Som en nordisk drøm

Sverige utliknet til 2-2 et minutt før full tid. Avtalt eller ikke, nå kan hele Norden feire!

(Dagbladet.no): Før kveldens avgjørende EM-kamper i gruppe C ble det spekulert blant italierne om Danmark og Sverige ville avtale å spille 2-2. For det resultatet sikret nemlig begge våre naboer avansement fra gruppa.

Det ble selvfølgelig tilbakevist. Og som en skjebnens ironi endte selvfølgelig kampen akkurat det. Eller: Som en fantastisk nordisk skjebne. For få hadde trodd at både Danmark og Sverige skulle være sterke nok til å gå videre på Italias bekostning.

- Gå og legg dere

Og bare for å legge den ballen død med en gang lar vi de involverte landslagssjefene svare på det også etter kampslutt:

- Bortsett fra det siste minuttet kunne alle se at det var to lag som gikk for seier, sier Morten Olsen til dansk fjernsyn.

- Den som prater om fiksing etter å ha sett denne kampen kan gå hjem og legge seg, sier Lars Lagerbäck.

Tomassonklasse

Kampen begynte ikke veldig bra for Sverige. De klarte seg i utgangspunktet med uavgjort, og danskene jaget den første goalen. Og hvilket mål de fikk servert.

Ebbe Sand flikket ballen til Jon Dahl Tomasson, som sendte avgårde en fantstisk halvvolley. Som endte sin ferd oppe i Isakssons venstre kryss.

- Vi hadde litt problemer med danskenes angrepsspill, sier Lagerbäck, og så selvfølgelig ikke feil.

Men svenskene var svært nære. Olof Mellberg kommer garantert til å se headingen fra Sveriges eneste gode dødball i første omgang i reprise i hele natt. Headingen var perfekt, spratt over Martin Jørgensens hæl, for så å sprette i stanga og ut.

Så var det pause. Med dansk og bulgarsk ledelse.

Billig straffe

Andre omgang var såvidt i gang da Henke Larsson ble spilt gjennom. Den danske keeperen kom for sent inn i duellen, trakk seg såvidt, men Henke gikk over ende.

Straffe mente dommeren. Og da gjorde ikke Larsson noen feil.

Tomasson ganger 2

Så var det litt stille en liten stund. Bare nervene var i helspenn på stadion i Porto. Men så kom situasjonen som kunne sendt Sverige på hodet ut av EM:

En corner mot første ble klarert til Gravesen på midtbanen. Han tok med seg ballen noen meter og dundret til. Via et par bein endte den sin ferd rett foran Dahl Tomasson igjen. Og 2-1.

Resten av kampen så omtrent ut som følger:

Sverige presset framover, Danmark kom på gode kontringer.

Det utrolige

Helt til det 90. minutt. Christian Wilhelmsson kom seg forbi Thomas Helveg, og får lagt hardt inn foran mål. Sørensen må gi en retur, og der dukker Mattias Jonson opp og sender ballen i mål på ren vilje.

Dermed fikk både Danmark og Sverige resultatet de drømte om, men som ingen svensker våget å håper på to minutter før slutt.

Det mest spennende nå blir å se hva de italienske avisene skriver i morgen. For dette var en nordisk fotballkveld fra den aller øverste hylla. Og den fortsetter i kvartfinalene.

Eller for å si det med tomålscorer Jon Dahl Tomasson: - Vi er faktisk litt skuffet, for vi hadde jo førsteplassen i gruppa. På den andre siden er vi videre til kvartfinalen.

DRØMMEN BLIR VIRKELIGHET: Her setter Mattias Jonson ballen i mål og til 2-2. Og sender både Sverige og Danmark videre.
NORDISK FESTNATT: Og dermed brøt jubelen løs. Her i København.
FORUTSEENDE: Disse svenskene på Bessa stadion i Porto gjettet riktig resultat, gitt.
BALLHODE: Denne karen på Olympiastadion i Stockholm vant nok også på oddsen.
VI ER RØDE, HVIDE, GULA OCH BLÅ! Felles feiring i Porto.
ELSKER FOTBALL: Robert Tannenbaum fra Malmö og Myriam Skolnik fra København så kampen i hennes hjemby, og var nok like fornøyde med resultatet begge to.