ELENDIG DAG PÅ JOBBEN: Tarjei Bø ble nummer 25, Emil Hegle Svendsen nummer 21 og Ole Einar Bjørndalen nummer 43. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
ELENDIG DAG PÅ JOBBEN: Tarjei Bø ble nummer 25, Emil Hegle Svendsen nummer 21 og Ole Einar Bjørndalen nummer 43. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Som å stille til eksamen uten å ha lest

Skiskyttergutta slakter seg selv etter verste start på 11 år.

Bom, bom, bom. Norske skiskytterfavoritter leverte den dårligste sesongstarten på elleve år i verdenscupåpningen onsdag.

Sjuendeplassen til Rune Brattsveen, som ikke engang er landslagsutøver, var beste prestasjon. Stjernene Ole Einar Bjørndalen (43.-plass), Emil Hegle Svendsen (21.), Tarjei Bø (25.) og Lars Berger (55.) sviktet en etter en på standplass.

- Det var fryktelig dårlig og fungerte ikke i det hele tatt. Her må det skjerpes! Det hadde intet med forholdene å gjøre, det var kun jeg som gjorde feil. Jeg er garantert mer på hogget i neste løp, sa Ole Einar Bjørndalen.

Fire av ti Skiskytterkongen har vunnet fire av de siste ti åpningsrennene i verdenscupen. Hans 340. verdenscupstart ble intet godt minne.

- Litt motsatt av i fjor, da det fungerte på standplass men ikke i sporet, sa 37-åringen etter seks bomskudd. Av de 70 beste på 20-kilometeren fikk kun Lars Berger (7 bom) dårligere uttelling.

Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø bommet fire ganger hver. Vinner Martin Fourcade fra Frankrike var helt i egen klasse og utklasset rivalene med minutter. Toer Michal Slesingr fra Tsjekkia endte 1.54,3 minutt bak, mens treer Simon Schempp fra Tyskland var ytterligere to tideler sekund bak.

Topptrioen bommet på ett skudd hver.

Fourcade tok sin sjuende verdenscupseier.

Eksamen - Jeg følte meg ikke godt nok forberedt. Det var som å stille til eksamen uten å ha lest. Jeg har trent mer fysisk enn skyting i høst, men jeg tror jeg har brukbar kontroll for det. Skytingen ligger i kroppen fra før, og jeg skjøt ikke kjempedårlig her, mente Svendsen.

Bø mente laginnsatsen var et gedigent arbeidsuhell.

- Alle skjønner at man blir straffet for dårlig skyting i et slikt løp på normaldistanse. Nå må hele laget skjerpe seg. Det er ikke 80 prosent treff og 25.-plasser jeg sikter mot, sa Tarjei Bø, som ikke helt likte det han så av fjorårsrival Fourcade.

Halvard Hanevolds åttendeplass fra sesongstarten i Lillehammer i 2000 var den dårligste sesongstarten før onsdagens norske innsats.

Fredag går mennene sprint, søndag er det jaktstart i verdenscupåpningen.

PS. Verdenscupdebutanten Lars Helge Birkeland skjøt tre bomskudd og endte på 42.-plass. Det var plassen foran Bjørndalen. (©NTB)