SENTRUM FOR BEGIVENHETENE:  Maracana i Rio de Janeiro har kapasitet på 78.000 tilskuere, og vil være en av 12 VM-arenaer. FOTO: NTB SCANPIX
SENTRUM FOR BEGIVENHETENE: Maracana i Rio de Janeiro har kapasitet på 78.000 tilskuere, og vil være en av 12 VM-arenaer. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

- Som fotballentusiast vil du helst fortrenge dette

Synkende fotballinteresse i VM-landet Brasil.

(Dagbladet): Om drøye 13 måneder braker fotball-VM løs i Brasil. Den kjente norske fotballagenten Terje Liverød er for tida i landet, og liker ikke det han ser.

- Interessen rundt fotballen er veldig laber sammenliknet med for 20 år siden. Som fotballentusiast vil du helst fortrenge dette, sier han.  

2400 tilskuere
Liverød er kjent som agenten til flere søramerikanere, og en fyr som snakker rett fra levra. Nå har han lagt agentvirksomheten til side, og forbereder dokumentarprosjekter i forbindelse med VM.

Men hva har skjedd med Brasil, landet som har blitt verdensmester fem ganger?

- Unge mennesker interesserer seg null for landslaget. Og på en av storkampene med Flamengo involvert, kom det bare 2400 tilskuere, forteller Liverød.

- Årsakene er mange. De som vil gå på fotballkamp, har ikke råd. De som ikke vil gå på kamp, har råd. Unge mennesker i Brasil - spesielt i Rio de Janeiro og Sao Paulo - er opptatt av økonomi, jobb, utvikling i arbeidsløshet, kunst og kultur.

Pepet ut
Bak Santos-spilleren Neymar (21) florerer det ikke av store stjerner i serien. Også dette har sitt å si for interessen.

Dessuten har bråk rystet flere kamper. Nylig ble to supportere skutt og drept på vei til VM-arenaen Castelao i Fortaleza. De to var Ceara-tilhengere.

Da Brasil spilte treningskamp mot Chile 24. april, var veteranen Ronaldinho (33) kaptein. Kampen endte 2-2, og til tider ble Brasils spillere pepet ut av hjemmepublikum. De ropte «Olé» for Chiles pasningsspill.

- Slikt var utenkelig i gamle dager. Men Chile var klart best, sier Liverød.

Han mener brasilianere interesserer seg minst like mye - om ikke mer - for sluttspillet i europeiske Champions League.

- Jeg har snakket med tidligere verdensmestere. De forteller om generelt liten interesse for fotball i landet, sier Liverød.

KRITISK:  Den kjente fotballagenten Terje Liverød befinner seg for tida i Brasil, og liker ikke det han ser. FOTO: ARNT E. FOLVIK
KRITISK: Den kjente fotballagenten Terje Liverød befinner seg for tida i Brasil, og liker ikke det han ser. FOTO: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Du kjenner spillere fra 70- og 80-tallet bedre enn dem som spiller i dag.

Stolthet
Liverød er imidlertid klar på at interessen vil ta seg opp under VM.

- Da kommer stoltheten fram. Jeg tror det blir en voldsom entusiasme. Men Brasil er ikke blant favorittene i mesterskapet, sier han.

- Det er åpent hvem som vinner.

De ulike VM-arenaene er ikke klare. Dette bekymrer likevel ikke Liverød.

- Hadde de vært det, ville ikke Brasil vært Brasil.

Sluttspillet går av stabelen i 12 byer. Om Norge deltar, gjenstår å se.

Uansett ligger det an til en hyggelig ferietur, for dem som velger å bruke pengene på slikt sommeren 2014. Brasil er landet det ryker av - både på og utenfor fotballbanen.

IKKE VM-FAVORITTER:  Brasil spilte 2-2 i en treningskamp mot Chile 24. april. Entusiasmen rundt landslaget er liten. Helt til venstre: Den tidligere storspilleren Ronaldinho. FOTO: NTB SCANPIX
IKKE VM-FAVORITTER: Brasil spilte 2-2 i en treningskamp mot Chile 24. april. Entusiasmen rundt landslaget er liten. Helt til venstre: Den tidligere storspilleren Ronaldinho. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer