- Som å miste kjedet etter en lang motbakke

Hareide om skuffelsen.

GARDERMOEN (Dagbladet.no):

- Dette er den verste festavlysningen jeg noen gang har vært borti, sier Åge Hareide til Dagbladet.no

Det er dagen derpå etter kampen som langt på vei slukket lyset for Norges EM-håp.

- Kjedet røk

Før møtet med Tyrkia sa sjefen at han ikke ville at fotballforbundet planla sjampis og fyrverkeri, fordi han altfor mange ganger har opplevd at tillyste fester er blitt avlyst.

- I dag føler jeg det som vi lenge har tråkket på sykkelen i en oppoverbakke, og så går kjedet av, lyder Hareides bilde på situasjonen.

- Sånn er det ofte innen fotballen. Det du drømmer om er i ferd med å gå i oppfyllelse da alt går galt, fastslår han.

Håpet at Tyrkia tar av

BLÅSØNDAG: Landslagssjef Åge Hareide kjenner på skuffelsen før avreise til Malta i ettermiddag. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
BLÅSØNDAG: Landslagssjef Åge Hareide kjenner på skuffelsen før avreise til Malta i ettermiddag. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Akkurat dette mener han nå er håpet foran onsdagens skjebnekamper, der Tyrkia må avgi poeng hjemme mot Bosnia-Hercegovina for at Norge skal kvalifisere seg for EM.

- Tyrkerne er et følelsesladet folk, og håpet vårt ligger i at de tar litt av, sier landslagssjefen - før han innrømmer:

- Men jeg tror sjansene for EM-sluttspill er små.

- Manglende rutine og kollektiv svikt

I likhet med de fleste spillerne peker han på kollektiv svikt som årsak til at Norge mot Tyrkia ikke lignet det Norge vi er blitt vant til å se den siste tida.

- Det, blandet med litt manglende rutine. Savnet av Martin Andresen ble større enn vi kunne ha forestilt oss, sier Hareide.

Med dette mener han ikke å si at vikar Alexander Tettey spilte en svak kamp (noe avisene er samstemte om i dag), men at Andresen tilfører mer enn det reint spillemessige.

- Ingen sjølfølge å spille med kompisen

- Som å miste kjedet etter en lang motbakke

- Jeg skjønner at det er vanskeligere for de ferskeste gutta å kjefte på Steffen Iversen og de mest rutinerte spillerne, innrømmer han.

Til Tetteys uttalelse om at han følte seg tryggere etter at han fikk klubbkompis Per Ciljan Skjelbred inn ved siden av seg, svarer Hareide sånn til Dagbladet.no.

- Det er ikke noen sjølfølge at spillere på landslaget får kompisen med seg på banen. Tilpasningsdyktighet er også en del av det de må takle. Men det han sier er noe jeg vil ta med i vurderingen videre.

TUNGT: Alexander Tettey slet med å få vist fram den gode RBK-formen mot Tyrkia, men får ikke kjeft av sjefen dagen derpå.
KOLLEKTIV SVIKT: Og savnet av Martin Andresen, er Åge Hareides forklaring på hvorfor det ble tap i går kveld.