Svenske aviser savner Ada Hegerberg

- Som et VM uten Messi

Svenske aviser kan ikke unngå å nevne Ada Hegerberg etter at Norges kvinnelandslag slo Nigeria 3–0 i åpningskampen i VM.

UTE: Ada Hegerberg har en litt annen rolle under årets mesterskap. Den norske fotballstjerna deltar på fransk tv under kampene. Foto: Franck Fife / AFP
UTE: Ada Hegerberg har en litt annen rolle under årets mesterskap. Den norske fotballstjerna deltar på fransk tv under kampene. Foto: Franck Fife / AFPVis mer

Det var knyttet stor spenning rundt Norges kvinnelandslags første kamp i VM mot Nigeria. Til tross for at fotballjentene har hatt gode resultater å vise til i oppkjøringskampene, lå fortsatt nederlaget fra EM, der jentene ikke tok et eneste poeng i gruppespillet, friskt i minnet. Samtidig som dramaet rundt Ada Hegerbergs fravær stadig blusser opp, og denne gang rett før første kamp, så var man rett og slett ikke sikker på hvordan dette ville gå.

Kvinnelandslaget tok med seg den gode følelsen fra tidligere i år, og kjørte over Nigeria. Jentene hadde full kontroll fra første stund, hvor Guro Reiten var toneangivende med både mål og assist. Lisa Marie Karlseng Utland scoret mål nummer to, mens det tredje var selvmål.

- VM uten Messi

Landslagsjentene har vært tyste rundt debatten som har pågått de siste dagene, med Josimar-intervjuet og Martin Ødegaard kritikk, men lørdag kveld viste de at de ikke har latt seg påvirke av dramaet. Norge viste stor styrke og klasse i spillet sitt, men Ada Hegerberg blir fortsatt nevnt i de fleste aviser, også etter pangstarten.

- I kveld (lørdag) snakket de med føttene sine. Laget viste at de ikke er sjokkert, påvirket eller skadet av Ada-dramaet, skriver Aftonbladets Petra Thorén.

Likevel sammenlikner Thorén Hegerberg med verdens beste herrespillere, og sier at savnet er stort.

- Et VM uten Ada Hegerberg er som en VM der Argentina er uten Messi eller Portugal uten Ronaldo. Eller et Sverige uten Zlatan Ibrahimovic i sitt beste slag (glem VM 2018). Laget kan fungere uten, men som tilskuer vil du alltid se de beste spillerne, skriver Thorén.

Også Expressen-kommentator Tomas Petterson trekker paralleller til svenskenes problematikk med Zlatan Ibrahimovic, da han sa nei til landslaget. «Norge ble bedre uten sin største stjerne», er overskriften på hans spalte.

- Norge fikk sitt eget Zlatan-tilfelle. Resultatet? Eksakt det samme, skriver kommentatoren.

Likevel skriver han dette:

- Men nei, jeg savnet ikke Hegerberg ett sekund.

KRITIKK: Etter kampen mot Romania fredag, forklarte Martin Ødegaard kritikken mot Ada Hegerberg. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Underliggende faktor

Petra Thorén er derimot usikker på hvor langt de norske jentene vil gå. Ada Hegerberg har rettet stor kritikk rundt landslagets profesjonalisme, noe som førte til at hun følte seg psykisk sjuk som følge av landslagssamlingene, til tross for at mye av kritikken gjaldt tiden før Martin Sjøgrens inntog.

- Det er ikke mulig å forholde seg til Norge uten å tenke på hvordan det egentlig burde være. Det er en underliggende faktor at Norge og NFF at de ikke har klart å skape et miljø for den kvinnelige spilleren som vant den første Ballon d'Or for kvinner, skriver Thoren.

SUPERSTJERNE: Ada Hegerberg har ikke spilt én landskamp siden sommeren 2017. I programmet Skavlan på TV2 forteller verdens beste kvinnelige fotballspiller hvorfor hun ikke ønsker å ikle seg den norske landslagsdrakten.Video: TV2 Vis mer

Risa, Hansen, Reiten og Utland

Laget fungerte uten Hegerberg. Det mener også Thoren som fulgte kampen med svenske øyne. Landslagssjef Martin Sjögren er svensk, og trekker naturligvis stor interesse hos naboene i sørøst, ettersom han også har bakgrunn i den svenske kvinnefotballigaen, Damallsvenskan.

- Nordmennene tok sin skjebne i hendene og løftet dem til den franske himmelen, skriver Thorén, og fortsetter:

- De gjorde det fint uten deres største stjerne, jobbet som et kollektiv og mangelen syntes ikke. Kopparbergs Göteborg Vilde Bøe Risa var sterkt balansert i midten, Caroline Graham Hansen, driblefanten, Guro Reiten var kvikk og Utland sentral i angrepet.

Caroline Graham Hansen starter neste sesong i spanske Barcelona. Lørdag kveld viste hun hvorfor.

- Hun er verdt hver krone. Graham Hansen var den absolutte superspilleren i denne kampen. 24-åringen flyter bare framover på gresset og dribler seg forbi all motstand. Nei, hun kan ikke være i stand til å lede Norge til medaljer, men jeg gleder meg til å se hva hun gjør i resten av dette mesterskapet, skriver Petterson, og fortsetter:

- Jeg vil følge med. Det tror jeg Ada Hegerberg gjør også. Og du kan være rolig, Ada. Ditt gamle Norge gjør det bra uten deg, avslutter han.

SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer