Champions League: Tottenham - Manchester City 1-0

Son helt - da Kane ble skadet og VAR fikk profiler til å frese

VAR ga Manchester City et straffespark som fikk fotballprofiler til å koke. Fernandinho albuet Harry Kane uten å få straff. Kane forlot senere banen med skade. Så leget magikeren Son Heung-min alle sår.

1-0: Son Heung-Min sendte Tottenham i ledelsen over Manchester City - og ble kampens store helt. Foto: Ian KINGTON / AFP
1-0: Son Heung-Min sendte Tottenham i ledelsen over Manchester City - og ble kampens store helt. Foto: Ian KINGTON / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Tottenham - Manchester City 1-0 (0-0)

VAR fortsetter å skape debatt og temperatur.

Diskusjonen eskalerer etter kveldens heftige Champions League-kvartfinaler, ikke minst i lys av straffesparket som Manchester City ble tildelt borte mot Tottenham på Spurs' nye storstue Tottenham Hotspur Stadium i kveld.

10 minutter viste kampuret da Raheem Sterlings skudd ble blokkert av hånda til Danny Rose, som stupte fram og gjorde seg større med hånda, hvor ballen ble truffet.

Dommer Björn Kuiper valgte først å gi Manchester City corner. Ingen spillere reagerte på den avgjørelsen.

Så fikk Kuiper en beskjed inn på øret.

Sterke reaksjoner

Og så kom kontrabeskjeden.

VAR valgte å gripe inn og dømme straffespark, selv om ingen av spillerne reagerte i situasjonen.

- Umiddelbart tenker jeg at jeg ikke ville ha dømt straffespark, men det er lenge siden jeg har gitt opp å forstå handsregelen, kommenterte Lars Tjærnås i Viasats sending.

- Det er ikke dette VAR skal bli brukt til. Det er ikke en åpenbar forseelse, skriver legendariske Gary Lineker på Twitter.

- Kanskje var det straffe. Men ingen spillere ropte på straffe. Ingen supportere. Ingen rundt meg. Bare VAR. Notert, supplerer Jan Åge Fjørtoft.

- Jeg kan forstå hvorfor dommeren ga City straffen, men jeg er ikke enig, konkluderer BBC' fotballekspert Chris Sutton.

- Det sykeste er at han får gult kort i tillegg. VAR kan ta viljehands, men bør la det andre gå, sier Rune Bratseth i Viasats Champions League-studio.

STRAFFE. Raheem Sterling traff Danny Roses arm med dette skuddet og ble tilfelt straffespark. Det skaper stor temperatur. Sergio Agüero misbrukte for øvrig straffesparket i duellen mot Hugo Lloris. Foto: NTB Scanpix
STRAFFE. Raheem Sterling traff Danny Roses arm med dette skuddet og ble tilfelt straffespark. Det skaper stor temperatur. Sergio Agüero misbrukte for øvrig straffesparket i duellen mot Hugo Lloris. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ekspertdommen

Tidligere FIFA-dommer og nå dommerekspert i Nordicbet Svein-Erik Edvartsen er imidlertid klar på at straffen er riktig idømt.

- Det er klar straffe, sier Edvartsen til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Tottenham-spilleren gjør seg større ved å ha armen ut fra kroppen. Med dagens retningslinjer, fortolkninger og kriterier, anses dette som en unaturlig stilling og dermed straffespark. Dette trumfer øvrige kriterier når det gjelder hands i slike situasjoner. Meget bra av kampens VAR, Danny Makkelie, som selv er Champions League-dommer fra Nederland. Han og Kuipers har jobbet mye sammen og igjen ser vi resultatet av meget godt teamsamarbeid, sier den tidligere FIFA-dommeren.

Han forstår ikke hvorfor Bratseth reagerer på at Rose i tillegg fikk gult kort.

JUBEL: Tottenham slo tilbake - etter VAR-dramaet før pause. Foto: Ian KINGTON / AFP)
JUBEL: Tottenham slo tilbake - etter VAR-dramaet før pause. Foto: Ian KINGTON / AFP) Vis mer

- Det er også meget bra at det ble gitt gult kort. Årsaken til at det ble gitt, er at dette var skudd på mål. Da er retningslinjene klare på at det i tillegg til straffe også skal gis gult kort.

Bommet

Sergio Agüero gjorde seg deretter klar, men fra ellevemetersmerket gikk han tapende ut av duellen mot keeper Hugo Lloris.

Den franske landslagsmålvakten dro fram en feberredning og sørget for fortsatt balanse i regnskapet.

Lloris har dermed reddet tre av tre straffespark for Tottenham i 2019, ifølge Opta.

0-0 sto seg til pause etter Agüeros straffebom.

Kane-skade og Son-mål

Like etter hvilen måtte Tottenhams stjernespiss Harry Kane forlate med banen - i det som kan se ut som enda en ankelskade for Kane.

Det er i så fall svært kritisk for Spurs i sesongavslutningen.

HELT: Son Heung-min. Foto: Reuters/Paul Childs
HELT: Son Heung-min. Foto: Reuters/Paul Childs Vis mer

Likevel gikk vertene opp i 1-0-ledelse over Manchester City ti minutter før full tid.

Son Heung-min løp seg fri, hentet opp ballen helt ved dødlinja, vendte opp og banket inn 1-0 for Tottenham - på lekent, effektiv og mesterlig vis.

Etter noen sekunder i spenning i påvente av VARs undersøkelse om ballen var ute eller ei, ble scoringen godkjent - til enorm jubel på Spurs' nye storstue.

- Burde blitt utvist

Tottenham burde ha fått spille 2. omgangen med én mann mer enn Manchester City.

Dommer Kuipers hang imidlertid ikke med på albuen som Fernandinho ga Harry Kane like før pause.

- City-spilleren burde blitt utvist for voldsom opptreden på grunn av «albueslaget» i bakhodet på Kane. Dersom dommeren selv ikke så det, burde VAR anbefalt ham å se situasjonen på samme måte som han gjorde i forbindelse med straffesituasjonen, sier Edvartsen til Dagbladet.

Tottenham klarte likevel å slå Manchester City 1-0 på sin nye lekegrind i kveld og har et pent utgangspunkt før returoppgjøret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer