Søndrål: - Jeg er banebrytende

- Jeg vil alltid være i forkant av utviklinga, og dette var da banebrytende, sier en strålende fornøyd Ådne Søndrål til Dagbladet. Gamlemesteren Johann Olav Koss bare måpte av VM-løpet.

Ådne har nettopp gjennomført 5000 meter som intervalløp - mens publikum og konkurrenter lo og ristet på hodet.

- Dette er jo helt vilt. Går det an å gå slik på 5000 meter, da? sa Johann til Dagbladet, mens han ristet på hodet.

- Du blir ikke verdensmester på denne måten, men kanskje er det slik Ådne må gå for å gjennomføre en god 5000 meter, sier Johann.

Ådne Søndrål bestemte seg allerede for ei uke siden, og visste at han tok en stor risiko.

- Jeg kunne bli både klovn og geni ved å gå på denne måten. Slik er det når folk finner på noe nytt. Mange vendte tommelen ned for klappskøytene og v-stilen i hopp. I dag kan man ikke konkurrere uten, sier Ådne, og legger til:

- Dette gikk greit, og jeg ble definitivt ingen klovn.

Førsterunden gikk på 30,6 - deretter fulgte 28,6, 33,6, 29,6, 34,6, 30,3, 36,2, 31,3, 35,6, 32,9, 36,6 og en sisterunde på 33,0.

Også på mila

- Er det noe jeg er virkelig flink til, så er det å gå intervaller. Det har jeg prøvd å perfeksjonere siden 12-årsalderen. Klart det så komisk ut for publikum. Men husk at jeg har aldri vært så nær de beste som i dag. Jeg skal gå slik på 10000 meter i dag også, sier Ådne Søndrål.

Nå er han lei seg fordi han ikke har testet intervalløp tidligere.

- Det var først for to uker siden vi fant ut at dette kunne være noe for meg. Idéen ble klekket ut av professor Tom Erik Oxholm. Og for første gang var alle rundt meg enige - til og med fysioterapeut Johnny Høgseth.

- Nå har vi prøvd oss fram ei uke, og det fungerer greit.

- Men dette burde jo Tom Erik funnet på før.

Mer intervall

Ådne tror dette er hans måte å takle lange løp på, når han bare får litt mer erfaring i stor fart.

- De første rolige rundene gikk litt for fort. Jeg må lære meg å rette beina enda mer ut, slik at jeg får mindre syre i beina og lungene får mer luft.

Etter løpet var Ådne Søndrål så sliten at han nesten kastet opp. Det skjer vanligvis bare når han har bommet på løpsopplegget.

- Beina var stokk stive og det føltes som om jeg hadde gått tre 1500 metere etter hverandre. Jeg brakk meg flere ganger og jeg måtte kjempe for ikke å spy på isen.

Tappert gjort, sa Koss

Johann Olav Koss syntes det var tappert av Ådne å prøve noe ingen tidligere har gjort, men han er usikker på om dette er framtidas skøyteløp.

- Jeg tror ikke Ådne får noen bedre følelse for langløp ved å gå på denne måten. Jeg ville i all fall aldri gått slik. Men gutten er oppfinnsom og ingen skal ta fra ham at han prøver. Slik jeg ser det, blir det umulig å beregne farta. Og de som går virkelig fort, holder nesten samme fart som de raskeste rundene til Ådne.

- Men det var et spennende forsøk, og kanskje kan det fungere for Ådne, sier Johann Olav Koss.

UTSLITT: - Jeg måtte kjempe for ikke å spy på isen, sa en sliten Ådne Søndrål etter 5000 meteren.