- Som spiss er det første man tenker på å score mål

Melissa Wiik forsvarer kjæresten.

I FYR OG FLAMME: Brann-spillerne var rasende på Peter Kovacs da Odd-spissen utnyttet at Håkon Opdal gikk ned med skade og satte ballen i åpent mål.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
I FYR OG FLAMME: Brann-spillerne var rasende på Peter Kovacs da Odd-spissen utnyttet at Håkon Opdal gikk ned med skade og satte ballen i åpent mål.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): Odd Grenland - Brann 5-1.

Av Peter Kovacs 42 fulltreffere for Odd Grenland i cup- og seriesammenheng, står nok 2-0 målet mot Brann i gårsdagens kvartfinale som det aller enkleste 31-åringen har scoret. Sannsynligvis er det også den nettkjenningen som kommer til å bli husket lengst.

Fra tribuneplass på Skagerak Arena kunne Melissa Wiik se kjæresten bruke noen små sekunder på å bli den mest upopulære mannen i Bergen og omegn da han trillet ballen i et keeperløst mål.

Som landslagsspiss og målgarantist i Toppserien for Stabæk (nummer to på toppscorerlista med 15 må), har Wiik i likhet med kjæresten nese for mål. Hun er imidlertid usikker på hva slags løsningen hun hadde valgt dersom hun hadde vært i Kovacs sine fotballsko.

- Det er vanskelig å si hva jeg ville ha gjort. Det er en spesiell situasjon, særlig ettersom det er keeperen som går i bakken. Jeg har ikke fått sett reprisen, men fra der jeg satt så det ut som om han skled i det Peter gikk i press. Dessuten var det Brann-spillere som løp etter for å forsvare målet. Kanskje burde ballen blitt spilt utover linja, men som spiss er det første man tenker på å score mål, sier Wiik til Dagbladet.

Wiik, som skal i aksjon for Norge under kvinne-EM i Finland om tre uker, understreker at kjæresten på ingen måte er en ufair spiller, og at dem som hevder han opptrer usympatisk ikke kjenner ham særlig godt. Samtidig peker hun på at dommeren tross alt har myndighet til å underkjenne målet.

- I etterkant er det lett å si hva man burde ha gjort, men dette skjer fort og i kampens hete. Man spiller til dommeren blåser i fløyta. Dessuten er jeg sikker på at Peter ville ha tatt det helt fint om scoringen ikke hadde blitt godkjent, sier Wiik.

Fulgte regelboka
33 minutter ut i første omgang på Skagerak Arena i kvartfinalen mellom Odd og Brann inntraff det som er sesongens situasjon i norsk fotball:

Håkon Opdal hadde minutter i forveien mottatt behandling for en smell i kneet etter en kollisjon med lagkamerat Hassan El Fakiri. Da den vanligvis pålitelige Brann-sisteskansen helt upresset skulle klarere ballen, var det noe som slo seg fullstendig vrangt i kneleddet. Opdal falt til bakken som en potetsekk og ballen ble liggende fri ved siden av en paralysert målvakt.

Som Wiik påpeker er det noe som heter at man spiller til fløyta går, et motto særlig spisser lever etter. Da dommer Brage Sandemoen ikke vurderte Opdals situasjon som alvorlig nok til å stoppe spillet, kunne Kovacs derfor doble hjemmelagets ledelse med regelboka på sin side.

Spørsmålet var imidlertid om Kovacs ikke tøyde strikken for fair play forbi bristepunktet. En synlig utilpass Odd-spiss jogget tilbake mot midtstreken uten å jubel og smil, men kom ikke særlig mange meterene avgårde før han var omkranset av rasende rødtrøyer med Eirik Bakke i spissen.

- Burde byttet ut Opdal
Det manglet ikke på moraliserende pekefingre fra Brann-leiren etter kampslutt, og sportslig leder Roald Bruun-Hansen varslet at klubben vurderte en formell protest for å stable på beina en prinsipiell debatt om hvilke kjøreregler som skal gjelde for fair play i norsk fotball. Trusselen om protest ble imidlertid trukket tilbake seint lørdag kveld.

- Jeg lurer på hva Brann ville ha gjort i en tilsvarende situasjon. Jeg skjønner at de blir litt frusterte, og det at det skjer med keeperen gjør det litt ekstra spesielt. Samtidig hadde han (Opdal) allerede en skade som ble forverret, og han burde nok ha gått ut før, minner Wiik om.

FORSVARER KJÆRESTEN: Melissa Wiik (t.v.) er i likhet med kjæresten Peter Kovacs en måljeger. Den norske landslagsspissen synes det var en vanskelig situasjon å vurdere, men framhever at som spiss spiller man til fløyta går.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FORSVARER KJÆRESTEN: Melissa Wiik (t.v.) er i likhet med kjæresten Peter Kovacs en måljeger. Den norske landslagsspissen synes det var en vanskelig situasjon å vurdere, men framhever at som spiss spiller man til fløyta går. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Samtidig taler sluttresultatet sitt tydelige språk; Brann var sjanseløse mot et sedvanlig hjemmesterkt Odd-lag. Kovacs' scoring ble i så måte heller ikke direkte kampavgjørende, selv om tidspunktet den kom på selvfølgelig ga vertene ytterligere ro til å spille sitt eget spill, som igjen sikret tre strake cupsemifinaler for tidenes kongepokalgrossist i norsk fotball.