<strong>KNUST:</strong> Eirin Cuthbert (20) blir trøstet av Argentinas Eliana Stabile etter at dommeren blåste av kampen. Foto: PA Photos
KNUST: Eirin Cuthbert (20) blir trøstet av Argentinas Eliana Stabile etter at dommeren blåste av kampen. Foto: PA Photos Vis mer

Skottlands kvinnelandslag ute av VM

Sønderknust etter ny VAR-skjebne: - Høydramatisk! Alt ble revet bort

Skottlands kvinnelandslag hadde full kontroll mot Argentina og så ut til å sikre avansement fra gruppa. Så grep dommerne inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det ble nok en gang kaotiske scener i fotball-VM i Frankrike. Skottlands kvinnelandslag, som deltok i sitt første fotball-VM noensinne, ledet 3-0 mot Argentina i det som skulle sette spikeren i kista for et avansement fra gruppa.

Så snudde alt. Kvarteret før slutt kollapset de skotske jentene. Da dommeren blåste i fløyta, var marerittet et faktum.

- Som Nigeria, så skal også Skottland bli straffet for det her. Alt ble revet bort, sier kommentator Kasper Wikestad.

Syndebukk

Argentina reduserte to ganger før slutt. I sluttminuttene ble Sophie Howard byttet inn, men innbytteren endte opp som kveldens syndebukk etter at hun lagde straffe i sin første duell i det 91. minutt.

- Sophie Howard har vært på banen i sekunder, skrek Kasper Wikestad etter at dommeren blåste straffe.

- Dette er et VM-drama! fortsetter han.

Florencia Bonsegundo steg fram og var klar til å ta kveldens straffe, men den skotske keeperen, Lee Alexander, klarte å stoppe straffen til full jubel for skottene.

Men så skjedde det som vi var vitne til mellom Nigeria og Frankrike tidligere i uka. VAR-dommerne grep inn og gransket straffesparket. Alexander beveget seg for tidlig fra mållinjen og straffen fikk dermed tas igjen.

I forkant av straffen går keeperen bort fra dommeren og får dermed ikke høre beskjeden som ble gitt.

- Hun burde kanskje hørt på instruksene fra dommeren. Likevel er det snakk om tideler, sier Wikestad.

Denne gangen gjorde Bonsegundo ingen feil og straffen endte dermed i mål. 3-3 sto det på resultattavla.

- Lee Alexander er helt satt ut på straffe nummer to! sier Wikestad.

<strong>REDDET:</strong> Lee Alexander var nærme å bli dagens helt, før dommeren bestemte at straffesparket skulle tas på nytt. Foto: Pa Photos
REDDET: Lee Alexander var nærme å bli dagens helt, før dommeren bestemte at straffesparket skulle tas på nytt. Foto: Pa Photos Vis mer

- VAR teller tideler

Kampen endte 3-3, noe som betyr exit for Skottlands kvinnelandslag. Nok en gang endte VAR med å bestemme VM-skjebnen og denne gangen var det skottene som ble rammet.

- En vanvittig match. En av historiens mest dramatiske. Skottland må dra hjem i bunnløs fortvilelse, i bunnløs sorg, konstaterer Wikestad.

Kasper Wikestad har gjentatte ganger vist sin fortvilelse over de nye straffereglene, og at VAR griper inn i det som alltid skjer på straffe. Keeper beveger seg vekk fra linjen for tidlig.

- At VAR teller tideler mens keeper står på strek, det er det nye det, kommenterer Wikestad som også reagerte etter situasjonen mellom Frankrike og Nigeria, da vertslaget vant 1-0.

Skottlands tidligere landslagskeeper Gemma Fay mener det er hjerteskjærende å se avansementet bli revet bort på denne måten. Hun mener at VAR blir drevet av uerfarne dommere, og at det er helt feil.

- Som keeper tar du signalene fra kroppen til angriperen - måten de planter foten ved ballen og hvis de åpner hoftene sine eller ikke, forteller mye om hvor de skal skyte. Lee har trent i 27 år på denne måten, og i et VM som dette - blir du rett og slett fortalt at «nei, du kan ikke trene på den måten, du må trene på en annen måte.» Det er latterlig, sier Fay og fortsetter:

- Fotball bør bestemme VM, ikke VAR.

I tårer

Skottland var i tårer da dommeren blåste av kampen. TV-bildene viser 11 sønderknuste spillere på banen, samt enda flere på benken. Til og med de argentinske spillerne felte noen tårer. Det var uten tvil en høydramatisk kamp.

- Om de var opprørte, så finnes det ingen ord for hvor sinte de er nå, sa den svenske kommentatoren Lena Sundqvist om de skotske spillerne.

Landslagstrener Shelley Kerr var tydelig opprørt etter kampen.

- jeg kan ikke si mer om avgjørelsene. Vi har vært offer for dem i hver kamp. Vi må fortsatt gjøre det bedre enn vi har gjort, vi slapp inn tre mål på kort tid, men akkurat nå er det litt sårt, sier Kerr.

FULL FEST: - Verdens dårligste fotballkamp, men verdens beste publikum, skrev lokalavisen. For Jørgen Klem og hans Nittedal ble dette en dag for historiebøkene. Video: Jørgen Klem / Nittedal. Vis mer

Helt riktig

Jesper Mathisen mener derimot at VAR-avgjørelsene er korrekt. Han sa dette til Dagbladet etter situasjonen mellom Nigeria og Frankrike:

Jesper Mathiesen, fotballekspert i TV 2, har ved flere anledninger vist at han er for VAR i fotball. Han mener dømmingen er korrekt og mener det ikke kunne blitt gjort på noen annen måte.

- Det er helt riktig dømt med hensyn til regelverket. Vi kan alltids diskutere om en del av reglene kanskje burde blitt endret, men så lenge de er der, er det feil å diskutere noe som er fastsatt, sier Mathiesen til Dagbladet og fortsetter:

- Det er svart på hvitt. Enten har du foten på streken, eller så har du det ikke. Man kan ikke kritisere dommere som gjør jobben sin. Hvor grovt det skal være, er ikke relevant. Det enkleste er å gjøre det på denne måten. Keepere må endre sin teknikk på straffespark fra nå av, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer