Avslører frustrasjon:

- Som et fengsel

Da Manchester City-manager Pep Guardiola fikk se Erling Braut Haaland i forrige kamp, munnet det ut i et stønn på sidelinja. Som eneste norske avis var Dagbladet til stede da Guardiola tok for seg nordmannen.

BLIR PASSET PÅ: Erling Braut Haaland. Foto: NTB
BLIR PASSET PÅ: Erling Braut Haaland. Foto: NTB Vis mer
Publisert
  • Newcastle - Manchester City, kl. 17.30 søndag

MANCHESTER (Dagbladet): Klokka var 14.45 fredag denne uka, to dager før kampen mot Newcastle søndag. Det var den delen da pressekonferansen til Pep Guardiola gikk fra en åpen til lukket del.

Det er da journalistene fra de engelske søndagsavisene fyrer av sine spørsmål. Rett og slett fordi det er sperrefrist på sitatene, og de kan presentere sine «exclusives» i fyldige papiraviser på ukas siste dag.

Nå var vi kommet til dette øyeblikket. Scenen var Citys treningsanlegg, et par steinkast fra Etihad Stadium.

MØTTE MEDIENE: Pep Guardiola og Manchester City spiller mot Newcastle søndag. Fredag møtte manageren mediene på treningsanlegget til City. Foto: Tore Ulrik Bratland
MØTTE MEDIENE: Pep Guardiola og Manchester City spiller mot Newcastle søndag. Fredag møtte manageren mediene på treningsanlegget til City. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

En journalist ville vite om Haaland - som «har vært en suksess på banen» - også bidrar til å styrke moralen i City-garderoben.

Guardiola pekte på at det er en garderobe som er lett å komme inn i. Det er et stort apparat rundt som sørger for at spillerne får etablert seg med familien. Så gikk han grundigere til verks i analysen av Bournemouth-kampen sist lørdag, der Haaland berørte ballen bare åtte ganger.

- Med tanke på rytmen hans i kampene: Vi må ikke glemme at han før Liverpool og West Ham ikke hadde spilt i 90 minutter på fire-fem måneder på grunn av skader. Han trenger litt tid, men han blir bedre. Det stemmer mer og mer på hver trening, og samhandlingen vil komme, forteller Guardiola.

SJELDEN KONTAKT: Erling Braut Haaland hadde åtte berøringer på ballen mot Bournemouth sist lørdag. En av berøringene var en målgivende pasning. City vant 4-0. Foto: NTB
SJELDEN KONTAKT: Erling Braut Haaland hadde åtte berøringer på ballen mot Bournemouth sist lørdag. En av berøringene var en målgivende pasning. City vant 4-0. Foto: NTB Vis mer

- Målscorere som Erling og Sergio Agüero lever for scoringer. Men det viktigste for deg er at de bidrar for laget. På hvilken måte er du overbevist om at selv om han ikke scorer mål, så blir hans bidrag til laget viktig likevel?

- Jeg tror at spillere som Sergio og Erling vet at utgangspunktet er at de skal hjelpe til å vinne kamper. Men samtidig kan jeg ikke benekte at de er der for å score mål. Spisser sier til seg selv: «Vi vant, men jeg vil score mål.» Vi trenger denne mentaliteten.

Han fortsetter:

- I den siste kampen var han (Erling) mindre involvert. Da jeg sto på sidelinja og så kampen, så hadde jeg en følelse: «Huff, det er ingen rom.» De lå dypt. Det er som om du er i et fengsel. Så lite rom var det. Men det er rom. Det er derfor vi trenger tid til å finne ut av tempoet, de rette bevegelsene og samhandlingen med det andre spillerne. Jeg har sagt det før, men det er et spørsmål om tid.

KJÆRLIG STIL: Pep Guardiola er kjent for en intens lederstil. Her omfavner han Erling Braut Haaland etter at nordmannen blir tatt av banen mot Bournemouth. Foto: NTB
KJÆRLIG STIL: Pep Guardiola er kjent for en intens lederstil. Her omfavner han Erling Braut Haaland etter at nordmannen blir tatt av banen mot Bournemouth. Foto: NTB Vis mer

Spesielt på Etihad Stadium vil det være vanlig å møte defensivt orienterte lag.

- Vi må bli raskere når vi møter lag som dette. Topp, topp kvalitetsspillere i hele verden må bevege seg i mindre rom. Og det gjelder spesielt spisser. Det er den vanskeligste posisjonen i hele verden. Du har flere motstandere som er nærmere deg, påpeker Guardiola.

- Vi må være mer presise. Erling og Julián Álvarez beveger seg bra - som Sergio Agüero og Gabriel Jesus gjorde. Dette vil ikke bli noe problem i framtida. Det er følelsen min, selv om jeg kan ta feil.

IMPONERER: Barnefotballen til Erling Braut Haaland imponerer i England. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Birthe Skingen / Rødt Kort Vis mer

Til Dagbladet uttalte landslagstrener Ståle Solbakken denne uka at Haaland ser «matchfit» ut. Guardiola har tidligere snakket om at han trenger august for å nærme seg toppformen.

For første gang får Premier League en lang, innlagt pause på grunn av fotball-VM i Qatar fra 20. november til 18. desember. På pressekonferansen ville en journalist vite:

- Norge kom ikke til VM. Betyr dette at Haaland vil spille flere kamper fra nå og fram til november, når du vet at han får en pause?

- Nei, absolutt ikke. De avgjørelsene vi tar fra nå og fram til VM, har ingenting med VM å gjøre. På samme måte som ingenting av det som skjer i VM, gjøres med tanke på det som skal skje i andre del av sesongen for klubbene, sier Guardiola.

KONKURRENTER: Julián Álvarez konkurrerer med Erling Braut Haaland om spissrollen. Argentineren kan også spille i andre posisjoner i angrep. Foto: NTB
KONKURRENTER: Julián Álvarez konkurrerer med Erling Braut Haaland om spissrollen. Argentineren kan også spille i andre posisjoner i angrep. Foto: NTB Vis mer

- Erling kommer til å spille, fordi vi har en formening om at han må spille. Og han må spille godt. Det er konkurranse om plassen. Julián Álvarez kan også spille der. Det handler om å ta avgjørelser som gjør at vi vinner kamper og som er til det beste for klubben.

Guardiola fortsetter:

- Dessverre for ham og Norge kom de ikke til VM. Han vil ha en eller to uker med ferie, så vil han komme tilbake til trening. Etter VM vil han være klar til å fortsette.

- Spillere som skal til VM, du har ingen tanke om å tilpasse programmet for dem?

- Nei, vi lager programmet dag for dag. Kanskje uke for uke. Hvis noen føler seg slitne, så roterer vi. En avgjørelse tas her og nå og ikke med tanke på VM. Beklager for det.

Kampen mot Newcastle starter klokka 17.30 søndag.

Haaland har to mål og en målgivende pasning etter to kamper i Premier League. Hva kan han stelle i stand på St. James' Park?

- Han er åpenbart et enestående talent, sier Newcastle-boss Eddie Howe.

- Du ser målene han har scoret. Han får det til å se så uanstrengt ut. Han vil endre Manchester City som lag. Nå får de et fokuspunkt på topp - et rovdyr - som vil score mål på halvsjanser. Det må vi være klar over.

Premier League

Arsenal33009-29
Tottenham32107-37
Manchester C.22006-06
Fulham31205-45
Brentford31118-54
Newcastle21102-04
Leeds21104-34
Chelsea21103-24
Brighton21102-14
Crystal Palace31114-44
Nottingham Forest31112-34
Southampton31115-74
Aston Villa31023-63
Bournemouth31022-73
Liverpool20203-32
Everton30122-41
Wolverhampton30121-31
Leicester30125-81
West Ham20020-30
Manchester U.20021-60

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer