- Som å gå på ski gjennom karnevalet i Rio

Utøverne er enige: Kommer aldri til å oppleve stemning som i Kollen igjen.

LYDMUR: Kollen-publikummet har satt en helt ny standard for stemning rundt langrenn. Det mener i hvert fall VM-utøverne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LYDMUR: Kollen-publikummet har satt en helt ny standard for stemning rundt langrenn. Det mener i hvert fall VM-utøverne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): De som fryktet manglende oppmøte og laber interesse før VM i Holmenkollen har fått skikkelig svar på tiltale av Oslo-folket og Oslo-besøkende.

Over 100 000 mennesker jublet Petter Northug inn til gull på femmila på VMs siste dag, og gjennom hele mesterskapet har utøvere og ledere skrytt voldsomt av steminga rundt løypa.

Det gjør de også nå som det hele er over. Vi spurte enkelt og greit: Hvordan har du opplevd å gå VM i Holmenkollen?

Her er svarene vi fikk:

Lukas Bauer, Tsjekkia: - Det var helt fantastisk å gå i dag. På den første runden tenkte jeg at jeg måtte stenge lyden ute og ikke se opp på tilskuerene, men bare gå mitt eget løp. Men da jeg gikk opp i teten, og la meg foran eller like bak Petter, ble det et voldsomt lydnivå. Jeg må innrømme at det var moro. Dette var som VM i Trondheim.

Tobias Angerer, Tyskland: - Publikum har vært førsteklasses. Jeg tror dette vil være noe helt spesielt for vår generasjon skiløpere. Jeg kjenner noen som var på Lillehammer, og de snakker fortsatt om atmosfæren der. For oss blir det det samme nå. Jeg vil nok aldri konkurrere foran et så fantastisk publikum i årene framover. Dette var unikt.

Vidar Løfshus, Norge: - Det er bare lykke, alt er bare lykke. En lykkerus fra A til Å. Nå har alt klaffet for oss sportslig sett også, og det er lenge til vi får oppleve et sånt mesterskap igjen.

Johan Olsson, Sverige: - Det er en helt grym følelse å gå her. Jeg gikk faktisk og tenkte på det på den åttende runden, at det er et vræl bokstavelig talt hele veien rundt. Det er hvor vilt som helst, en opplevelse. Publikumsmessig tror jeg aldri vi kommer til å oppleve noe liknende. Det går ikke an å sammenlikne denne løypa med noe annet. Den er utrolig tøff, men samtidig er det som å gå på ski under karnevalet i Rio de Janeiro omtrent. Lyden oppe ved Frognerseteren bedøver nesten melkesyra. Man kjenner krampen og alt forsvinne. Derfor tror jeg også folk er mye slitnere når de kommer i mål her, folk roper deg fram med en utrolig stemning og man tar seg helt ut, sier Olsson.

- Du tror ikke tåkedagene ødelegger inntrykket?

- Jeg tror det er dagen i dag som kommer til å bli husket. Det er alltid bedre å vinne bronsefinalen enn å tape finalen i fotball. Det er dette man husker. Og jeg går heller en 15-kilometer i tåke enn en femmil i regn.

Marcus Hellner, Sverige: - Det er helt sjukt, altså. Jeg tror ikke vi kommer til å få oppleve en sånn stemning igjen. Jeg er utrolig glad for at jeg har fått være med og tatt en gullmedalje her i Holmenkollen, at jeg har fått være med på denne skifesten. Det er veldig morsomt.

Dario Cologna, Sveits: - Det var flott, i dag prøvde jeg å nyte det selv om jeg var trøtt. Det var perfekt å gå på ski her, med alle disse folkene. Det er galskap som i løypa i dag. For oss utøvere er det toppen å gå på ski her, dessverre ble det ingen medaljer. For alle utøvere er det perfekt å gå her. Det er folk i hele løypa, og det er kjempebra for oss utøvere. De heiet på alle, og var veldig rettferdige. De skrek på oss også. Så, veldig bra.

Alex Harvey, Canada: - Fantastisk. De er så høylydte. De heier veldig høyt på nordmennene, men de heier også på alle andre. Jeg hørte mitt navn ved Frognerseteren - de ropte «Harvey!». Veldig hyggelig. Og de vet mye om sporten, noe som gjør det enda bedre. Det er mye mer folk her enn andre steder, de er så engasjerte, og det er en stor fest. Det er bare morsomt, helt magisk.

Franz Göring, Tyskland: - Det var forbløffende. I dag var helt toppen med så mange folk rundt løypa. Du klarer ikke å gå sakte, fordi alle bare hyler mot deg.

Daniel Rickardsson, Sverige: - Jeg har ikke vært på så mange mesterskap tidligere, men dette er helt klart det aller beste. Det finnes ikke mye som kan overgå dette. Med så mye folk, og den innrammingen og det været er det ikke mulig å gjøre det bedre.

Petter Northug, Norge: - Det er nok denne ene dagen i livet vi får møte så mye folk og oppleve et sånt trøkk, og det tror jeg gjelder både for oss nordmenn og utlendingene. Det var helt enormt. Frognerseteren kokte, du hørte bruset derfra en kilometer før du kom dit. Det ga oss ekstra energi gjennom hele løypa.

- Kikket du på folk underveis?

- På førsterunden tittet jeg opp. Det var nesten så det peip i ørene da jeg passerte. Det er det verste jeg har opplevd!

RØDT, HVITT OG BLÅTT: Therese Johaug på vei inn til tremilsgull.Foto: Dagbladet
RØDT, HVITT OG BLÅTT: Therese Johaug på vei inn til tremilsgull.Foto: Dagbladet Vis mer
GØY I TÅKE OGSÅ: Devon Kershaw og Alex Harvey etter lagsprinten.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
GØY I TÅKE OGSÅ: Devon Kershaw og Alex Harvey etter lagsprinten. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer