Søndrål tok gull uten klaff

Salt Lake City: Generalprøve 1 bestått. Ådne Søndrål tok VM-gull på 1500 meter i OL-hallen. Men gullgutten var ikke fornøyd med løpet.

- Klart jeg er veldig happy for å ta VM-gull, men løpet var ikke optimalt i det hele tatt. Allerede etter halvannen runde merket jeg at jeg gikk altfor tungt og omstendelig, forteller Søndrål.

Hallingen gikk i siste par med verdenscupvinner Aleksander Kibalko fra Russland, og hadde tidene til de tidligere løperne å gå etter. Amerikanske Derek Parra overrasket alle med å sette amerikansk rekord på 1.46,20, og han ledet helt til Søndrål gikk.

Søndrål lå et godt stykke bak Parra helt til siste runde, men der viste han igjen sin utrolige stayerevne. I mål var Ådne ett tidel foran amerikaneren. Nederlandske Erben Wennemars tok bronsen på 1.46,22.

- Trodde på gull

- Jeg trodde hele tiden at jeg kunne vinne, fryktet egentlig ikke at det skulle gå dårlig. Men jeg fikk litt samme følelsen som på Hamar for noen uker siden, da var det heller ikke mye krefter igjen etter en stund, sier Ådne, som gikk på en skikkelig smell i gulløpet. Etter målgang ble han fryktelig kvalm.

Gullet var Ådnes fjerde i VM. Han tok sitt første på 1000-meteren i Warszawa for fire år siden, året etter vant han 1500 meter i Calgary (1.47,87) og i fjor vant han 1000 meter i Nagano.

Søndrål har vært suveren på de 1500-meterne han har gått denne sesongen. Skade og påmeldingskluss førte til at han gikk glipp av de to første løpene, men etter jul har han vunnet tre av tre. I Calgary sist helg var han bare 12 hundredeler bak verdensrekorden på 1.45,56.

Raskere

- Jeg har fortsatt et par ting igjen å forbedre på 1500. Blant annet må jeg klare å øke toppfarten samtidig som jeg er avspent. Dessuten jobber jeg stadig med å perfeksjonere svingene, sier Ådne.

Han er fullstendig klar over at tidene må gås kraftig ned til OL neste år. Banen i Salt Lake har vist seg å være relativt rask, men vil ganske sikkert bli enda bedre til lekene.

- Jeg har gått raskere enn noen gang på trening her borte, men fikk det ikke til i konkurransen. Jeg hadde sett for meg at jeg kunne ta verdensrekord, men det er ikke bare å bestille det. Uansett er jeg veldig glad for gullet, sier Norges OL-håp.

Lagkompisen Petter Andersen er i ferd med å finne tilbake til taktene fra i fjor. ASK-løperen måtte gå alene da parkameraten Dustin Molicki trakk seg, men gikk likevel inn til ny pers på 1.46,99.

Dermed forbedret han persen fra Calgary sist helg med 26 hundredeler.

- Jeg er kjempefornøyd, men ble for treig på siste runde. Likevel er det veldig deilig at jeg begynner å gå ordentlig bra på skøyter igjen, sier Petter som endte på 6. plass.

(NTB-Nina Farstad)