Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Som å kjøre Ferrari

Thai Tanic (5) er eventyrhesten i norsk travsport. Han er snill som dagen er lang, og verken biter, sparker eller slår. I løpsbanen er han som en rakett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å sitte bak Thai Tanic er som å kjøre en Ferrari, sier kusken Vidar Hop. I dag starter superhesten på Forus, etter et par ukers oppladning med juksehopper på Alebäcks stuteri i Vinninga utafor Lidköping. - Ingen vet hvordan bedekningen vil slå ut. Planen er at Thai Tanic skal stå på stutteriet i Vinninga et par måneder til. Vi starter bare i løp når hesten er i toppslag. Det er en forpliktelse vi har, både overfor arrangørene og det spillende publikum, sier deleier Espen Hartvig til Dagbladet.

3,5 millioner
På to år i løpsbanen har Thai Tanic travet inn drøyt tre og en halv millioner kroner. For eierne er ikke pengene noe fokus.

-Selv om det går bra nå, er vi fortsatt i minus siden vi startet for fullt med travsport for 25 år siden. Vi har eid flere hester som har gitt både grå hår og økonomiske bekymringer. Travsport er nok for mange en sikker vei til flat lommebok. Men alle hobbyer koster, og hestene gir mange mennesker mye, sier Hartvig.

Sprinter og stayer
Propagandatraveren Rex Rodney vant Forus Open, Oslo Grand Prix og Elitloppet i løpet av en hektisk vårmåned i 1986. Mange i Trav-Norge mener Thai Tanic kan være kapabel til å gjenta bedriften. Kretsen rundt den nye eventyrhesten er realister. 

- Å prestere det samme, er meget lite sannsynlig. Thai Tanic er en ganske ung hest som trenger å herdes. Jeg vil tro at 2006 kan bli hans første hele sesong i den ypperste eliten. Det vi har sett, er at hesten virker å være like god på 1600 som på 2600 meter. Skulle vi sammenliknet Thai Tanic med en skøyteløper, hadde han både vært sprinter og stayer, sier Espen Hartvig.

Alt kan skje

Med 24 seirer på 30 starter, kan man trygt si at Thai Tanic er en vinnerhest på alle måter. - Han er fryktelig rask, og har et voldsomt oksygenopptak. Hesten har all verdens muligheter, og kan få sitt internasjonale gjennombrudd allerede i år. Samtidig vet vi at skadene kan komme, og karrieren være over på en-to-tre. I dette gamet kan alt skje, sier Hartvig.

Tvilling

Sammen med kompisen Erik Skau har han eid Thai Tanic siden han ble født.

Før det eide vi mora, Sweetpike. Thai Tanic var tvilling, det vil si at det var to fostre på eggstokken. Det ene egget måtte skrapes bort. Det andre ble Thai Tanic. Flaks for oss, sier Espen Hartvig.

Storløp på travbanen:

I dag: Forus Open.

15.mai: Oslo Grand Prix, Bjerke.

29.mai: Elitloppet, Solvalla.

NY TOPPTRAVER: Siden debuten har Thai Tanic travet inn over tre og en halv millioner kroner. - Hesten har enormt fin teknikk, og kan gå helt til topps internasjonalt, sier trener Trond «Buller\'n» Anderssen. Her fra ei intervalltrening i Vestre Ådal før Thai Tanic ble sendt til avlsarbeid i Sverige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!