- Som en femdagers orgasme

I dag starter verdens mest ekstreme hundesledeløp. Det mener i hvert fall Iditarod-vinner Robert Sørlie.

ALTA (Dagbladet.no): - Ja, det kribler litt nå, sier Norges mest kjente hundesledekjører, Robert Sørlie, til Dagbladet.no.

I ettermiddag møter han Dagbladet.no's lesere til nettmøte. Send inn dine spørsmål nå.

Det er kvelden før starten i verdens nordligste hundesledeløp, Finnmarksløpet. Sørlie er på plass for å kaste glans over arrangementet. I tillegg skal han se hundespannet fra egen stall kjøre ut fra torget i Alta sentrum lørdag formiddag.

Foran de 67 deltakerne ligger det opp til 1008 kilometer værharde vidder som skal forseres.

Iditarod-vinner

I fjor ble Sørlie kjendis langt utover hundesportmiljøet etter å ha vunnet verdens største hundesledeløp, Iditarod, i Alaska. Sørlie var første utlending som klarte bragden, og var toppnyhet i nordamerikanske nyhetsmedier som blant annet CNN. Men løpet i Finnmark er ifølge mesteren noe helt spesielt.

- Jeg mener Finnmarksløpet er enda mer ekstremt enn Iditarod, sier Sørlie.

- Selv om Iditarod er 80 mil lengre enn Finnmarksløpet, er værforholdene her mer ekstreme. I Alaska snakker de om stormen under løpene i 68 og 78, og sånne ting. I Finnmarksløpet snakker de om det året det ikke var storm. I Iditarod er det fine spor å kjøre i hele veien, men på vidda er det akkurat som på fjellet. Etter to minutter er sporet etter forrige hundespann borte.

Et helvete

Vær og føreforhold veier selvfølgelig tungt når kjørerne, eller musherne som det heter i hundesjargongen, skal ut på vidda i en uke. Med to timer søvn hver natt er Finnmarksløpet en seriøs trussel mot kjørernes velvære. Finnmarksviddas lunefulle vær bidrar heller ikke til at opplevelsen under selve løpet er spesielt hyggelig.

- Du lurer nesten alltid på hva du driver med når du står på startstreken, for du vet du skal ut i et helvete, smiler Sørlie. Selv har han vunnet Finnmarksløpet tre ganger tidligere.

For å gå seirende ut av Finnmarksløpet må man ha gjort hjemmeleksene. Det nytter ikke å stille på startstreken uten å ha lagt ned tusenvis av timer med egentrening og hundestell. I hvert fall ikke om man har tenkt å vinne.

En livsstil

- Jeg har regnet på det en gang, og da fant jeg ut at jeg bruker mellom seks og sju timer hver eneste dag, året gjennom, bare på hundetrening. Egentreninga kommer utenom det, sier Sørlie til Dagbladet.no.

I Norge blir man ikke akkurat rik av å drive bikkjer fram over viddene. Derfor har alle deltakerne i Finnmarksløpet vanlige jobber ved siden av. Da sier det seg selv at hundesledekjøring ikke er en hobby man bare begynner med sånn helt uten videre.

- Det er som å drive en svær bedrift. Det er en livsstil. Du har dette døgnet rundt, hele tida, forteller Sørlie.

- Men nå høres det jo nesten ut som om det bare er dritt med hundekjøring. Grunnen til at vi driver med det er selvfølgelig alt det positive vi får igjen. Det fantastiske miljøet for eksempel. Og de ekstreme naturopplevelsene.

For å begi seg i ensomhet ut på tundraen i en knapp uke fordrer selvfølgelig noe mer. Ingen av deltakerne Dagbladet.no snakket med før løpet var i stand til å beskrive følelsen de har når de suser over vidda. Minus en, som på deltakerpresentasjonen oppga følgende grunn for at han utsetter seg for Finnmarksløpet i år igjen:

- Jeg er med fordi naturopplevelsene er så ekstreme at det er som å ha orgasme i fem dager.

  • Finnmarksløpet starter klokka 12 lørdag formiddag. Dagbladet.no følger løpet fra start til mål.
NATUROPPLEVELSE:</B> I mars er sollyset kommet tilbake til Finnmark. Med snøen, nordlyset og de åpne viddene blir det sterke og vakre naturopplevelser for deltagerne i Finnmarksløpet.
VINNER:</B> Robert Sørlie har vunnet Finnmarksløpet flere ganger. Her fra Alaska i fjor da han vant Iditarod.