- Som å gå i en tjukk bomullsvegg

Kjersti klar for 20 km i VM.

Kjersti Tysse Plätzer er ikke redd for ekstremforholdene hun vil møte på 20-kilometeren i Osaka natt til fredag.

Hun illustrerer at det blir som å gå i en bomullsvegg. Høy luftfuktighet og ekstrem varme gjør 20-kilometeren til en kraftprøve av de sjeldne for kappgjengerne.

– Forholdene her kan ikke sammenlignes med noe annet jeg har vært med på tidligere. Det kommer til å bli som å gå i en tjukk bomullsvegg, for den høye luftfuktigheten gjør at det innimellom føles som man kan «ta» på luften, sier Kjersti Tysse Plätzer til NTB.

At det er ventet regn fredag, bryr hun seg ikke om det i hele tatt. Hun kommer tross alt fra Bergen, så noen regndråper fra eller til er Tysse Plätzer vant med.

Hun har niendeplass som beste VM-resultat fra før (Sevilla 1999). Da var det også glovarmt, men luftfuktigheten på de spanske slettene var omtrent lik null.

– Jeg vil vel si at jeg liker meg under ekstreme forhold, så jeg frykter overhodet ikke denne 20-kilometeren, sier hun.

– Jeg går bare og venter på å komme i gang nå, for jeg vet at formen er bra, og alle forberedelser er gått etter planen. Kroppen føles lett og fin. Dessuten føler jeg at vi har vært flinke med akklimatiseringen. Det kan vise seg å bli en suksessfaktor, sier Tysse Plätzer.

Målet hennes står fast: Hun skal inn blant de åtte beste, akkurat som lillebroren, men sølvvinneren fra OL i Sydney håper nok innerst inne på at det skal gå bedre enn som så.

TÅLER EKSTREMT VÆR: Kjersti Tysse Plätzer ser fram til 20 km kappgang i VM i friidrett i natt. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TÅLER EKSTREMT VÆR: Kjersti Tysse Plätzer ser fram til 20 km kappgang i VM i friidrett i natt. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

– Under forhold som dette kommer vi nok til å gå ti sekunder saktere per kilometer enn det vi er vant med. Det er uvant, men ingen vinner eller taper et løp på det, mener Kjersti Tysse Plätzer.

Hun la merke til at de aller fleste deltakerne i mennenes 20 kilometer kappgang gikk omtrent fire minutter svakere enn sine personlige rekorder, og hun regner med at det blir tilsvarende blant kvinnene.

– Vi har vært tålmodige og latt utøverne få tid til å venne seg til forholdene. Det har gitt trygghet både for Erik (Tysse) og Kjersti (Tysse Plätzer). Det var også bra for Kjersti at lillebror Erik gjorde det så bra på sin 20-kilometer. Hun kommer til å følge samme opplegg som han, sier trener Stephan Plätzer til NTB.