FRA SMÅ KÅR: Eric Bailly er fra Elfenbenskysten. Som tenåring sluttet han på skolen for å passe en telefonkiosk - slik tjente han penger til å kunne holde på med det han ønsket. Foto: Reuters / Andrew Yates
FRA SMÅ KÅR: Eric Bailly er fra Elfenbenskysten. Som tenåring sluttet han på skolen for å passe en telefonkiosk - slik tjente han penger til å kunne holde på med det han ønsket. Foto: Reuters / Andrew YatesVis mer

Eric Bailly

Som tenåring var han «sjef» for en telefonkiosk. Nå skal han bli Manchester Uniteds midtstopperbauta

- Jeg har jobbet hardt for å komme dit jeg er i dag, sier Bailly.

(Dagbladet): Eric Bailly (23) ble kjøpt av Manchester United foran fjorårssesongen med ett mål for øye: Han skulle bli klubbens nye bauta i midtforsvaret.

23-åringen fra Elfenbenskysten slet med skader i sin første sesong, men ser nå ut til å være tilbake i storslag. Denne sesongen kommer han utvilsomt til å bli viktig for et Manchester United som er på jakt etter ny storhet.

Av The Guardian omtales midtstopperen som en rolig og sindig fyr, men ambisjonene er klare:

- Vi skal vise at Manchester United holder verdensklasse.

Skadeplaget

Eric Bailly var Jose Mourinhos første signering etter at han ble Manchester United-manager sommeren 2016. Bailly så umiddelbart ut til å bli en suksess: Etter debuten mot Leicester i Community Shield, ble han kåret til banens beste spiller. En uke seinere gjentok han bedriften mot Bournemouth i ligaåpningen.

Men i slutten av oktober pådro han seg en alvorlig kneskade, seinere også et par småskader, som holdt ham ute. Han var likevel sterkt delaktig i de røde djevlenes Europa League-triumf - selv om han gikk glipp av finalen etter at han ble utvist i semifinalen.

Det er allerede en kjent sak at flere av verdens beste fotballspillere kommer fra små kår. Eric Bailly er også blant dem som har jobbet seg opp fra lite til noe stort. Det som er forbløffende er at Bailly knapt hadde spilt en tellende 11-er kamp før for fem (!) år siden.

Sjef i telefonkiosk

Men drømmen om å bli en profesjonell fotballspiller har alltid vært der for Bailly. Unggutten sluttet faktisk på skolen etter så vidt å ha blitt tenåring - for å være «sjef» for en telefonboks i Elfenbenskystens hovedstad, Abidjan.

- I Afrika er det folk som lever vanskeligere liv, men ja, som barn begynte jeg å jobbe, sier Bailly til Daily Telegraph.

I SPANIA: Eric Bailly hadde en sesong i Villarreal før han ble Manchester United-spiller. Her i duell med Atletico Madrids Antoine Griezmann. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
I SPANIA: Eric Bailly hadde en sesong i Villarreal før han ble Manchester United-spiller. Her i duell med Atletico Madrids Antoine Griezmann. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO Vis mer

Hver ettermiddag tømte han ut vekslepengene og gikk videre til å spille fotball sammen med andre håpefulle fotballtalenter. Bailly ble oppdaget av Espanyol under en treningsleir i Burkina Faso.

- Jeg har vært heldig som har fått hjelp av pappa, men jeg har også måttet jobbe hardt. Dette med telefonkioskene gjorde jeg for å tjene litt penger og for å løse mine egne problemer. Jeg kan ikke alltid lene meg på foreldrene mine. De har alltid prøvd å hjelpe meg, men jeg måtte jo gjøre noe selv for å oppnå drømmen, sier Bailly.

Et ungt talent

Bailly er for øvrig nest yngst av fire søsken, noe han mener har formet han som person. Det har også vist ham at arbeidsmoral er viktig.

- Livet mitt var normalt. Jeg skal ikke klage på livet mitt. Jeg har vært så heldig å ha foreldre som har jobbet hardt og hjulpet meg, på alle mulige måter, for å ta meg dit jeg er i dag. Min drøm, var som hos andre unge, å bli best mulig, sier ivorianeren til The Guardian.

Og man må vel kunne si at drømmen er nådd. Bailly ble i 2013 hentet til Espanyol, og derfra gikk ferden videre til Villarreal og Manchester United. Som ung drømte han om å bli den nye Didier Drogba - som hadde sin storhetstid under nettopp Mourinho i Chelsea.

Men de defensive kvalitetene viste seg fort, og Bailly begynte så å se opp til Real Madrid-midtstopper Sergio Ramos.

- Jeg prøvde å spille spiss selv om jeg ikke var typen, men så begynte jeg å vokse opp og innså at en karriere som proff kunne nærme seg. Da fulgte jeg mye med Ramos, sier Bailly.

En familie

Nå har han funnet seg godt til rette i Manchester United, selv om han innrømmer at det var et stort steg fra Villarreal.

- Det var ikke så enkelt å komme dit, der det var spillere som hadde mye mer erfaring i den engelske ligaen. Men for meg var det ikke vanskelig, fordi jeg har gode lagkamerater som hjalp til og alltid passet på meg, og jeg kom enkelt inn i gruppa. Jeg er så heldig at jeg er en del av en garderobe som er som en familie, sier Bailly.

Bailly, som var på besøk hjemme i Elfenbenskysten da han fikk høre at Manchester United ville ha ham, ble veldig overrasket.

- Jeg trodde ikke det var sant. Jeg trodde det var en drøm. Så fant jeg jo ut at det var sant, at United var interesserte. Det var stort for meg. Jeg er så takknemlig for alt som har skjedd.