Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Søndrål hardt ut mot skøytesporten: - Kan ikke spørre 60-åringer

- De mest konservative vil synes at det er forferdelig.

KRITISK: Ådne Søndrål vil ha endringer i skøytesporten.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KRITISK: Ådne Søndrål vil ha endringer i skøytesporten. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Skøyelandslaget konkurrerer i Inzell denne helga, hvor blant annet Sverre Lunde Pedersen slo til med en sterk 2. plass.

Men Lunde Pedersen, Ida Njåtun, Håvard Bøkko og resten av skøyteessene havner som regel i skyggen av Norges beste idrettsutøvere på snø.

Petter Northug, Therese Johaug og langrennsstjernene opplever derimot en enorm interesse fra hele det norske og svenske folk.

Nå mener den tidligere skøytestjerna og 1500-meterkongen Ådne Søndrål at skøytesporten trenger en liten revolusjon.

- Skøyesporten tar for lang tid. Det må endringer til. Man kan ikke sende fire timer med 10 000 meter på TV. Noe må gjøres. Mitt forslag er å kutte sendingene til kanskje de to beste parene. Det blir et mye bedre TV-produkt, sier Søndrål til Dagbladet.

Han savner store norske skøyteprofiler. I tillegg mener han at skøyesporten må lære av andre vinteridretter.

- Skiskyting og langrenn har gjort tilpasninger. Det må også vi. Skøytesporten må bli mer kommersiell, selv om mange av skøyteelskerne ikke liker det. Jeg synes fellesstart er et bra tiltak. I tillegg mener jeg at de bør gå noen løp på litt andre arenaer, mener 44-åringen.

- Hvordan tror du gamle skøytehelter vil reagere om du får det som du vil?

- De mest konservative vil synes at slike tiltak er forferdelige, men det får heller være. Det er ikke vits å spørre de 60 år gamle skøyteentusiastene. Vi må heller spørre 15-åringene om hva de vil se. Det er de som er fremtidens seere, påpeker Søndrål.

Jobber for VM-uke

Han får støtte av generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Halvor Lauvstad.

- Skøytesporten bør absolutt bli mer kommersiell, og vi jobber mot å utvikle idretten slik den blir mer populær. Det er alltid noen som ikke vil ha endringer, men jeg føler at omtrent alle liker forslaget vårt om en samlet VM-uke. Det har vist seg å være en suksess i både langrenn, skiskyting og alpint, forteller Lauvstad.

Skøyteforbundets forslag går ut på at man samler VM sprint, VM allround og VM enkeltdistanser i én og samme VM-uke. Slik kan skøytesporten bli mer attraktiv for mediene, publikum, markedsaktører og løpere.

- Det blir avgjort av kongressen i juni. Vi får håpe at vi klarer å påvirke dem i riktig retning under verdenscupen i Stavanger i januar, sier skøyteforbundets generalsekretær.

- Jeg håper TV-produksjonen blir enda bedre slik vi får fanget opp fartsfølelsen. Skøyteløperne går i 60 kilometer i timen, men man får kanskje ikke inntrykk av at det går så fort på TV.

Vil ha eliminasjonsløp

Lauvstad håper skøytesporten adopterer banesyklingens eliminasjonsritt med utslagsmetode.

- Jeg tror fellesstarten har kommet for å bli, men at det kan gjøres noen justeringer. Det hadde vært mer action om én løper ryker ut for hver runde. Da kan man ikke ligge bakerst og lure, sier han.

- 100 meter sprint har vært testet, uten at det gikk så bra. Men jeg tenker at 100 meter i seks baner kunne vært spennende, hvor seks løpere går ved siden av hverandre på langsiden før de beste møtes i en finale. På den måten kunne vi sammenlignet oss med friidretten, som bruker omtrent like lang tid på en 100 meter, forteller Lauvstad, som legger til at dette ikke vil bli lagt frem som forslag til kongressen i denne omgang.

LAV INTERESSE: Skøytesporten er ikke så interessant som den en gang var. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Mike Ridewood
LAV INTERESSE: Skøytesporten er ikke så interessant som den en gang var. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Mike Ridewood Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media