Sønderknust i går. Mot Bosnia slo Carlsen grusomt tilbake

- Ute etter å opprette normaltilstand.

• Norge - Bosnia 3-1

TROMSØ (Dagbladet): Etter gårsdgens sjokktap, var en hevnlysten Magnus Carlsen (23) ute etter å gjennopprette balansen mot bosninske Borki Predojevic (27).

For som manager Espen Agdestein fortalte Dagbladet i formiddag: 

- Magnus sier at etter han har tapt, er det unntakstilstand. Da er det ikke normaltilstand igjen før han har vunnet et parti.

Tøff match Carlsen hadde ingen enkel oppgave i 27 år gamle Predojevic. For selv om det skilte over 250 ratingpoeng og 213 plasser på verdensrankingen, hadde bosnieren fordelen av de hvite brikkene.

Bare timer etter det overraskende tapet mot tyske Arkadij Naiditsch, varlset imidlertid Carlsen at han ville slå raskt tilbake på sin egen Facebook-side.

- Jeg tror han vil prøve å gjøre det, men samtidig er det ikke lett å møte Predojevic med svart. Det er en balansegang. Presser man for hardt, og er for tent, er det fort gjort at det kan slå tilbake (på en selv). Det er en fin linje. Han må beholde sin objektivitet og være trygg på at han er sterkest, kommenterte Agdestein.

Forsterket presset Det lyktes også Carlsen med.

Etter at Predojevic startet med en uvant åpning, tok en tydelig overrasket nordmann over ett minutt betenkningstid før han gjorde sitt første trekk. Etter hvert som partiet utviklet seg, ble det klart at det var Carlsen som satt med de riktige løsningene.

Som så mange ganger før, startet Carlsen å presse motstanderen. Litt etter litt. Sakte, men sikkert. Så ble grepet ble ytterligere strammet.

Da den første tidskontrollen nærmet seg, hadde 23-åringen for lengst opparbeidet seg et solid overtak. Til slutt var det aldri noen tvil:

Magnus Carlsen brukte OLs 8. runde på å slå grusomt tilbake etter gårsdagens fiasko. Det imponerte Dagbladets sjakkekspert.

- Det er veldig bra gjort. Det gjør meg egentlig usikker på hvor knust han egentlig var etter partiet mot Naiditsch. Hvis Carlsen faktisk var så langt nede som han ga uttrykk for, er det utrolig imponerende å slå tilbake med sort mot Predojevic, sier Einar Gausel.

- Er i form Samtidig får den sterke prestasjonen sjakkeksperten til å konkludere med en ting:

- Magnus er i form. Gårsdagen var et arbeidsuhell.

Med det som ser ut til å bli en knusende norsk seier, styrkes også førstelagets sjanser til å nå deres felles målsetting.

- Topp ti er absolutt innen rekkevidde etter denne runden her. Med to seirer og én uavgjort på de tre siste rundene, er det fullt mulig, sier Gausel.

Trøbler på sistebord Dagbladets sjakkekspert mener samtidig at Norge er betydelig svekket ettersom de to svakeste kortene, Leif Erlend Johannessen og Kjetil Lie, ikke er i form. Sistnevnte tapte i dag sitt parti mot Denis Kadric.

- Norge hemmes av at verken Lie eller Johannessen er i veldig godt slag. Det er nesten et scenario hvor de krangler om hvem som får stå over foran hver runde, for ingen av dem har gjort det særlig godt.

Derfor var det viktig at både Simen Agdestein (47) og Jon Ludvig Hammer (24) begge infridde - i tillegg til Carlsen.

- Jeg er helt gira nå. Jeg er kjempefornøyd. Det er en viktig seier for meg, slik at jeg får en god følelse inn mot de siste rundene. I tillegg er det viktig for laget - det bidro til at vi kunne slå tilbake etter det bitre tapet mot Tyskland, sier Hammer til Dagbladet, etter å ha slått stormesteren (over 2500 ratingpoeng, journ. anm.) Dalibor Stojanovic med sorte brikker.

- Hvordan kjennes formen ut?

- Jeg føler at jeg har hatt gode resultater, men ikke spilt så veldig bra. At jeg får en god seier med sort nå, hjelper veldig på selvtilliten.