KNALLSTERK PRESTASJON: Sondre Nordstad Moen vant i Japan. Her fra friidretts-VM i London i sommer. Foto: David J. Phillip / AP / NTB Scanpix
KNALLSTERK PRESTASJON: Sondre Nordstad Moen vant i Japan. Her fra friidretts-VM i London i sommer. Foto: David J. Phillip / AP / NTB ScanpixVis mer

Sondre Nordstad Moen knuste konkurrentene i maraton i Japan

Raskeste maratonløp av en ikke-afrikansk løper.

Sondre Nordstad Moen (26) vant Fukuoka-maraton med knallsterke 2.05.48 søndag. Det er norsk og europeisk rekord.

Han henviste OL- og VM-vinner Stephen Kiprotich til annenplassen og slo kenyaneren med 1.22 minutter. Suguru Osako fra Japan ble nummer tre.

Det er den raskeste maraton løpt av en ikke-afrikansk løper, og han senket sin egen norske rekord med 4.19 minutter.

- Det er eventyrlig bra. Han tar norsk og nordisk løping opp på et helt nytt nivå. Det er noen europeere som har prøvd seg på maraton, altså, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post til VG.

- Helt sykt. Det er ufattelig fort. Det viser at hardt arbeid over tid gir resultater. Sondre, som har hatt noen vanskelige år med skader og operasjoner, det er ingen andre jeg unner dette mer, sier den norske mellomdistanseløperen Henrik Ingebrigtsen til TV 2.

Trønderen Moen hadde sin beste maraton fra tidligere med 2.10.07 satt i Hannover i sommer.

- Sannsynligvis det ypperste som har skjedd i norsk langdistanse. Vi har hatt mange gode løpere i Norge, men denne prestasjonen kan vi sette eneren bak. Selv dopede spanjoler og italienere har ikke løpt fortere. Det er rått, slår TV 2s Johan Kaggestad fast.

(NTB)