Sølvparet ble gullparet

SALT LAKE CITY/OSLO (Dagbladet): På mandag var de sønderknust. I går ble Jamie Sale og David Pelletier kanadiske gullhelter etter en helomvending i ISU. OL-byen sto på hodet, og alle snakket om det samme: At rettferdigheten seiret. Til slutt.

Lørdag, lokal tid

Under første del av OL-konkurransen i kunstløp - kortprogrammet av parløpet - faller Jamie Sale og David Pelletier etter å ha gjennomført alle de vanskelige momentene. De er på vei mot ledelse foran russiske Jelena Berezjnaja og Anton Sikharulidze, men når de skal avslutte, ramler Sale/Pelletier oppå hverandre og ender opp liggende på isen. Kanadierne forsøker å le det bort, men dommerne gjennomskuer «spøken» og plasserer russerne først. Sale/Pelletier trenger å vinne friløpet dagen etter for å ta OL-gull.

Mandag

I friløpet overbeviser det kanadiske paret hele OL-hallen om at de er best - unntatt dommerne. Anton Sikharulidze feiler på en dobbel axel i russernes friløp, mens Sale/Pelletier blender publikum med et gnistrende og feilfritt parløp. Alle forventer at den russiske dominansen, som har vart siden 1964, skal være over. Men fem av ni dommere nekter å gi gullet til canadierne, noe som fører til høytlytt buing i hallen.

Skandalen er et faktum.

Tirsdag

Pelletier er så skuffet over dommernes beslutning at han truer med å legge opp. De store amerikanske og kanadiske avisene skriver om «kunstløpskandalen», og CNN rapporterer om at OL-arrangøren har innkalt de fem dommerne som hadde russerne på førsteplass til samtaler.

Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har et rutinemøte, der de kommer fram til følgende pressemelding:

«Etter reaksjonene fra opinionen og mediene på resultatene fra parløpskonkurransen i Salt Lake City Issenter mandag kveld, og av respekt for offentligheten, vil ISU gjøre en intern granskning for å sjekke om organets regler og prosedyrer er blitt respektert.»

Onsdag

ISUs granskning er ikke avsluttet, men president Ottavio Cinquanta hevder at resultatet ikke blir endret.

- Saken vil bli behandlet på et styremøte i ISU 18. februar, sier ISU-presidenten.

Samtidig varsler Den internasjonale olympiske komité (IOC) at de ikke vil legge seg opp i dommerkontroversen. Ansvaret for konkurransene ligger hos de internasjonale særforbundene, proklamerer IOC-direktør Frangois Carrard.

President i Verdens antidopingbyrå (WADA) Richard Pound er derimot klar i sin tale.

- Jeg var til stede og så et gulløp som ga sølv, sier kanadieren.

Torsdag

IOC snur og ber ISU komme med en løsning raskere enn 18. februar. IOC frykter kunstløpskandalen skal få konsekvenser for de resterende øvelsene i idretten. IOC-president Jacques Rogge har samtaler med Ottavio Cinquanta for å få fortgang i saken.

Rykter svirrer om at den franske dommeren Marie-Reine Le Gougne avga stemme til russerne etter friløpet på grunn av press, men franske OL-ledere sier at kunstløpdommeren motsto presset.

Fredag

Idrettens voldgiftsrett (CAS) beordrer høring i kunstløpskandalen. Den kanadiske OL-komiteen har bedt om det, og de håper CAS kan rydde opp i det potensielt korrupte dommersystemet. Bare timer før høringen innkaller ISU til pressekonferanse.

- Vi har fått både informasjon og bevis på at det ikke ble dømt rettferdig, og har derfor suspendert dommeren fra Frankrike, Marie-Reine Le Gougne, sier ISU-president Cinquanta.

ISU leverer en anbefaling til IOC, som gjennom sitt eksekutivstyre lynbehandler saken og gir gull også til canadierne.

- Eksekutivkomiteen i IOC har sagt seg enig i den beslutning som ISU har kommet fram til, sier IOC-president Jacques Rogge.

Ekstase

Dermed kunne Jamie Sale og David Pelletier innkalle til forsinket gullpressekonferanse.

- Alle vet hva vi fortjener, både David og jeg vet det også. Derfor tar vi med oss hjem det vi mener er rettmessig vårt etter parløpskonkurransen, sier Sale til kanadisk TV.

- Dette er ikke en sak mellom oss og russerne. Det handler om sporten vår, som vi elsker, og så handler det om rettferdighet, sier Pelletier.Sale er Pelletiers fjerde partner i hans 14-årige parløpkarriere. Sale bestemte seg for å bli kunstløper da hun var 7. Samarbeidet begynte i juli 1998, selv om de prøvde sammen allerede i 1996. De tok VM-gull i fjor.

FIKK GULL: Jamie Sale og David Pelletier har fått beskjed om at også de får gull etter dommerskandalen i parløpfinalen. Dermed kulminerte en av OL-historiens største skandaler med to par som gullmedaljevinnere.
SUSPENDERT: Dommer Marie-Reine Le Gougne fra Frankrike ble suspendert i går.