Som skapt for sprint

494 av verdens 500 raskeste menn og kvinner har vest-afrikansk opprinnelse, men så enkelt er det likevel ikke å vinne i sprint.

SOM SKAPT FOR SPRINT:  494 av verdens 500 raskeste menn og kvinner har vest-afrikansk opprinnelse, men så enkelt er det likevel ikke å vinne i sprint, skriver Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO DDP / MICHAEL KAPPELER
SOM SKAPT FOR SPRINT: 494 av verdens 500 raskeste menn og kvinner har vest-afrikansk opprinnelse, men så enkelt er det likevel ikke å vinne i sprint, skriver Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO DDP / MICHAEL KAPPELER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA den legendariske amerikanske baseball-spilleren Babe Ruth satte enda en rekord med 59 homeruns i 1921, ble han fraktet til Columbia University for å finne forklaringen på hvorfor nettopp han var så spesiell.

Undersøkelsen der endte med en vitenskapelig erklæring om at Ruth hadde 50 prosent mer effektiv slagstyrke enn en gjennomsnittlig kropp, hva nå det skulle bety for utvelgelsen av ettertidas baseballspillere.

For hva betyr det for friidretten at Usain Bolt fra den gamle slaveøya Jamaica leker med alt av rekorder og konkurrenter, mens siste grovtelling av statistikkene viser at bare 6 av verdens 500 raskeste menn og kvinner har etniske røtter utenfor Vest-Afrika?

KOMBINASJONEN mellom ulike fysiske prestasjoner og etnisitet har pirret forskere og annet folk lenge før lille Jamaica med 2,8 millioner innbyggere begynte å vinne det meste på de klassiske sprintdistansene. Men den totale dominansen under Beijing-OL i fjor aktualiserte de ulike etniske forklaringene.

Doktor William Aiken, president i landets urologiske forening, kom med den strammeste da han etter Bolts oppvisning trakk forbindelsen mellom den mannlige befolkningens generelt høye testosteroninnhold og virkninger som overhyppighet av prostatakreft og sprintere i verdensklasse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer