Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sønderknust skihelt: - Jeg bare gråt

Magdalena Forsberg (52) åpner opp om den mørke tida mens hun fortsatt var aktiv.

SER FRAMOVER: Magdalena Forsberg forteller åpent om den tunge perioden under karrieren. Foto: NTB Scanpix
SER FRAMOVER: Magdalena Forsberg forteller åpent om den tunge perioden under karrieren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun er først og fremst kjent som en skiskytterlegende i Norge. Forsberg, som nå har rukket å bli 52 år, herjet med konkurrentene under karrieren.

I dueller med blant annet Liv Grete Skjelbreid og Uschi Disl vant hun verdenscupen seks år på rad mellom 1997 og 2002, og hun har 13 VM-medaljer.

Hun var rett og slett best i verden i en årrekke.

Skjulte mørket

Fra utsida er det lett å tenke at superstjerna svevde på en sky av seiersrus og glede.

Slik var det ikke.

I et ferskt intervju med Sundsvalls Tidning, gjengitt hos Expressen, forteller Forsberg om den mørke tida hun gikk gjennom i karrieren.

Hun trekker spesielt fram perioden før VM i Pokljuka i 2001.

JUBEL: Magdalena Forsberg med World Cup- trofeet . Liv Grete Skjelbreid Poiree (t.v.) ble nummer to og Olena Zubrilova (Ukraina) ble nummer tre. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
JUBEL: Magdalena Forsberg med World Cup- trofeet . Liv Grete Skjelbreid Poiree (t.v.) ble nummer to og Olena Zubrilova (Ukraina) ble nummer tre. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Da hadde den svenske skiskytteren vunnet imponerende åtte verdenscup på rad, og alt lå til rette for et brakmesterskap.

Men innvendig sleit hun:

- Alt gikk så bra. Jeg vant og vant og vant. Til slutt fikk jeg ikke med meg at jeg hadde vunnet et løp. Jeg gikk nesten på veggen, sier Forsberg til den svenske avisa.

Det var alt rundt seirene som tok kreftene hennes. Media, dopingkontroller, prisutdelinger, sponsoroppdrag og så videre.

Mesterskapet i 2001 endte med to gull og en bronse, men Forsberg var så sliten og tom at hun ikke orket å være glad. Hun greide ikke å nyte øyeblikkene:

- Jeg syns synd på meg selv og gråt. Alt presset utenfra gjorde meg så sliten. Totalbelastningen var for stor. Alt burde ha vært positivt, for jeg vant og vant og burde jo ha vært verdens lykkeligste, men likevel var jeg trist og orket ikke noe, forklarer hun.

Forsberg gikk en sesong til - OL-sesongen i 2002 - før hun valgte å legge opp. Hun ble igjen for å oppfylle drømmen om et OL-gull, noe som hadde manglet gjennom hele karrieren. Det endte med to bronsemedaljer.

SKISKYTING: Det er ikke så lett å gå på do om man er kvinne og skiskytter. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Sleit tidlig i karrieren

En av dem som holdt henne oppe gjennom karrieren, var treneren Wolfgang Pichler. Forsberg takker han for all støtten, og sier at hun aldri hadde blitt den hun var hvis det ikke var for tyskeren.

Forsberg har tidligere fortalt at hun også sleit tidlig i karrieren. I et lengre intervju med Dagbladet.se i 2014 fortalte profilen at hun ikke klarte å nyte suksessen da hun slo gjennom.

Forsberg startet karrieren som langrennsløper, med blant annet VM-medalje fra 1987, men valgte å satse på skiskyting i 1993.

- I mine første år som skiskytter var jeg alltid god på den første konkurransedagen og dårlig den andre dagen. Slik var det helt til en av lederne sa til meg: «Det virker som du er kjempefornøyd etter det første løpet, at du ikke klarer å konsentrere deg om det neste», uttalte Forsberg.

Den kommentaren fikk skiskytterstjernen til å endre seg.

- Det resulterte i at jeg ikke sugde på karamellen etter framgang og jeg nøt ikke suksessen akkurat da. Jeg gikk rett videre til neste løp og det var en pris jeg måtte betale for å være med i toppen, forklarte hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media