Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kathrine Harsem:

Sønderknust: - Forbannet og lei meg

Det er ikke lenge siden Kathrine Harsem tok steget opp på pallen i verdenscupen og var en medaljekandidat i OL i Pyeongchang. Så startet marerittet.

MARERITTÅR: Kathrine Harsem bruker sterke ord for å beskrive hvor tøft det siste året har vært for henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MARERITTÅR: Kathrine Harsem bruker sterke ord for å beskrive hvor tøft det siste året har vært for henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

KONNERUD (Dagbladet): I januar 2018 tok Kathrine Harsem steget opp på pallen i Planica. Etter å ha vunnet prologen, gikk hun inn til 2. plass i verdenscupsprinten, bare slått av Stina Nilsson.

Kort tid seinere ble hun nr. 4 i prøve-VM i Seefeld og kvalifiserte seg for OL i Pyeongchang. Der var hun en solid medaljekandidat på sprinten.

Etter det har lite fungert for Kathrine Harsem.

Skigleden forsvant.

Marerittet startet.

- Jeg har hatt et år med fryktelig mye motgang. Jeg har hatt det kjempetøft. Det har vært helt forferdelig, forteller Kathrine Harsem til Dagbladet.

HØYDEPUNKTET: Kathrine Harsem var på pallen i verdenscupsprinten i Planica i 2018, sammen med Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla. Etter det har Harsem hatt det svært tungt. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
HØYDEPUNKTET: Kathrine Harsem var på pallen i verdenscupsprinten i Planica i 2018, sammen med Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla. Etter det har Harsem hatt det svært tungt. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Vis mer

Problemene skyldes primært det hun beskriver som mentale utfordringer, som igjen har påvirket hennes fysiske kapasitet.

- Jeg har ikke hatt lyst til å gjøre dette her. Samtidig har jeg hatt en annen side i meg som har hatt lyst til å vise at jeg fortsatt kan. Det har ikke vært morsomt.

- Forbannet og lei meg

Tilbake i konkurranse - med flere seirer i norgescupen denne vinteren og comeback i verdenscupen i Oberstdorf forrige måned - har Harsem fått erkjenne at ikke alt er som før.

- Det høres kanskje rart ut, men det føles nytt for meg å konkurrere igjen. Da blir jeg nok ekstra spent og stiv over bakkene, som gjør at jeg kjører veldig dårlig i utforkjøringene. Jeg blir forbannet og lei meg for at jeg er så dårlig nedover, sier Harsem.

Se langrennsstjernas sterke skildring av marerittåret i møte med Dagbladet her:

TUNGT ÅR: Kathrine Harsem har forsvunnet helt fra toppen av langrennssporten, nå snakker hun ut om den tunge tiden. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Denne vinteren har utviklingen endelig gått riktig vei igjen - etter en blytung fjorårssesong som ble innledet med den skremmende kollapsen i Toppidrettsveka og som ble avsluttet med at hun ble vraket fra landslaget.

- Det var ekkelt og skremmende. Samtidig var det faktisk bra at det skjedde, sa Kathrine Harsem til Dagbladet da.

- Hvorfor mener du det?

- Jeg tror det hadde skjedd uansett. Jeg er for glad i å presse kroppen hardt over lang tid. Da er det fort gjort at det bikker over.

Vendepunkt

De siste månedene har det løsnet. Harsem vant i november et norgescuprenn, 10 kilometer klassisk på Gålå, med over minuttet foran Hedda Østberg Amundsen.

Da begynte lyset å skinne over 30-åringen igjen.

På Lygna forrige måned vant Harsem dessuten to nye norgescuprenn på rappen, både på 10 kilometer klassisk og fristil.

Det ga 30-åringen muligheten til et verdenscupcomeback i Oberstdorf, hvor hun ble nr. 30 på skiathlon-øvelsen. Da var det over ett år siden forrige verdenscuprenn Harsem deltok i.

Også stortalentet Marte Mæhlum Johansen har møtt mye motgang det siste året - og lot tårene trille i helga:

I TÅRER: Marte Mæhlum Johansen har to gull i junior-VM på merittlista og har herjet med Ebba Andersson. I vinter har hun hatt det tøft. I dag kom tårene i møte med Dagbladet. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Flaut

I NM på Konnerud i helga hadde den tidligere landslagsløperen store forventninger, men var skuffet etter 9.-plassen på 15 kilometer klassisk, 2.22 minutter bak Therese Johaug.

- Jeg hadde store forhåpninger og har følt meg i bra form, men hadde dessverre ikke de optimale skiene. Det er nok litt fordi jeg kjører altfor dårlig nedover og sliter av smøring. Jeg tror egentlig ikke at det er smørerens feil, sier Harsem til Dagbladet etter helgas NM på Konnerud og skylder på seg selv og egne utforegenskaper.

- Jeg blir veldig forskremt, siden jeg kjører så dårlig nedover og taper både plasser, tid og smøring. Da er det kjipt å føle seg bra i bakkene, når jeg taper så mye i utforkjøringene.

- Når ble utforkjøringene et problem for deg?

- Jeg har egentlig vært litt utrygg nedover i mange år, men det har vært spesielt ille denne vinteren. Det er flaut. Det er mulig det henger sammen med at jeg har fokusert på å bli bedre oppover. Det er fortsatt uvant å gå skirenn - og plutselig være inne i bobla igjen som de andre har vært i halvannet år.

Heldigvis har Harsem vært gjennom det verste - og er nå på rett vei igjen.

Vendepunktet

Nå drømmer hun om å finne tilbake til sitt aller beste nivå.

- Det har begynt å snu. Jeg er tilbake og går skirenn. Det er stort steg i riktig retning. Nå er det morsomt å gå skirenn igjen, selv om jeg er skuffet over meg selv hvor dårlig utforegenskapene mine er, sier 30-åringen.

- Når snudde det?

SJOKKERT: Ansgar Evensen sjokkerte hele Ski-Norge med å vise fingeren til TV-kameraene før seieren på sprinten. Sjokkert ble også verdens beste skiløper, Therese Johaug. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Det snudde i Oberstdorf. Den skigleden har jeg ikke kjent på siden OL i Pyeongchang, så det begynner å bli en stund siden.

- Er det realistisk at du kan komme tilbake til det nivået du var på i 2018 da du var på pallen i verdenscupen?

- Jeg har troa på at jeg kan komme tilbake, men det tar lengre tid enn jeg vil. Kroppen glimter til med gode skirenn iblant, men det varierer. Det er kroppens måte å si ifra at jeg må bruke tid. Målet er å komme tilbake til der jeg har vært. Suksessen i Planica er noe jeg tenker på - hver eneste dag, forteller Kathrine Harsem.

Med et håp og en flamme som på ny er tent.