Som skapt for TV

Her er bildene du kommer til å se på. Esten O. Sæther kommenterer.

TIDENES  beste langrennskonkurranse ble avsluttet i dag, men egentlig er Tour de Ski bare en begynnelse.

I løpet av en drøy uke har noen nye løpere og en annerledes konkurranseform gjort sporten tilgjengelig for et bredere publikum. Så bra blir det når en sport klarer å unngå å være seg selv nok. Nå jubler nesten vi nordmenn; denne idrettens konservative skriftlærde, for den store forandringen:

- Bra at det er blitt slik, sa Petter Northug til NRK-veteranen Karen Marie Ellefsen i målområdet, og den unge trønderen hyllet ikke denne nye måten å arrangere langrenn på fordi han selv akkurat hadde pint seg til en av sine beste idrettsprestasjoner:

- Dette er artig for publikum, konkluderte Petter.

DET er en grei forklaring for en 22-åring som i beste fall skal leve godt av idretten sin i mange vintere framover. Når publikum står stadig tettere rundt slalåmbakken i Val di Fiemme og TV-ratingen viser nye langrennsrekorder, blir det gode tider for dem som liker å gå fort på ski.

Da får det ikke hjelpe at noe av distansen underveis virker fremmed selv for de best trente. De sterkeste løperne forble uansett raskest.

Mendet ser virkelig annerledes ut.

Jeg har et svært privat videopptak av meg selv tatt for noen år siden under Marcialonga-innspurten opp den andre fjellsida av Val di Fiemme som jeg tar fram hver gang jeg tror jeg selv er en ganske ok langrennsløper. Det opptaket av en stiv, stavrende mosjonist i motbakkeskøyting punkterer øyeblikkelig selv det mest oppblåste ego.

Som skapt for TV

På et ganske annet nivå kommer heller ikke Dario Cologna til å plukke fram skøytetakene fra partiet med 28% stigning når han en gang skal dokumentere starten på det som kan bli en av sportens flotteste karrierer.

Men målgangen med det sveitsiske flagget rett etter, kan han ta fram ofte.

Det kan lederne i det internasjonale Skiforbundet (FIS) også gjøre. Det er de som har presset på for å endre sporten i en mer publikumsvennlig retning, og vi nordmenn har vel ikke akkurat klappet de ulike forsøkene fram.

Nå viser det seg at langrennssjef Vegard Ulvang og hans mellomeuropeiske kollegaer har gjort det rette, og nettopp Dario Cologna er selve eksempelet på det.

SELV  med alle underholdningstriks underveis for å gjøre langrenn til en TV-opplevelse, ble den mest komplette løperen stående igjen på toppen av Alpe Chemis som suveren vinner.

Dario Cologna mestret alt. Han fulgte nesten Axel Teichmann i prologen, han dro fra tyskeren i klassisk stil skulder mot skulder, han spurtet greit i trange byløyper i Praha og enda bedre der han fikk mer plass til å skøyte, pluss at han plukket bonussekunder på 2-mils tur like ubesværet som hvilken som helst tradisjonell langrennskonge opp gjennom historien har rykket fra konkurrentene.

DET eneste lille tegnet til svakhet kom da han måtte avslutte en 15km i Nove Mesto alene i skogen, men det viste seg å være en tilfeldighet.

Da Cologna gikk alene igjen med verdenseliten halsende etter seg, vant han som han ville. Det blir klassiske karrierer av slikt.

Som skapt for TV

  samme viset blir det klassisk underholdningsidrett av en avslutning som den opp Alpe Chemis. Her flyter langrennssportens fornyelse sammen med en annen europeisk sportstrend. Motbakkeløping blir stadig mer populært også her hjemme.

Dario Cologna er selvsagt en god motbakkeløper i barmarkssesongen slik de norske langrennsløperne nesten følger spesialistene på de stadig økende tilbudene fortest mulig opp på norske fjelltopper.

SNART  vil dette gi oss nye mer komplette langrennsløpere og etter hvert til og med en sammenlagtvinner i Tour de Ski. Den fabelaktige distansesetida til Therese Johaug opp slalåmbakken forteller om mulighetene.

En jente som slår Virpi Kuitunen med over to minutter i det mest TV-vennlige terrenget, har mye å glede seg til i denne nye langrennssporten.