Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge sendte Frankrike ut av Håndball-EM 2020

Som å slå ut Brasil!

Men denne gangen kom ikke Norges seier som et mirakel.

TIDENENE SKIFTER: Sander Sagosen og Norge har passert selveste Frankrike i håndball. Det ga en festkveld i Trondheim Spektrum. FOTO: Ole Martin Wold / NTB scanpix
TIDENENE SKIFTER: Sander Sagosen og Norge har passert selveste Frankrike i håndball. Det ga en festkveld i Trondheim Spektrum. FOTO: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

HÅNDBALLGUTTA fikk hallen til å koke da stormesterne Frankrike ble sendt ut av EM etter bare to kamper i gruppespillet. Rent prestasjonsmessig var det som å sende Brasil ut av et fotball-VM, men det har vi jo aldri greid.

Da de norske fotballgutta slo brasilianerne i gruppespillet i VM 1998, var det i en kamp som rent resultatmessig var uten betydning for de mektige motstanderne. Denne gangen betydde resultatet alt:

  • Denne norske 28 - 26 seieren markerte avslutningen på storhetstida til håndballsportens aller beste landslag.

Og fortsettelsen på et norsk håndballeventyr som med Sander Sagosen i hovedrollen kan ende hvor som helst.

FOR denne sammenlikningen med verdenssporten fotball er jo ikke bare et fortellergrep for å få fram prestasjonen til den spillgruppa som de siste åra har holdt høyest nivå i norsk lagidrett. Det er reelle kvaliteter som skiller gullalderen i norsk landslagsfotball med samme periode for håndballgutta.

Mens Norges og Egil Drillo Olsens suksess på 1990-tallet mest var et resultat av en nyskapende, lojalt gjennomført taktikk, har denne håndballgruppa til Christian Berge et tydelig høyere individuelt sportslig nivå. Altså sett i forhold til konkurrentene i en lagsport som egentlig bare er europeisk.

DENNE individuelle nivåforskjellen omfatter langt flere spillere enn superstjernen Sander Sagosen, og den har ført oss til to VM-finaler på rad. Enkeltspillernes kvaliteter har vært så åpenbare, at de også har gitt et unødvendig røft forventningspress:

  • I dette mesterskapet på hjemmebane må det visst bli suksess. Ellers vil håndballgutta fort få et «nesten-stempel».

Jeg synes det utgangspunktet blir for tøft, men uansett: I kveld ble første hinder passert.

NETTOPP denne gruppespillkampen mot Frankrike ble sett på som selve testen på nivået til disse norske håndballgutta.

Franskmennene har de siste åra stått fram som de klart beste. Fra gjennombruddet i 1993 med VM-sølv, er det totalt blitt 19 mesterskapsmedaljer. Og hele 11 gull.

I denne storhetstida rappet de med seg alle rekordene. Frankrike var først til å vinne samtlige titler to ganger og først til å vinne fem mesterskap på rad. Mellom 2 009 og 2017 vant laget fire av fem VM-gull.

I ALL medgangen ble dette mye mer enn statistikk. De franske gutta kom med en kraft og en maskulin eleganse i spillet sitt som håndballen aldri hadde sett før:

  • Denne generasjonen var tidenes beste håndballag.

Men også i håndball tikker klokka for de aller beste.

Slik den aldrende verdenseneren Nikola Karabatic i et kokende Trondheim Spektrum selv sendte laget sitt ut i EM på en serie tekniske feil.

DENNE endringen helt oppe i håndballtoppen var det kanskje ikke så lett å se i de norske ungguttas flotte VM-finale mot Frankrike i Paris for tre år siden (28-31 tap). Seinere er den blitt langt tydeligere. Det franske tapet mot Portugal for to dager siden bar ikke noe preg av et eventyrlig nivå. Frankrike er blitt som de andre topplagene i sporten.

Altså et lag det på forhånd var godt mulig å slå for Sander Sagosens gjeng på gulljakt.

MEN før vi letter med håndballgutta, må enda flere ting stemme samtidig enn i en ny variabel norsk førsteomgang.

Denne gangen var åpningsminuttene perfekte. Den energiske trønderske hjemmehelten Sander Sagosen så om mulig piggere ut enn noen gang, førstemålvakt Torbjørn Bergerud ristet av seg den triste åpningskampen med en serie glitrende redninger og så gikk feststemningen rett i taket.

Dette første kvarteret viste norsk toppnivå med et herlig kollektivt trøkk i forsvarsarbeidet og et innøvd angrepsspill som ga mulighet etter mulighet.

Men dessverre også bom etter bom.

DET var disse unødvendige missene på fine sjanser som ga Frankrike en for enkel vei tilbake i kampen. Magnus Gullerud sløste vekk tre sjanser på rad, Magnus Abelvik Rød ble litt for ivrig på høyrebacken før Gøran Johannessen avsluttet omgangen med enda et par bom. Da hadde franskmennene overtatt ledelsen.

Skiftet kom dels fordi disse bommene fristet Sander Sagosen til å ta et par unødvendige sjanser på tidlige avslutninger. Der og da ble det feil. Norge måtte stadig slite litt mer for å holde oppe det effektive avtalte angrepsspillet.

Og sånn forsvant kanskje den viktigste fordelen vår.

MEN det meste kom tilbake. Etter pause ble uheldige Gullerud sentral med fine mål og gode pasninger fra streken idet kampen snudde, Harald Reinkind løste de overraskende problemene på høyrebacken, Torbjørn Bergerud fortsatte storspillet og Sander Sagosen fikk igjen stabiliteten til å binde sammen alle de faste angrepstrekkene som til slutt sendte Frankrike ut av EM.

Det skjedde i en dramatisk andreomgang der lag og trenere mest av alt viste at håndballgutta har tatt et nytt steg i gjennomføring. De er litt eldre og litt mer bevisste på valgene.

Det ga to viktige poeng, en ren gruppefinale i avslutningen mot Portugal tirsdag og styrket håp om at EM ender med suksess.

Pluss den følelsen ingen i norsk lagidrett har opplevd før dem.

Den ubeskrivelige gleden av å sende hjem denne sportens Brasil.