Sølvjenta Susanne

Susanne Wigene overrasket mange - inkludert seg selv - da hun tok sølv på 10000 meter i EM i Gøteborg. Selv om hun visste medalje var innen rekkevidde.

• Stem og vinn en reise til 10 000?: Her er de 12 kandidatene i Folkets Idrettspris

Susanne Wigene har løpt siden hun var seks år og løper fordi hun liker det. Det sies at det enkle er ofte det beste, og det enkle har gitt resultater for haugesundsjenta. Hun løper langs landeveien. Hun løper riktignok mer enn noen andre, men høydetrening eller spesielle former for trening har hun droppet.

-  Jeg vil helst unngå jålerier og analysering. For å bli god til å løpe hjelper det bare å løpe, forklarer Susanne.

-  Susanne har løpt og løpt. Fryktelig mye, sier trener Knut Kvalheim.

Det er 5000 meter som har blitt prioritert. Det er på den distansen hun vanligvis hevder seg, men selv mener Susanne hun er bedre på 10000 meter. Før EM bestemte derfor Kvalheim og Susanne sammen at hun for første gang skulle løpe to forskjellige distanser i et mesterskap. Dermed stilte Susanne på startstreken til 10000 meteren den 7. august.

Hennes andre 10000-meter noensinne begynte bra og alt så ut til å stemme. Men etter drøyt halvferdig løp, begynte pusten å bli tyngre. Hun tvilte på om hun var i stand til å fullføre og ble hengende etter teten.

-  Jeg hørte de fremste pusta og peste, og forsto at de hadde det minst like vondt som meg. Det fikk meg til å sette inn et ekstra gir og kroppen begynte å fungere normalt igjen, forklarte Susanne.

Hun passerte mållinja på tiden 30.31,42. Bare 94 hundredeler unna gullet og forbedring av egen rekord med over to minutter. Det tok noen minutter før det gikk opp for henne hva hun hadde gjort.

 OVERRASKET:  Susanne Wigene var overrasket og enorm lykkelig etter å ha slitt seg inn til sølv på 10 000 meter i EM i Gøteborg. Foto:SCANPIX
OVERRASKET: Susanne Wigene var overrasket og enorm lykkelig etter å ha slitt seg inn til sølv på 10 000 meter i EM i Gøteborg. Foto:SCANPIX Vis mer

-  Jeg er så glad. Helt gelé i beina. Veldig lykkelig. Jeg går bare rundt og smiler. For en opplevelse, uttalte en strålende blid sølvmedaljevinner til Dagbladet.

Ikke siden Grete Waitz og Ingrid Kristiansen har ei norsk jente hevdet seg i lngdistanseløping. Og sammenlikningen har ikke uteblitt.

-  Vi har håpet og trodd lenge at det skulle komme en ny Grete eller Ingrid. Nå har vi henne her, sier en stolt friidrettspresisdent Svein Arne Hansen. FAKTA

Susanne Wigene

Født: 12. februar 1978

Gren: Langdistanseløper

Klubb: Tjalve

Nominert for: EM-sølvet på 100 00 meter.

Sølvjenta Susanne