Som skapt for sprint

494 av verdens 500 raskeste menn og kvinner har vest-afrikansk opprinnelse, men så enkelt er det likevel ikke å vinne i sprint.

SOM SKAPT FOR SPRINT:  494 av verdens 500 raskeste menn og kvinner har vest-afrikansk opprinnelse, men så enkelt er det likevel ikke å vinne i sprint, skriver Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO DDP / MICHAEL KAPPELER
SOM SKAPT FOR SPRINT: 494 av verdens 500 raskeste menn og kvinner har vest-afrikansk opprinnelse, men så enkelt er det likevel ikke å vinne i sprint, skriver Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO DDP / MICHAEL KAPPELERVis mer

DA den legendariske fargete amerikanske baseball-spilleren Babe Ruth satte enda en rekord med 59 homeruns i 1921, ble han fraktet til Columbia University for å finne forklaringen på hvorfor nettopp han var så spesiell.

Undersøkelsen der endte med en vitenskapelig erklæring om at Ruth hadde 50 prosent mer effektiv slagstyrke enn en gjennomsnittlig kropp, hva nå det skulle bety for utvelgelsen av ettertidas baseballspillere.

For hva betyr det for friidretten at Usain Bolt fra den gamle slaveøya Jamaica leker med alt av rekorder og konkurrenter, mens siste grovtelling av statistikkene viser at bare 6 av verdens 500 raskeste menn og kvinner har etniske røtter utenfor Vest-Afrika?

KOMBINASJONEN mellom ulike fysiske prestasjoner og etnisitet har pirret forskere og annet folk lenge før lille Jamaica med 2,8 millioner innbyggere begynte å vinne det meste på de klassiske sprintdistansene. Men den totale dominansen under Beijing-OL i fjor aktualiserte de ulike etniske forklaringene.

Doktor William Aiken, president i landets urologiske forening, kom med den strammeste da han etter Bolts oppvisning trakk forbindelsen mellom den mannlige befolkningens generelt høye testosteroninnhold og virkninger som overhyppighet av prostatakreft og sprintere i verdensklasse.

Ifølge Aiken er det historiske utgangspunktet slavehandelen fra Vest-Afrikapå 1600 —og 1700-tallet der øya var blant de siste stoppene på denne makabre ruta. Bare de sterkeste overlevde så lenge om bord at de kunne settes av på Jamaica og slik danne grunnlaget for en befolkning med ekstra høyt testosteroninnhold.

Den forklaringen er også en måte å forme en sterk nasjonal identitet på.

MEN å sannsynliggjøre en vitenskapelig sikker sprintsuksess har vist seg noe mer komplisert.

Etter OL-suksessen ble den oppskriften i flere internasjonale medier knyttet til ACTN3-genet som er mye mer vanlig hos en som er født på Jamaica enn for eksempel i Europa. Dette genet styrer proteinet a-actinin-3 som finnes i den raske typen muskelfibre som legger grunnlaget for gode resultater i alle eksplosive idretter.

Sportsforskere anser at et effektivt ACTN3-gen kan utgjøre så mye som to, tre prosent av prestasjonen i en sprint, men denne forklaringsmodellen har også et betydelig svakhet: Det er ingen forskjell på ACTN3-nivået hos befolkningen med røtter i Vest-Afrika og for eksempel østafrikanere fra Kenya eller Etiopia.

Da kladder det på veien til raske etniske forklaringer av idrettssuksess. For alle som kan sin friidretts-sosiologi vet at mens vestafrikanerne dominerer sprint tilhører utholdenhetsøvelsene løperne fra nettopp Kenya og Etiopia.

MENS det er lett å se de etniske forskjellene på resultatlistene fra ulike idretter, er det mer enn vrient å forklare dem ut fra det som hittil er gjort innen forskning.

Det gjør at det tilsynelatende er mer meningsfullt å knytte resultatforskjellene til geografiske forhold som høyde over havet og terreng eller bare kulturelle omgivelser.

På det siste punktet skiller i hvert fall Jamaica seg ut. Det er tradisjonelt selve sprintlandet der det å løpe fortest også gir mest sosial kred. For hvor finner du ellers et nasjonalt skolemesterskap i sprint der hele årskull jobber for å kvalifisere seg?

USAIN BOLT gjorde det som tenåring og ble oppdaget av en friidrettstrener. Resten er en sportshistorie til å skjønne selv om 100 meter-løpet hans forleden var en tilnærmet utrolig opplevelse.

I beste fall vil mer genforskning gjøre slike prestasjoner til å forstå. I verste fall dreier det seg bare om å skape utøvere som blir formet for sprintgull eller hvilken som helst sportsbragd.

Da er det bedre å være etterkommer av vestafrikanske slaver på Jamaica og dessuten være raskest i verden.