Sondre Turvoll Fossli på sykehus etter hjertestans

Landslagssprinteren ligger på sykehus i Oslo etter hjertestans mandag.

ALVORLIG: Sondre Turvoll Fossli ligger på sykehus etter en hjertestans. Her fra skilandslagets samling på Steinkjer forrige uke.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
ALVORLIG: Sondre Turvoll Fossli ligger på sykehus etter en hjertestans. Her fra skilandslagets samling på Steinkjer forrige uke. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Sprintløper på langrennslandslaget Sondre Turvoll Fossli (26) fikk i går formiddag hjertestans. Ifølge langrenn.com inntraff den alvorlige hendelsen under en biltur.

Han fikk raskt livreddende førstehjelp og ble kjørt til Oslo Universitetssykehus, skriver Skiforbundet i en pressemelding.

- Dette skjedde mens han var i bil og kjørte. Kjæresten Henriette var med. Bilen kom til en naturlig stopp, ikke noen kollisjon, selv om det skjedde noe med Sondre. Henriette var veldig snarrådig og fikk ham ut av sikkerhetsbeltet og bilen. Så kom det ganske raskt en syklist som kunne hjerte- og lungeredning. Disse to greide sammen å gjøre de riktige tingene i minuttene før ambulansen kom, sier skiforbundets sjeflege Ola Rønsen til NTB.

Han vil ikke spekulere i hva som lå bak hjertestansen.

- Det vil ytterligere undersøkelser og utredninger kunne gi svaret på, sier han.

Rønsen har selv besøkt Fossli på sykehuset og sier at skiløperen får god oppfølging slik situasjonen er.

- Sondre følges tett opp av hjertespesialister på sykehuset og har det etter forholdene bra, sier Rønsen.

Legen ønsker ikke å spekulere i om dette vil ha noe å si for en fortsatt toppidrettsatsing for løperen fra Hokksund i Buskerud.

- Han er selvsagt svært glad for at han kom fra dette med livet i behold. Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser hendelsen vil ha for videre satsing som topputøver, fortsetter legen.

Stort talent

Fossli er del av sprintlandslaget i langrenn. Han står med én verdenscupseier i karrieren fra en sprint i Ruka i 2015.

Fossli var fra tidlig alder et av de største sprinttalentene i Norge og fikk med seg sølv i junior-VM bak Sergej Ustjugov i 2011. Året etter tok han NM-sølv i Voss for seniorer, til tross for at han fortsatt var i junioralder.

Fossli har vært på sprintlandslaget siden og har fire pallplasser i verdenscupen totalt hittil i karrieren.

Hjertestans i idretten

Det er ikke lenge siden langrenns-Norge sist hadde en alvorlig ulykke etter en hjertestans. Søster av landslagsløper Mari Eide og Therese Johaugs bestevenn, Ida Eide gikk bort etter en hjertestans på et mosjonsløp i Jessheim for knapt ett år siden.

Det er sju år siden Norges store svømmer Alexander Dale Oen, døde bare 26 år gammel av samme årsak under et høydeopphold i Flagstaff i USA, av samme årsak.

Den belgiske sykkelrytteren Michael Goolaerts falt om og døde under fjorårets utgave av Paris-Roubaix. I etterkant av det fortalte spesialist i indremedisin og kardiologi Erik Ekker Solberg til Dagbladet at man ikke helt veit hvorfor toppidrettsutøvere er utsatt for at hjertet stopper.

- Det er åpenbart at idrett er bra for helsen, men det er bevist at idrettsutøvere har to til tre ganger større risiko for hjertestans enn ikke-idrettsutøvere. Summen er at idrett er bra, men at det større risiko hos toppidrettsutøvere.

Undersøkelser gjort på toppidrettsutøvere viser at hjertene har større forkammer og tykkere vegger enn et vanlig hjerte.

- Man har sett at både toppidrettsutøvere i utholdenhetsidretter og eldre utøvere med lange karrierer innenfor dette kan få atrieflimmer. Det vi vet er at stor treningsbelastning gjør til at hvilepulsen går saktere, hjertet kan bli inflammert, som kan bidra til forkammerflimmer. Men her er det fortsatt mye ubesvart, sier Solberg.

- Større hjertekammer kan over tid disponere for økt risiko for blant annet forkammerflimmer. Idretten senker hvilepulsen og idretten kan skape inflammasjon som kan føre til fibrose, sier Solberg.