SLET MED KROPPSBILDET: Håndballstjerna Isabelle Gulldén. Foto: AP Photo/Ben Curtis
SLET MED KROPPSBILDET: Håndballstjerna Isabelle Gulldén. Foto: AP Photo/Ben CurtisVis mer

Isabelle Gulldén om kroppspress

Som seksåring ble håndballstjerna fortalt at hun var tjukk: - Følelsen henger i ennå

- Jeg har mishandlet min egen kropp, og rett og slett syntes lite om den, sier Isabelle Gulldén.

(Dagbladet): Isabelle Gulldén er den desidert største håndballstjerna i Sverige, og herjer i CSM Bucuresti, som spiller Champions League-semifinale om ei drøy uke.

Sammen med lagvenninnene Amanda Kurtovic og Marit Malm Frafjord møter de Györ og Stine Bredal Oftedal og Kari Aalvik Grimsbø.

I et blogginnlegg forteller Gulldén nå om tankene hun har hatt rundt egen kropp, helt siden hun var liten. Allerede som seksåring fikk hun høre at hun var tjukk av klassekameratene.

- Følelsen henger i ennå, og jeg har kjempet mot min egen kropp i mange år. Jeg har mishandlet den, og rett og slett syntes lite om den. Tenk om jeg visste det jeg vet i dag, skriver Gulldén.

Elsker kroppen sin

Debatten om kroppspress kommer opp i ny og ne. Nå er håndballprofilen siste kvinne ut som innrømmer å ha slitt med selvbildet.

Akkurat nå, derimot, elsker Gulldén sin egen kropp. Det står til kontrast til den tiden hun googlet dietter.

- Jeg synes det er veldig viktig at man kan snakke om kroppen i toppidrett. Det er jo verktøyet vårt. Det handler ikke om vekt, men hvor godt man trener og presterer, skriver Gulldén videre.

Med tiden har selvbildet blitt bedre. Som 24-åring syntes også Gulldén at hun trente mye, men at hun likevel sto stille.

- Jeg fant ut at jeg ikke visste så mye om kosthold. Jeg tok kontakt med Sveriges Olympiske komité for å lære å kjenne min kropp og hvordan den er oppbygd, skriver Gulldén.

Viktig å være åpen

Hun fryktet at hun måtte på diett, men kostholdsplanen hun fikk inneholdt måltider fem ganger om dagen og mye mat. Dette gjorde at kroppen fungerte optimalt.

Det samme har hekkeløperen Pamela Dutkiewicz vært åpen om. Hun slet leng med eget kroppsbilde, men begynte å jobbe med ernæringsfysiologer som fikk henne tilbake på rett spor.

Professor ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, har forsket mye på jenter og idrett. Herunder blant annet jenters helse, spiseforstyrrelser, idrettsernæring og seksuell trakassering. Hun sa da at det er et klart kroppspress også i norsk idrett. Hun mente slike bemerkninger som Dutkiewicz fikk - om at hun var for tjukk - er helt uakseptabelt.

- Alle de som tør å si noe offentlig om hvordan de opplever dette, er gunstig. Det er mange som ikke tør å si noe om det, og heller ikke yte motstand hvis det for eksempel dukker opp nye regler eller krav til bekledningen, sa Borgen til Dagbladet.