Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Som å sparke Arne Scheie eller Davy Wathne

TV 2-sjef synes sparkingen av Gray er brutal. Men norsk fotballekspert jubler.

USPISELIG FOR SKY SPORTS: Sky-direktør Direktør Barney Francis opplyser at avtalen med Gray er terminert på bakgrunn av «uakseptabel oppførsel». - Etter først å ha gitt ham en advarsel har vi ingen betenkeligheter med å gå til dette skrittet, etter ny informasjon som har dukket opp i dag, sier han. Foto: (AP Photo/Kathy Willens, File)
USPISELIG FOR SKY SPORTS: Sky-direktør Direktør Barney Francis opplyser at avtalen med Gray er terminert på bakgrunn av «uakseptabel oppførsel». - Etter først å ha gitt ham en advarsel har vi ingen betenkeligheter med å gå til dette skrittet, etter ny informasjon som har dukket opp i dag, sier han. Foto: (AP Photo/Kathy Willens, File) Vis mer

(Dagbladet): Nedrakkingen av assistentdommer Sian Massey ble det siste Andy Gray gjorde som Sky Sports-ekspert.

I ettermiddag ble han sparket fra jobben han har hatt siden tidlig på 90-tallet.

- Etter først å ha gitt ham en advarsel har vi ingen betenkeligheter med å gå til dette skrittet, etter ny informasjon som har dukket opp i dag, uttalte Sky-direktør Barney Francis.

TV 2 har hatt Sky Sports som en slags læremester siden de fikk rettighetene til å vise Tippeligaen, og de har også vært på flere studieturer til England.

Sportsredaktør Bjørn Taalesen er imidlertid ikke enig i avgjørelsen om å sparke Gray, selv om han synes kommentarene hans om Sian Massey var «hodeløse».

- Det er ingen tvil om at det han sa var grovt, men jeg synes det virker brutalt å sparke ham. Jeg er ikke sikker på om det samme ville skjedd i Norge, sier han til Dagbladet.

- Hvordan ville du reagert om en av dine medarbeidere hadde sagt det samme som Gray?

- Jeg håper jeg slipper å ta den vurderinga. For meg virker det urimelig strengt å gi ham sparken. Det er forskjell på om du snakker på lufta med overlegg eller om du fleiper når du tror ingen hører på. Det siste er formildende, sier Taalesen.

- Ville blitt helvetes baluba
Han har opplevd et par blundere fra sine egne, når de har trodd mikrofonene var skrudd av. Harald Bredeli blir ofte minnet på «den flotteste lesba på Toten»-kommentaren han kom med i 2005, mens Øyvind Alsaker og Lars Bohinen hadde det morsomt på bekostning av et par spillere på Hønefoss og Rosenborg før en tippeligakamp i fjor høst.

SYNES SPARKINGEN ER URIMELIG STRENG: TV 2s sportsredaktør Bjørn Taalesen. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SYNES SPARKINGEN ER URIMELIG STRENG: TV 2s sportsredaktør Bjørn Taalesen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- De tingene ble tatt internt, sier Taalesen, som nesten ikke tør tenke på oppstyret om noen i TV 2 hadde rakket ned på utseendet og regelforståelsen til en kvinnelig assistentdommer, slik Gray gjorde.

- Det ville blitt et helvetes baluba. Det spørs om det ikke ville endt med en skarp advarsel og en klar beskjed om at vi ikke kan ha det sånn. Men å bli arbeidsløs på grunn av det er drøyt. Når det er sagt er det helt håpløst av Gray, han bør vite bedre, sier sportsredaktøren.

Han sier avskjedigelsen av Gray er på nivå med at Arne Scheie eller Davy Wathne hadde fått sparken her hjemme.

- Andy Gray er der oppe i engelsk sammenheng. Han er den mest profilerte ekspertkommentatoren, det er ingen i nærheten av samme status i England, sier Taalesen.

Slakter Gray som fagmann
På det punktet er han ikke helt på bølgelengde med talentspeider og overgangskonsulent Tor Kristian Karlsen, som har hatt London som base i snart 16 år.

Han mener det er en gledens dag med Andy Gray borte fra fotballsendingene til Sky Sports.

- For oss som har et dypt og inderlig forhold til fotballen, er dette veldig gode nyheter. Gray har vært en plageånd, med en stemme det dessverre har vært umulig å unngå, sier han til Dagbladet.

- Hva har vært problemet med Gray?

- De siste tre årene har han rast helt sammen. Han er en bajas med munndiaré og høyt volum som kan ødelegge de beste fotballkamper, han er arrogant, selvopptatt og stiller uforberedt. Likevel gir han uttrykk for at han hele tiden sitter med fasiten. Jeg tror mange med meg, både supportere og folk i media, er veldig lykkelige for at han er borte.

BLE LATTERLIGGJORT: Gray og programleder Richard Keys mente assistentdommer Sian Massey umulig kunne kjenne til offsideregelen, ettersom hun var kvinne. Foto:  (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
BLE LATTERLIGGJORT: Gray og programleder Richard Keys mente assistentdommer Sian Massey umulig kunne kjenne til offsideregelen, ettersom hun var kvinne. Foto: (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Vis mer

- Andy Gray kaster seg på meninger ett sekund etter at noe har skjedd, for så å skylde på dommeren eller andre faktorer hvis han har tatt feil. For ham har det vært umulig å vente tre sekunder. Han har vært eksponent for en kultur andre kommentatorer har tatt etter. Nå håper jeg at en annen stil vokser fram, sier Karlsen.

Sa nei til Everton-jobb
Bajas eller ikke: Gray har uansett et kjent navn både i England og ellers i verden, eller kanskje er stemmen hans vel så kjent: På de siste års utgaver av det populære EA Sports-spillet Fifa har Gray bekledd rollen som sidekommentator.

- Jeg tror Gray ser på seg selv som en popstjerne. På slutten av 90-tallet, før David Moyes, var han aktuell som manager for Everton. For å bli i Sky Sports insisterte han på å få samme lønn som han ville fått i Everton. Så han har sittet på en kjempekontrakt. Likevel har jeg ikke møtt på et eneste menneske, av fotballfans og media som bryr seg og er oppdaterte, som har skrytt av Andy Gray. Og jeg har snart bodd her i 16 år, sier Karlsen.

Det spekuleres i om en medvirkende årsak til at Gray fikk sparken er at han har gått til søksmål mot Rupert Murdoch-eide News of The World, som påfallende nok også eier Sky Sports.

Omstendighetene rundt lekkasjen til Daily Mail, som var de første til å få tilgang på lydsporet der Gray og Richard Keys latterliggjør assistentdommer Sian Massey, er også interessante. Det samme er den dårlige lydkvaliteten på klippet, som kan gi et inntrykk av skjulte mikrofoner.

TV 2-redaktør Bjørn Taalesen har møtt Gray personlig under sine turer til England, og han har bare positive ting å si om skotten.

- Han er en fantastisk bra fyr og en tabloid ekspert. Selv om han var en markant spiller for Skottland og Everton var det ikke derfor han fikk jobben, han lyktes med å kombinere fag og humor på en god måte. Han er flink til å formidle fotballforståelse, sier Taalesen.

JUBELDAG: Tor Kristian Karlsen, talentspeider med base i England de siste 16 årene, er lykkelig over at Grays dager er talte.
JUBELDAG: Tor Kristian Karlsen, talentspeider med base i England de siste 16 årene, er lykkelig over at Grays dager er talte. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media