- Som om en ishakke tok tak i låret mitt

Christina Vukucevic viser hvordan hun ble skadd. Se video

Hekkeprinsessen Christina Vukicevic kommer småløpende. Hun er kledd i kule jeans, har håret i ei strikkelue og smiler sitt bredeste Julia Roberts-smil. Skaden hun pådro seg i låret da hun falt stygt over en hekk på trening i september, blir stadig bedre. Sesongen er over, hun har akkurat fått førerkort, hund og ny bil.

Hva føler du nå?

- Jeg føler at dette er en bra dag. Jeg har ikke vondt i beinet, jeg har sovet til klokka elleve og jeg har spist ferskt brød.

Hva er det viktigste i livet ditt nå?

- Prioritet nummer én er å løpe så fort som mulig. Det er det jeg jobber for, og derfor er det viktig å bli helt bra i beinet. Jeg har lyst til å være 100 prosent fysisk forberedt til å løpe. I tillegg er selvsagt kjæreste, familie og venner viktig for meg. Det gir seg jo selv.

Hva er den største utfordringa du står overfor?

- Idrettsmessig er det å bli helt frisk i beinet.

Du måtte sy 22 sting da du falt over hekken. Ble du redd da du så skaden?

UNDER HEKKEN: Christina har ikke lenger vondt i beinet og har fått førerkort, hund og ny bil. Ikke så rart hun smiler bredt, kanskje? Foto: Erik Berglund
UNDER HEKKEN: Christina har ikke lenger vondt i beinet og har fått førerkort, hund og ny bil. Ikke så rart hun smiler bredt, kanskje? Foto: Erik Berglund Vis mer

- Det var skummelt! Det blødde mye, og sprutet ut blod med en gang. Jeg hadde både uflaks og flaks på én og samme tid, for det ser ut til å gå bra. Pappa ble nok mer redd enn meg. Han sa til VG: «Hun er en meget tøff jente» og «Jeg er en meget tøff mann, og derfor er hun en tøff jente.» Det var bare løgn. Han skulle vise steinansiktet sitt og være macho. I virkeligheten løp pappa rundt og holdt på å begynne å grine, mens han ringte etter sykebil. (Christina ler godt).

Hva er det største du har opplevd?

- Oj! Det største øyeblikket mitt håper jeg virkelig ikke jeg har opplevd ennå, men det var moro å delta i et så stort arrangement som OL. I det siste har det vært stort å få lappen og få min egen bil. Og jeg har vært litt deppa noen måneder, så jeg ble veldig glad da jeg fikk den nye hunden min, en mops.

Hva er din tyngste karriereskuffelse?

- Den tror jeg heller ikke jeg har opplevd ennå, for jeg har hatt framgang hvert eneste år. Men jeg husker fortsatt Ungdomsmesterskapet da jeg var 15 år. Jeg ledet før siste hekk, men snublet og ble nummer to. Det var første gang jeg ledet et løp, og når du er ung, så vil du så mye.

Hva er den beste avgjørelsen du har tatt?

- Å slutte med matematikk. Jeg sluttet så fort jeg kunne etter førsteklasse på videregående. Onkelen min er professor i matematikk i Serbia, men jeg er ufattelig dårlig.

Og den dårligste?

- Som om en ishakke tok tak i låret mitt

- Det er helt sikkert mange. I går fikk jeg min første parkeringsbot. Den var på 700 kroner, og jeg var to små minutter for seint ute. Det var en veldig dårlig avgjørelse å ikke legge på to kroner til på parkometeret.

Hva er det beste rådet du noen gang har fått?

- «Ikke spis snø, for da får du mark i magen.» Mamma sa det til meg hele tiden. Jeg spiste veldig mye snø da jeg var liten og bodde i Drøbak.

Den viktigste erfaringa du har høstet fra idretten og livet?

- At det er alfa omega å være tålmodig. Vær tålmodig selv om du har hatt en dårlig uke eller år. Det vil gå bedre hvis du fortsetter å stå på.

Hva er de avgjørende grunnene til at du ble hekkeløper?

- Jeg var dårlig i alt annet!

Det nekter jeg å tro...

- Jo, det er sant! Jeg var ingen barnestjerne, og da jeg var 12, 13 og 14 år var jeg dårlig i det meste. Pappa drev selv med hekk, og anbefalte meg å prøve idretten hans. Hekk var moro, men det var først da jeg ble 15-16 år at jeg viste talent.

Om du ikke drev med hekkeløp, hva skulle du da ha gjort?

- Jeg hadde nok holdt på med idrett av et slag. Ellers hadde jeg vel hatt et vanlig studentliv. Kanskje studert noe innen media. Ikke journalist, nødvendigvis, men noe innen tv eller produksjon. Det er det jeg ville gjort hvis jeg skulle begynt med noe nå. Gjerne jobbet med et show, med research og jobbet bak kamera.

Du kunne ikke tenke deg å stå foran kamera, da?

- Folk sier jeg passer best i stum radio, så jeg vet ikke helt.

Hva er ditt skjulte talent?

- Jeg er utrolig god til å kaste ting høyt opp i lufta, for så å fange dem med munnen. Som med druer for eksempel. Og jeg er god til å huske navn på sanger. Der er jeg helt autistisk. Jeg er god til å huske navn på personer også.

Hvem har vært dine mentorer og forbilder?

- Pappa. Han har lært meg veldig mye, både om livet generelt og ikke minst om idretten. Han er min beste venn, han er pappa, trener og manager. Andre forbilder har jeg ikke.

Hvem er ditt livs store kjærlighet?

- Andreas (Thorkildsen, spydkaster, journ.anm.), samboeren min.

Er det forlovelse på gang?

- Nei, jeg tenker ikke på sånt ennå. Jeg tror noen glemmer hvor ung jeg er. Jeg er jo bare 21 år.

Hva med barn da?

- Nei! Akkurat nå er barn mitt største mareritt. Jeg blir helt redd. Da vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Men jeg er glad i barn, altså. Jeg har en halvbror på to år, og han er veldig søt og morsom. Og jeg har stor respekt for jenter som velger å få barn i ung alder, og som klarer seg bra.

Hva gjør en person sexy i dine øyne?

- At han er flink til noe. At han brenner for noe, og at han har ambisjoner.

Hvem er Norges mest sexy person?

- Det er samboeren min igjen, Andreas.

Nummer to på lista da?

- He-he. Der har jeg ingen alternativer.

Hva bryr du deg om i verden?

- Jeg bryr meg om familien min. Og jeg bryr meg om kvinners rettigheter. Jeg er ikke sånn «hår under arma»-dame. Jeg er ikke feminist, og jeg er ikke så opptatt av om jenter får hoppe i hoppbakker eller ikke, men jeg er opptatt av kvinners rettigheter i andre deler av verden. Av undertrykkelse og misbruk. Jeg skulle gjerne gjort mer for å hjelpe kvinner som har det vanskelig.

Hva irriterer og frustrerer deg?

- Mange ting irriterer meg. Å stå i kø for eksempel. Eller folk som somler i kassa. Og folk som ikke har tatt pc-en eller lipglossen ut av bagasjen når de skal gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser. Jeg er nok litt utålmodig, særlig om høsten og vinteren. Da har jeg så mye klær på meg, og blir varm og svetter. Da blir jeg fortere irritert. Som for eksempel når pengene sklir rett gjennom automaten. Argh. For ikke å snakke om smuler på gulvet når jeg går barbeint.

Er du et husmoremne?

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg er ikke så flink til å lage mat, men jeg liker å ha det reint rundt meg. Jeg støvsuger to-tre ganger i uka, litt avhengig av hvor mye hunden min røyter.

Hvem har du fått nok av?

- Det er noen personer jeg har fått nok av. Kjente personer. Men jeg sier ikke hvem.

Hva ville folk aldri trodd om deg?

- At jeg liker den musikken jeg gjør. Favorittbandene mine er Slipknot og System of a Down. Det er hard musikk, heavy trash metal og rapcore. Jeg får aldri lov til å ta med CD på vorspiel, men jeg hører på det når jeg kjører bil og trener. Og jeg hører på det hjemme, selv om Andreas ikke er så begeistret. Snart skal jeg på Satyricon-konsert på Sentrum Scene og Slipknot i Spektrum.

Hvem ville du ha invitert til middag?

- George Bush. Da skulle jeg lært ham noen lekser og strammet ham opp litt. Det er mildt sagt hva jeg skulle ha gjort.

Hvem holder du med i den amerikanske valgkampen?

- Jeg håper selvsagt på Obama. Enhver normal person gjør vel det.

Den beste plata?

- System of a Down med «Toxicity».

Den beste boka?

- Krimbøkene i Stieg Larsson-trilogien.

Den beste filmen?

- Jeg liker filmer som er skumle og spennende og litt uhyggelige, slik som «Nattsvermeren». Og jeg likte «Training Day».

Hvordan vil du oppsummere sesongen din?

- Den gikk ikke helt som planlagt, men det var en god sesong. Jeg løp i snitt to tiendedeler bedre per løp enn i fjor, selv om jeg bare senket persen min med to hundredeler. Jeg var stabilt bedre i år enn i fjor, men jeg drømte selvsagt om å løpe under 13 sekunder. I år har jeg lært at jeg ikke må stresse så med den grensa.

Til slutt: Hva føler du nå?

- Nå føler jeg meg enda litt bedre enn i stad.

GRIPER ØYEBLIKKET: Hver fredag får du Sportmagasinet sammen med papirutgaven av Dagbladet.