VERDENSMESTER: Håvard Holmefjord Lorentzen med gullet og blomsterkransen som viser at han er verdens beste skøytesprinter. Til venstre sølvvinner Kjeld Nuis og til høyre bronsevinner Kai Verbij. Foto: NTB scanpix
VERDENSMESTER: Håvard Holmefjord Lorentzen med gullet og blomsterkransen som viser at han er verdens beste skøytesprinter. Til venstre sølvvinner Kjeld Nuis og til høyre bronsevinner Kai Verbij. Foto: NTB scanpixVis mer

Søndrål hyller Lorentzen etter ny gullbragd

Søndrål lovpriser Lorentzen: - Kan bli en av de største i historien

Tror den nykronede sprintverdensmesteren vil dominere de neste årene.

(Dagbladet): Per Bjørang ble den første nordmannen til å vinne i 1974. Deretter gjorde Frode Rønning det i 1981. Etter 37 års ventetid har Norge igjen endelig en verdensmester i sprint på skøyter.

Til tross for sykdom fulgte Håvard Holmefjord Lorentzen opp bragden på 500 meter i OL med å ta hjem VM-tittelen på sprint i kinesiske Changchun. Og det til tross for at han var så syk at han var usikker på om han skulle stille omtrent til startskuddet gikk på den første 500-meteren.

Det ble en tøff affære for Lorentzen. Takket være to seire på 500-meterne hadde bergenseren ett sekund å gå på før den siste 1000-meteren. Det holdt akkurat. Til slutt endte han 15 hundredeler foran nederlandske Kjeld Nuis, mens Kai Verbij tok bronsen.

- Det er deilig. Det er det her jeg har drømt opp. Verdensmester og olympisk mester på samme sesong - det er mer enn jeg kunne drømt om, sa Lorentzen til NRK etter at gullet var sikret.

- Han har hatt en fantastisk sesong, det er det ingen tvil om. Det er første gang på 70 år at vi tar OL-gull på 500 meter og 37 år siden forrige VM-gull i sprint, så det er ikke noe vi gjør til frokost, lunsj og middag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier skøytelegenden Ådne Søndrål. Selv var han best på mellomdistanse, 1000 og 1500 meter med OL- og flere VM-gull. Det er gjerne der, på de lengre distansene og i allround Norge har sterke tradisjoner på skøyter.

- Kan vinne masse de neste årene

Lorentzen skriver seg med årets sesong inn som en av Norges beste på kort distanse noen gang. Og med mulighet til å bli en av de største norske skøyteløperne gjennom historien, mener Søndrål.

- Selvfølgelig. Det er vanskelig å vurdere opp mot hverandre fordi det er forskjellige tider og æraer. Men når det har gått gått noen år, tror jeg han kommer til å skrive seg inn i historien, ikke bare den norske, men i verdenshistorien. Med utgangspunktet han har kan han vinne masse de neste fire-åtte årene, sier Søndrål til Dagbladet.

Utgangspunktet er vidunderlig, men sprintdistansene på skøyter er trolig også en av de vanskeligste å vinne regelmessig. Statistisk sett er det ingen idretter hvor det skiller mindre mellom de ti første enn på 500 meter.

- Det er mange som satser, alltid noen av de største landene i verden og utøvere fra tre kontinenter i toppen. Det ser du ikke i noen andre vinteridretter, sier Søndrål.

FULL AV LOVORD: Ådne Søndrål er utrolig imponert over det Lorentzen har vist frem på skøytebanen denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FULL AV LOVORD: Ådne Søndrål er utrolig imponert over det Lorentzen har vist frem på skøytebanen denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Unikt talent

Den olympiske mesteren er ikke overrasket over at det nettopp er Holmefjord Lorentzen som har tatt steget til å bli verdens beste sprinter. 46-åringen husker første gang han la merke til talentet til Norges nye skøytehelt.

- Jeg husker første gang jeg virkelig la merke til ham var i junior-NM på Gol for 6-7 år siden. Da sa jeg til ham; «Jeg er ikke 99, men 100 prosent sikker på at du vinner store løp i din karriere.»

- Det er fordi posisjonene hans er så gode, han får hoftene så godt under seg og såspisse fine knær. Noen kan bruke hele livet på å finne de rette vinklene, mens andre bare har det. For Håvard virker de posisjonene så naturlig, og i tillegg virker det som han legger ned treningsinnsatsen som trengs. Han har gjort en fantastisk jobb for å komme dit han er.

En som får mye av æren for Lorentsens fremgang er sprinttrener Jeremy Wotherspoon. Søndrål mener nettopp det samarbeidet har uttgjort den siste prosenten for 25-åringen.

- Jeremy Wotherspoon er helt sikkert den beste sprinteren vi har sett noengang og vi er heldig som har ham som norsk landlagstrener. Å få en kapasitet som ham inn for å legge siste touch hos Håvard har helt sikkert hjulpet stort for å ta det siste steget.