Sønderknust

TV2s beklagelse blir ikke akseptert av utøverne og trenerne i Kiruna. En sliten Thomas Alsgaard mener en unnskyldning ikke er godt nok.

Andreas Wiese om «Rikets skråsikkerhet»

KIRUNA (Dagbladet): Rett før Kåre Valebrokk og Gerhard Helskog holdt pressekonferansen der de la seg langflate, holdt langrennsløperne pressekonferanse i Kiruna for å forklare mediene at «Rikets Tilstand» bygger på misforståelser.

- Jeg kan ikke gjøre mer enn jeg allerede har gjort for å avkrefte ryktene. Jeg har blitt testet hundrevis av ganger. Det er mange som har blitt sparket ut av laget opp gjennom åra. Hvis det noensinne hadde pågått doping, hadde noen av dem fortalt om det, sa Thomas Alsgaard.

Så kom meldingen om at TV2 ba om uforbeholden unnskyldning.

- Det forandrer ingenting. Skaden er allerede gjort, sa en sliten Alsgaard.

- Vi er ikke maskiner. Det er ei grense for hva vi tåler. Oppstyret har preget meg fordi jeg ikke får ro og konsentrasjon. Jeg er også avhengig av å ha det moro når jeg går på ski. Løpet mitt i morgen er ødelagt. Jeg har ingen glede av det.

Den gjentatte gullvinneren er skremt over hvor stor oppmerksomhet dopingprogrammet har fått.

- Jeg tror det norske folk gjennomskuer det dårlige journalistiske arbeidet. Men programmet har skadet norsk langrennssports rykte i hele verden, sier han.

Stiller opp på TV2

Heller ikke langrennstrenerne vil ikke vende det andre kinnet til TV2. For dem spiller det liten rolle at Gerhard Helskog vurderer sin stilling.

- Vi har ikke noen ledig jobb til ham her, sier Carl Henning Gran, som trener herrelaget.

Dametrener Svein Tore Samdal er enig.

- Hvis jeg hadde gjort en så slett jobb, så hadde jeg også vurdert min stilling.

Landslagstrenerne understreker at det er opp til Helskog selv og TV2 å avgjøre utfallet av saken.

- Det hjelper ingenting for langrennssporten at de ber om unnskyldning. Det skulle bare mangle! Feilen er gjort, sier sportssjef Bjørnar Håkensmoen.

- Kan dere tilgi Gerhard Helskog?

Herretrener Carl Henning Gran kikker på kollega Svein Tore Samdal, før han svarer:

- Det har jeg ikke lyst til å svare på.

- Er det greit å bo på samme hotell som TV2s reportere?

- De er her som vanlige gjester, og vi har ingen problemer med det. Vi boikotter ikke TV2, de er her for å dekke sport. Hvis de vil spørre om sport, så skal vi svare, sier sportssjef Bjørnar Håkensmoen.

Forberedte som vanlig

I går prøvde langrennslederne å få forberedelsene til å gå så normalt som mulig.

- Det har vært mye bortkastet tid, sier Gran.

- For enkelte av løperne har dette vært tøft. Det gjelder spesielt Thomas Alsgaard og Bente Skari, som var de mest profilerte på Lillehammer, sier Samdal.

Bjørnar Håkensmoen medgir at dopingsaken har preget stemningen.

- Generelt har det vært irritasjon blant utøverne. Men vi forbereder oss på den første verdenscupen, det er renn, og jeg opplever ikke forberedelser annerledes enn det har vært tidligere, sier han.

Ifølge svenske aviser har det pågått en dopingkrig mellom Norge og Finland etter at «Rikets tilstand» ble sendt. Det avvises av Svein Tore Samdal. Han tror at finnene har forstått at anklagene var uriktige.

DÅRLIG DAG: Thomas Alsgaard fikk ødelagt forberedelsene til verdenscupåpningen i Kiruna i dag. - Løpet mitt i morgen er ødelagt. Jeg har ingen glede av det, sier Alsgaard.