Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sommer-OL i fare: - Bekymret

Coronaviruset skaper usikkerhet i store deler av verden - også i OL-landet Tokyo.

USIKKERHET: Virusutbruddet skaper bekymring før OL. Foto: NTB Scanpix
USIKKERHET: Virusutbruddet skaper bekymring før OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

IOC-veteran Dick Pound kom med et illevarslende signal tirsdag:

OL kan være i fare på grunn av coronaviruset. Ifølge 77-åringen skal en avgjørelse på om mesterskapet avholdes, fattes seinest i slutten av mai.

Utbruddet av viruset, og frykten for spredning, skaper nå problemer verden over. Flere byer i Kina er i såkalt «lockdown», i tillegg til at arrangementer i Italia utsettes eller stoppes på grunn av virusfrykt.

- Bekymret

Gerhard Heiberg sier til NTB at de er bekymret for OL-et, og at de følger situasjonen nøye.

- Ja, IOC er selvfølgelig bekymret. Derfor sier jeg at vi følger nøye med på det som skjer, ikke bare i Kina, men også i Japan. IOC er nødt til å være på ballen absolutt hele tiden, sier det norske æresmedlemmet.

Heller ikke det medisinske apparatet i den norske OL-troppen er bekymret per dags dato, skriver Aftenposten.

- Det er noe vi fra helseteamet diskuterer, men det er ikke noe som bekymrer oss per i dag. Vi følger med og diskuterer informasjonen som kommer fra uke til uke, sier Thomas Torgalsen, medisinsk ansvarlig for sommer-OL i Olympiatoppen.

Japan slår tilbake

Men Torgalsen sier at dersom viruset blir en global, langvarig epidemi med store utbrudd utover våren og sommeren, vil OL sannsynligvis ikke bli arrangert.

- Foreløpig ser det ut til at dette er veldig usannsynlig, sier han.

Japans regjering står fast på at sommer-OL i juli og august går som planlagt til tross for økende global virusfrykt.

Kabinettssekretær Yoshihide Suga sier at det er IOCs offisielle holdning at alle forberedelser til lekene går som planlagt, og at det ikke er noen grunn til å tvile på at de blir avviklet, til tross for at covid-19-viruset også har nådd Japan og at det er fare for en viruspandemi.

Avventer EM-avklaring

En OL-avklaring må uansett komme i god tid av hensyn til blant annet utøvere, medier og sponsorer.

Før den tid er det imidlertid også et fotball-EM. Det står inntil videre ikke i fare, men situasjonen kan forandres om viruset fortsetter å spre seg.

- Akkurat nå avventer vi situasjonen. Vi vurderer land for land og fotballen må følge de ordrene som kommer fra de individuelle nasjonene, sier visepresident i UEFA, Michele Uva, blant annet gjengitt i Aftonbladet.

- Døra til EM stenges bare om situasjonen forverrer seg, fortsetter han.

EM spilles mellom 12. juni og 12. juli og skal avvikles i tolv ulike land.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!