SAVNER KEANE: Dette bildet er av Wayne Rooney, Roy Keane og Paul Scholes fra 2005. NRK-mann og United-fan Asbjørn Slettemark mener det er savnet av en midtbanesjef som preger United. Foto: REUTERS/Ian Hodgson
SAVNER KEANE: Dette bildet er av Wayne Rooney, Roy Keane og Paul Scholes fra 2005. NRK-mann og United-fan Asbjørn Slettemark mener det er savnet av en midtbanesjef som preger United. Foto: REUTERS/Ian HodgsonVis mer

- Som oftest har Keane rett i alt han sier

Kjente norske United-fans sjokkert etter Europa-fiasko.

(Dagbladet): Manchester United røk ut av Champions League etter 2-1-tap mot Basel i går kveld.

Tidligere United-kaptein Roy Keane kritiserte gamleklubben og lagets unge spillere etter tapet, mens United-back Patrice Evra uttaler at det blir flaut å spille i Europa League.

- Folk har snakket mye om de unge spillerne, (Phil) Jones, (Chris) Smalling, (Ashley) Young, alle har bygget dem opp, men de har mye å bevise. Dette er en «reality check» for noen. Jeg ville tatt tak i noen av disse spillerne og bedt dem skjerpe seg, sa Keane etter kampen i går.

TRENGER EN KEANE: United-fan Asbjørn Slettemark er programleder hos Lydverket på NRK. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
TRENGER EN KEANE: United-fan Asbjørn Slettemark er programleder hos Lydverket på NRK. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har snakket med tre profilerte norske Manchester United-supportere. Her er deres syn på nedturen.

- Roy Keane mener laget spiller dårlig og sier at unggutta ikke presterer. Har han rett?

- Som oftest har Keane rett i alt han sier. For å gi et bilde på situasjonene må vi se tilbake på semifinalene mot Juventus i 1999. Keane vant omtrent på egenhånd. Dagens United-lag trenger en Keane-type som kan kjefte på de andre. Han er nok min favorittspiller de siste 20 åra, sier musikkmann og United-fan Asbjørn Slettemark.

- Jeg har sett uttalelsene til Keane, men jeg er ikke enig i at det er ungdommen som skal få skylda for dette. Hele laget må ta ansvar, ikke bare en liten gruppe, sier NRK-profil Arne Scheie.

- Det er rart Keane kritiserer de unge spillerne. Phil Jones har kanskje vært den beste United-spilleren så langt denne sesongen, og jeg kan ikke helt skjønne kritikken. For meg handler det mer om at de mest rutinerte på laget må gå foran. Jeg kan ikke huske sist jeg satt med den samme følelsen som jeg sitter med nå. Tapet mot City (6-1 i oktober) var ikke like vondt som dette, sier supporterleder Dag Langerød.

Fortsatt i sjokk - Hva er din forklaring på at United ble slått ut?

- Når du har en spillerstall som United, forventes det at de går videre fra gruppespillet. Problemet er kanskje ikke at de taper på bortebane, men at de har avgitt poeng hjemme. Det er der feilen ligger. Så lenge du vinner på hjemmebane er mye av grunnlaget lagt. I utgangspunktet ser gruppa lettere ut enn flere av de andre, sier Arne Scheie.

- Jeg har ingen god forklaring, bortsett fra at det er utrolig kjipt. Det var ingen som tok tak på banen, og da trenger laget et sjokk som dette. Det kan sammenlignes med tapet mot Crystal Palace (i ligacupen), men omfanget er mye større nå. For United er dette trist, sier Asbjørn Slettemark.

- Jeg er fortsatt delvis i sjokk, og går rundt og rister på hodet. Jeg har ingen god forklaring på hva som gikk galt. Det laget som var ute på banen skulle vært godt nok til å vinne. Jeg er enig i laguttaket, men spillerne var rett og slett for svake foran begge målene. Undervurdering fra Uniteds side kan være en faktor, men uansett skal laget være mye bedre enn Basel. Dette er helsvart, sier Dag Langerød.

Mener hele laget har skylda - Er det enkeltspillere som har sviktet?

- TV-kommentatorene var kritisk til David De Gea (keeper) ved 1-0-scoringen, men jeg mener det er hele laget som svikter. Det finnes ingen unnskyldning etter et tap som dette. I går var det dødt over hele linja. Vi mangler en typisk matchvinner, sier Langerød.

- I en drømmeverden ville jeg hatt en Roy Keane og en Paul Scholes på midtbanen, men det går ikke an å skylde på enkeltspillere etter et sånt tap. Du vinner som lag, og taper som lag. Basta, sier Scheie.

- Skal exiten få følger for Alex Ferguson?

SUPPORTERLEDER: Supporterleder i United Dag Langerød. Foto: Privat.
SUPPORTERLEDER: Supporterleder i United Dag Langerød. Foto: Privat. Vis mer

- Nei. Vi har fått inn en del nye spillere og Ferguson er i ferd med å bygge opp bortimot et helt nytt lag. Ting går ikke av seg selv, og det er lett å glemme kamper som 8-2 mot Arsenal etter en sånn nedtur, sier Langerød.

- Ikke for Ferguson, men det er synd for lommeboka til United, sier Slettemark.

- Ferguson har vært igjennom dette før og det får ingen konsekvenser for ham. Vi som kjenner historien vet at United har slått tilbake før. Etter at de røk ut av gruppespillet i 2005/06-sesongen svarte laget med seriemesterskap og Champions League-finaler i åra som kom, sier Scheie.

Bryr seg ikke om Europa League - Blir det flaut å spille i Europa League, som Patrice Evra sier?

SKYLDER PÅ HELE LAGET: Sportskommentator Arne Scheie mener hele United-maskineriet som må ta skylda etter fiaskoen i Sveits.
Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
SKYLDER PÅ HELE LAGET: Sportskommentator Arne Scheie mener hele United-maskineriet som må ta skylda etter fiaskoen i Sveits. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil alltid at laget skal vinne fotballkamper, men jeg klarer ikke å se slik på det nå. Hver eneste kamp vil minne meg på at vi røk ut av gruppespillet i Champions League. For å være ærlig, så driter jeg i om vi vinner Europa League. Manchester United skal hevde seg i Premier League, FA cupen og Champions League, sier Langerød.

- Kanskje de trenger nettopp den ydmykelsen for å reise seg. Det eneste som er dumt for min egen del er at kampene spilles torsdag på samme tid som Lydverket (der Slettemark er programleder). Derfor må jeg se kampene i opptak, sier Slettemark.

- Jeg kan forstå at når du spiser kirsebær med de store, så er det en nedtur å ta heisen ned én etasje. Det er mulig flere av spillerne mener det er en nedtur å spille mot de nest beste lagene, sier Scheie.

NEDERLAG: Wayne Rooney og United får ikke spille mer Champions League-fotball denne sesongen. Foto: EPA/PETER KLAUNZER
NEDERLAG: Wayne Rooney og United får ikke spille mer Champions League-fotball denne sesongen. Foto: EPA/PETER KLAUNZER Vis mer