Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Søndrål hyller Lorentzen etter ny gullbragd

Søndrål lovpriser Lorentzen: - Kan bli en av de største i historien

Tror den nykronede sprintverdensmesteren vil dominere de neste årene.

VERDENSMESTER: Håvard Holmefjord Lorentzen med gullet og blomsterkransen som viser at han er verdens beste skøytesprinter. Til venstre sølvvinner Kjeld Nuis og til høyre bronsevinner Kai Verbij. Foto: NTB scanpix
VERDENSMESTER: Håvard Holmefjord Lorentzen med gullet og blomsterkransen som viser at han er verdens beste skøytesprinter. Til venstre sølvvinner Kjeld Nuis og til høyre bronsevinner Kai Verbij. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Per Bjørang ble den første nordmannen til å vinne i 1974. Deretter gjorde Frode Rønning det i 1981. Etter 37 års ventetid har Norge igjen endelig en verdensmester i sprint på skøyter.

Til tross for sykdom fulgte Håvard Holmefjord Lorentzen opp bragden på 500 meter i OL med å ta hjem VM-tittelen på sprint i kinesiske Changchun. Og det til tross for at han var så syk at han var usikker på om han skulle stille omtrent til startskuddet gikk på den første 500-meteren.

Det ble en tøff affære for Lorentzen. Takket være to seire på 500-meterne hadde bergenseren ett sekund å gå på før den siste 1000-meteren. Det holdt akkurat. Til slutt endte han 15 hundredeler foran nederlandske Kjeld Nuis, mens Kai Verbij tok bronsen.

- Det er deilig. Det er det her jeg har drømt opp. Verdensmester og olympisk mester på samme sesong - det er mer enn jeg kunne drømt om, sa Lorentzen til NRK etter at gullet var sikret.

- Han har hatt en fantastisk sesong, det er det ingen tvil om. Det er første gang på 70 år at vi tar OL-gull på 500 meter og 37 år siden forrige VM-gull i sprint, så det er ikke noe vi gjør til frokost, lunsj og middag.

Det sier skøytelegenden Ådne Søndrål. Selv var han best på mellomdistanse, 1000 og 1500 meter med OL- og flere VM-gull. Det er gjerne der, på de lengre distansene og i allround Norge har sterke tradisjoner på skøyter.

- Kan vinne masse de neste årene

Lorentzen skriver seg med årets sesong inn som en av Norges beste på kort distanse noen gang. Og med mulighet til å bli en av de største norske skøyteløperne gjennom historien, mener Søndrål.

- Selvfølgelig. Det er vanskelig å vurdere opp mot hverandre fordi det er forskjellige tider og æraer. Men når det har gått gått noen år, tror jeg han kommer til å skrive seg inn i historien, ikke bare den norske, men i verdenshistorien. Med utgangspunktet han har kan han vinne masse de neste fire-åtte årene, sier Søndrål til Dagbladet.

Utgangspunktet er vidunderlig, men sprintdistansene på skøyter er trolig også en av de vanskeligste å vinne regelmessig. Statistisk sett er det ingen idretter hvor det skiller mindre mellom de ti første enn på 500 meter.

- Det er mange som satser, alltid noen av de største landene i verden og utøvere fra tre kontinenter i toppen. Det ser du ikke i noen andre vinteridretter, sier Søndrål.

FULL AV LOVORD: Ådne Søndrål er utrolig imponert over det Lorentzen har vist frem på skøytebanen denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FULL AV LOVORD: Ådne Søndrål er utrolig imponert over det Lorentzen har vist frem på skøytebanen denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Unikt talent

Den olympiske mesteren er ikke overrasket over at det nettopp er Holmefjord Lorentzen som har tatt steget til å bli verdens beste sprinter. 46-åringen husker første gang han la merke til talentet til Norges nye skøytehelt.

- Jeg husker første gang jeg virkelig la merke til ham var i junior-NM på Gol for 6-7 år siden. Da sa jeg til ham; «Jeg er ikke 99, men 100 prosent sikker på at du vinner store løp i din karriere.»

- Det er fordi posisjonene hans er så gode, han får hoftene så godt under seg og såspisse fine knær. Noen kan bruke hele livet på å finne de rette vinklene, mens andre bare har det. For Håvard virker de posisjonene så naturlig, og i tillegg virker det som han legger ned treningsinnsatsen som trengs. Han har gjort en fantastisk jobb for å komme dit han er.

En som får mye av æren for Lorentsens fremgang er sprinttrener Jeremy Wotherspoon. Søndrål mener nettopp det samarbeidet har uttgjort den siste prosenten for 25-åringen.

- Jeremy Wotherspoon er helt sikkert den beste sprinteren vi har sett noengang og vi er heldig som har ham som norsk landlagstrener. Å få en kapasitet som ham inn for å legge siste touch hos Håvard har helt sikkert hjulpet stort for å ta det siste steget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!