Sønderknuste sykkeljenter

Monica Valen og Solrun Flatås lot tårene renne fritt etter landeveisrittet i OL i natt. Jentene hadde klare medaljesjanser da uhellet skjedde: Begge to punkterte.

Monica Valen slang sykkelen i asfalten da hun rullet i mål. Fire kilometer før målstreken satt hun midt i første pulje. Bare en annen spesialtspurter var med i gruppa: Nederlandske Leontien Zijlaard.

Spurteren Zijlaaad stakk naturligvis av med gullet. Noen minutter etter den bitre og meningsløse 29. plassen sitter Monica i det norske sykkelteltet og gråter.

Følelsene er sterke og vonde. 30-åringen tror hun har mistet sitt livs sjanse til OL-gull. -Jeg har slitt i fem år mot det her, og så punkterer jeg, sier Monica til Dagbladet.no.

Forferdelig følelse

Hun trosset regnet og vinden og kjørte glimrende - helt fram til slangen sprakk. Inn på den siste runden tre km tidligere hadde hun kjørt rett opp i ledelsen i prestisjerittet i OL.

-Det er en forferdelig følelse. Det føles urettferdig, dette var min sjanse, sier Monica som satt og planla spurten da hun plutselig måtte gå av sykkelen.

-Det går så fort på slutten, det var umulig å ta det inn igjen. Jeg som følte meg så pigg. Alt gikk greit og lett, sier hun.

Egentlig skulle jentene vært to i tetgruppa. Solrun Flatås viste råsterk kjøring fram til hjulet hennes eksploderte på runde seks av sju. Planen fram mot mål var at Solrun skulle prøve å stikke alene. Dersom hun ble tatt igjen av feltet fikk Monica sin sjanse i spurten.

-Det er utrolig at jeg skulle punktere her i OL. Det har bare skjedd meg én gang før, sier Solrun.

Måtte vente

33-åringen blir trøstet av hele det norske støtteapperatet, men får klumpen i halsen tilbake hver eneste gang hun tenker på løpet. Hun kom til slutt inn til 38. plass, nesten fem minutter etter OL-vinneren.

-Løpet var kjørt med punkteringen. Fryktelig at sånt kan skje. Jeg måtte stå og vente på hjul og var sjanseløs, sier Solrun til Dagbladet.no.

Bittert

Trener Atle Kvålsvål uttalte før start at jentene definitivt hadde medaljesjanser i Sydney. Etterpå vet han nesten ikke hva han skal si. -To punkteringer er maks uflaks. Det er jævlig bittert.

-Hva kunne jentene fått til uten punkteringene i dag?

-Vi mistet virkelig en stor sjanse. Vi vet Monica er sterk i spurten. Med de to i feltet kunne alt skjedd, sier Kvalsvål.

  • Ingunn Bollerud var Norges tredje jente i landeveisrittet. Hun punkterte ikke og ledet løpet etter fem runder. Men på slutten falt hun ned til 35. plass.
BITTERT: Monica Valen lot tårene renne etter sykkelrittet.