LANGSIKTIG PLAN:  Alexander Kristoffs trener har hele tiden hatt en langsiktig plan om å utvikle Alexander Kristoff som klassikerrytter, ikke spurter. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
LANGSIKTIG PLAN: Alexander Kristoffs trener har hele tiden hatt en langsiktig plan om å utvikle Alexander Kristoff som klassikerrytter, ikke spurter. Foto: AP Photo/Virginia MayoVis mer

- Som fersk proff var jeg langt unna nivået

Meningen var aldri at Kristoff skulle bli spurter.

ROUBAIX (procycling.no): Allerede da Alexander Kristoff tilhørte juniorenes rekker, ble valget om at han skulle satse mot klassikerne tatt. 

Det er langt fra velodromen i Roubaix til Horten, men det var faktisk sterk kjøring under et ritt i Vestfold-byen som penset treneren inn på tanken: 

-  Han gikk alene i brudd, og fikk etter hvert selskap av Christer Rake (tidligere lagkamerat i Stavanger SK, vår anm.). Det var litt sånn Alexander gjorde det på den tiden: Han støtet, og støtet og støtet — til han fikk hull på byllen, og gikk avgårde alene. Det er noe av de samme egenskapene han har begynt å vise fram i klassikerne nå, sier Stein Ørn til procycling.no. 

Har passert Sagan i utviklingen
27-åringen har svært god utholdenhet, og er giftig avslutning. Det er to egenskaper som skriker etter en klassikerkarriere. 

Allerede i 2013 fortalte Ørn til procycling.no at målet var å utvikle stesønnen til å gå etter de største klassikernavnene slik for eksempel Peter Sagan var i stand til. 

Få tok notis av sykkeltrenerens budskap den gangen. Selv om han var beste nordmann med niendeplass under Paris-Roubaix det året.

 - Målsettingen vår på lang sikt har vært å utvikle Alexander til klassikerrytter. Vi har forsøkt å legge opp treningen slik at han skal kunne tåle distansen og i tillegg har kapasitet til å hevde seg i harde partier mot slutten, lød Ørns svært presise utsagn den gangen. 

- Var såpass langt unna nivået
Problemet var at Kristoff trengte tid for å ta nivåforskjellen fra junior til senior. Han ble proff hos BMC Racing, men de hadde ikke tid til å avvente utviklingskurven. 

- Da jeg ble proff var jeg såpass langt unna nivået, at jeg ikke hadde en sjanse, uansett. Derfor ble det mer spurt på meg i starten, for da hang jeg i hvert fall med inn til mål, sier Kristoff ærlig. 

Planen var likevel å satse mot Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix. 

- Som yngre var jeg god i litt hardere løp. Jeg var nesten bedre når det var litt kupert og hardt. Sånn sett passet profilen min mer som en klassikertype. 

Flere gode grunner for å droppe sprint
Avveiningen mellom massespurter og klassikerne, har også flere strategiske elementer. 

Her ramser Ørn opp noen av momentene: 

* Man utsetter seg for mer risiko og gir kroppen mer slitasje som sprinter. 

* Man er lite på skjermen, og ikke før helt mot slutten. 

* Karrieren til en klassikerrytter varer lengre. 

* Det krever mye av laget om man skal bygge et spurttog rundt én rytter. 

- Lagene er gjerne på utkikk etter ryttere med flere egenskaper, og som kan være en del av løpsutviklingen. Derfor var det en strategisk tanke bak valget av klassikerne, og den har vært der lenge, klargjør Ørn. 

Angriper rittene
Som U23-rytter gikk Kristoff solo inn da han vant en etappe under Ringerike Grand Prix. 

På seniornivå har det tatt ham tid å vise fram disse ferdighetene. 

Under De Panne i 2013-sesongen kjørte han seg opp til bruddet der Peter Sagan og to Quick Step-ryttere befant seg. 

Året etter forsøkte han å kjøre seg opp til Fabian Cancellara og Sep Vanmarcke i Flandern, mens han denne sesongen både har vunnet i brudd og tatt hjem nok et monument.

 - Alexander har en del seirer i år, men prestasjonene er ikke ulik nivået han holdt i fjor. Ser du for eksempel på seieren i Scheldeprijs, så gjør Marco Haller og Jacopo Guarnieri en strålende jobb for ham mot slutten. I fjor hadde han ikke blitt kjørt fram der, og uten hjelpen hadde han blitt topp 10 i år også, tror Ørn. 

Plan fram mot 40
Kristoffs karrierepil peker fortsatt oppover, men Ørn har spekulert i at den vil stabilisere seg neste år. 

Da er han 28 — og skal etter planen fortsette å dominere klassikerne det neste tiåret. 

- Man kan jo se på en rytter som 38 år gamle Luca Paolini. Han klarer å bevare roen og vet akkurat hvor han skal slå til for å vinne disse rittene. Ferdighetene i klassikerne bygger man opp over mange år, mens det alltid vil komme raskere spurtere underveis. Vi har en plan om at Alexander skal være proff til han er nærmere 40 år. 

Kristoff selv har ingen problemer med å fjerne seg mer fra massespurtene i årene som kommer. 

- Klassikerne er noe man kan falle tilbake på når man ikke er rask nok lengre. Se for eksempel på André Greipel som nå har begynt å kjøre fra i klassikerne. Samtidig gjør han mindre og mindre i spurtene. 

- Det er et typisk kjennetegn på spurtere at de tar den overgangen etter hvert. Det gjorde jo Thor Hushovd, også. Du kan utvide karrieren din gjennom disse rittene, påpeker Kristoff. 

- Kommer an på motivasjonen
Etter nok en topp 10-plassering under søndagens Paris-Roubaix, er det klart også den franske brosteinsdronningen kan være innenfor Kristoffs rekkevidde. 

- Du har mange sjanser igjen i Roubaix, hvor lenge tror du at du kommer til å holde på? 

- Det er vanskelig å si. Vi får se hvordan motivasjonen er, men foreløpig er det greit. 

- Etter at du har vunnet i Flandern, blir det nå viktigere å gå til topps her? 

- Jeg vil prøve å vinne Roubaix, men vil prøve på de andre monumentene jeg kan vinne og.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

 ØKT KAPASITET:  Alexander Kristoff har forbedret seg jevnt siden han startet proffkarrieren, og er nå blant verdens beste klassikerryttere. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.
ØKT KAPASITET: Alexander Kristoff har forbedret seg jevnt siden han startet proffkarrieren, og er nå blant verdens beste klassikerryttere. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM. Vis mer