repitisjoner på seks sekunder.

Litt for treig

 SER FRAMOVER:  Andreas Thorkildsen sammen med sin trener Åsmund Martinsen etter VM-sølvet. Foto: Anders Hoven, Digitalsport.
SER FRAMOVER: Andreas Thorkildsen sammen med sin trener Åsmund Martinsen etter VM-sølvet. Foto: Anders Hoven, Digitalsport. Vis mer

Dessuten skal Thorkildsen bli raskere. Martinsen drar parallellen til Jan Zelezny - mannen med overlegent flest kast over 90 meter.

-  Zelezny var utrolig rask. Treneren hans pleide å si at de tok noen tester en uke før konkurransene. Kastet Zelezny 24 meter bakover med kule - noe Andreas klarer greit, rykket 100 kilo - Andras tar 120 når som helst og løp 60 meter på sju sekunder, kom han helt sikkert til å kaste 95 meter. Det er 60 meteren Andreas sliter litt med. Det handler om å få til et raskere tilløp, sier Martinsen.

Fins ikke dårlig vær

Thorkildsen må kombinere bevegelsene raskere - særlig etter kryssbevegelsen i tilløpet - slik at han ikke blir hengende bakpå før utkastet.

Martinsen har allerde kontaktet sprinttrener Leif Olav Alnes om mulig samarbeid.

-  Du må ikke tro at jeg ikke har snakket med Leif Olav. Jeg kommer til å forhøre meg med de som er best i Norge på hurtighet og spenst.

Han mener at Thorkildsen I går hadde en fordel i forhold til konkurrentene fordi han på forhånd visste nøyaktig hvilken spydtype han skulle bruke i de svært skiftende vindforholdene.

-  Jeg kastet med Airglider Carbon-spydet hele tida. Det var riktig av meg, sier han.

Dessuten lot det ikke til at han brydde seg om været. Mens konkurrentene satt og sturet og så i bakken, gikk Thorkildsen rundt og tullet og tøyset mellom omgangene.

-  Det er slik han er. Mange av konkurrentene blir stille og innesluttet mellom kastene. De vil ikke snakke. Og denne konkurransen drøyde veldig lenge. Vi har snakket om hvor viktig det er å slå knappen av og på underveis. Det klarte Andreas i dag, sier Martinsen.

Det bidro til at Thorkildsen kastet lenger i hver omgang - helt til sistekastet.

Favoritten sprakk

-  Der bommet jeg i tilløpet, sier han.-  Jeg hadde et håp om at han kunne ta gullet der, men det ble et dårlig kast, sier Martinsen.

Som på langt nær var skuffet:

-  Han har gull og sølv og er bare 23 år gammel. Jeg har sagt tidligere at han har lang vei igjen til det Jan Zelezny oppnådde. Men han er godt i gang. PS: Hjemmefavoritten Tero Pitkämäki tålte ikke presset, og ble bare nummer fire. -  Det er nok ganske stor forskjell på presset han hadde i forhold til presset jeg hadde, sier Thorkildsen.