MER AV DETTE: Kombinertløper Håvard Klemetsen synes det er litt merkelig at VM-billettene deles ut gratis, men tror samtidig at sporten bare er noen få knepp unna økende interesse.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MER AV DETTE: Kombinertløper Håvard Klemetsen synes det er litt merkelig at VM-billettene deles ut gratis, men tror samtidig at sporten bare er noen få knepp unna økende interesse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Som eneste øvelse i VM er denne helt gratis å få med seg

Det synes kombinertgutta er merkelig.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Mens prisen for å se hopp og langrenn i VM i Val di Fiemme varierer fra knappe hundrelappen for de dårligste ståplassene, opp til flere tusen kroner, er det drastisk mye mer rimelig å se kombinertgutta i aksjon:

De billettene er nemlig helt gratis.

Ganske interessant, mener Norges medaljehåp Håvard Klemetsen.

- Det er jo litt merkelig, men det sier litt om posisjonen til kombinert akkurat nå. Den er litt lav, sier han til Dagbladet.

- Vi trenger å få fram gode resultater, og gode profiler, først og fremst. Men det er litt spesielt at Italia kanskje har sin største medaljefavoritt i nettopp kombinert, og det er de billettene som er gratis, sier Klemetsen, trolig med Lukas Runggaldier i tankene.

Må levere historier
Fra å være en av Norges paradegrener på 90-tallet, merker kombinertsporten at interessen er inne i en labrere periode. Men løsningen er egentlig ganske grei, mener landslagsleiren.

- Interessen er ganske jevn, men vi merker jo at interessen er bra når vi gjør det bra, og faller veldig når vi ikke gjør det så bra. Vi, som andre ønsker mest mulig oppmerksomhet, og føler kanskje at vi ofte blir litt bak alle andre. Men det må vi jobbe med sjøl, og levere på jevnt høyt nivå, levere prestasjoner og historier, sier sportssjef Sverre Rotevatn til Dagbladet.

- Hva tenker du om at det deles ut gratisbilletter?

BUNNEN DYPERE: Sportssjef Sverre Rotevatn mener interessen for kombinert faller lavere når resultatene ikke er på topp.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BUNNEN DYPERE: Sportssjef Sverre Rotevatn mener interessen for kombinert faller lavere når resultatene ikke er på topp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke reflektert så mye over at det, vi har hopprennet tidlig om morgen og langrennet etter langrenn, så det handler nok litt om logistikk også. For oss er det bare bra at det kommer mye folk. Og vi føler sporten fortsatt har mye å tilby, det er veldig spennende konkurranser hver gang, fem-seks løpere kjemper som oftest om seieren, og vi er stort sett alltid med der oppe, mener Rotevatn.

Ligger latent
NRK rapporterer også gode seertall for kombinert på TV, selv om spaltemeterne kanskje har blitt færre de siste årene.

Veteranen Håvard Klemetsen tok sin første VM-medalje i 2005, og står fast på at det bare er få ting som gjelder for å holde interessen levende:

- Vi må bare gjøre vårt aller beste med å prestere og skape underholdning, så får vi håpe at det i framtida også blir større respekt for sporten, og også større interesse. Jeg har tro på at kombinertinteressen ligger latent både i Norge og i resten av Europa, men vi må levere gode resultater, fastslår han.

- Vi er så borskjemte i Norge at vi må ha gode prestasjoner i bunnen, og så må vi ha profiler som gjør det interessant for media. Men jeg er ganske sikker på at om du spør mannen i gata i Norge, så vil han svare at kombinert er en idrett han er interessert i. Et individuelt VM-gull her nede vil bety mye, sier Klemetsen.

Kombinertrennet starter med hopp fra klokka 10 i dag.